Yle Uutisten tammikuun mittauksessa kokoomusta äänestäisi enää 16,3 prosenttia puoluekantansa kertoneista. SDP on noussut ohi 17,2 prosentin kannatuksellaan.
Hieman kannatustaan menettänyt keskusta jatkaa ylivoimaisena ykkösenä tasan 26 prosentin lukemissa. Kannatustaan nostaneet perussuomalaiset saivat 14,8 prosentin tuen.
Kokoomukselle tammikuun 16,3 prosentin tulos on koko 2000-luvun heikoin. Huonompaa tulosta joutuu etsimään 90-luvun puolivälin laman ja suurtyöttömyyden vuosilta.
Kokoomuksen kannatus on pudonnut yhtäjaksoisesti jo puoli vuotta. Heinäkuussa pian Alexander Stubbin puheenjohtajaksi ja pääministeriksi nousun jälkeen kokoomukselle mitattiin 21,8 prosentin kannatus. Puolessa vuodessa kannatuksesta on kadonnut neljännes eli 5,5 prosenttiyksikköä.
SDP kiri kakkoseksi
Pääministeripuolue kokoomuksen tuskaa lisää se, että toinen päähallituspuolue SDP kasvatti kannatustaan ja ohitti kokoomuksen kisassa kakkossijasta.
SDP:lle 17,2 prosentin kannatus on korkein lähes kahteen vuoteen. Helmi–maaliskuussa 2013 demareille mitattiin noin 18 prosentin suosio, mutta sen jälkeen SDP:n kannatus on sukeltanut syvällä.
Toukokuussa 2014 puheenjohtajakisan voittanut Antti Rinne näyttäisi saavan SDP:n nousuun juuri kevään eduskuntavaalitaistelun lämmittelyvaiheessa.
Keskustalla katto vastassa
Oppositiossa keskustan puoli vuotta jatkunut nousu pysähtyi vuodenvaihteessa. Joulukuussa kasvua tuli enää 0,1 prosenttiyksikköä, ja tammikuussa kannatus kääntyi vajaan prosenttiyksikön laskuun.
Keskustalle 26 prosentin lukemat ovat edelleen ennätystasoa. Viime kesän lukemiin verrattuna lisäkannatusta on kertynyt runsaat kuusi prosenttiyksikköä.
Perussuomalaisten kurssi kääntyi
Toinen oppositiopuolue perussuomalaiset katkaisi loppukesästä jatkuneen alamäen. Kannatus ehti painua loppuvuodesta jo 13 prosentin lukemiin, mutta uusi vuosi muutti suunnan ainakin hetkeksi.
Perussuomalaisten nousussa saattaa näkyä Kreikka-lisää, sillä keskustelu Kreikka-tuista toi virtaa etenkin puoluejohtaja Timo Soinin esiintymisiin.
Kreikka-keskustelu jatkuu ensi viikolla, kun hallitus vastaa perussuomalaisten Kreikka-välikysymykseen keskiviikkona 4. helmikuuta.
Kuoppa vihreiden vuoristoradassa
Kesken vaalikauden hallituksen jättäneiden ja oppositioon siirtyneiden vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus on ollut alkuvuodesta alamäessä.
Eniten kannatustaan menettäneet vihreät pysyivät niukasti vasemmistoliiton edellä, mutta vihreiden kannatus jatkoi pomppimistaan kahdeksan ja yhdeksän prosentin välissä ilman selkeää suuntaa.
Pienistä hallituspuolueista RKP oli vaihteeksi vähän nousussa ja kristillisdemokraatit hieman laskussa. Kummankin kannatus on viime kuukausina heilahdellut levottomasti edestakaisin kolmen ja neljän prosentintuntumassa.
Taloustutkimus haastatteli kannatusmittausta varten yhteensä 3 419 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 60,8 prosenttia eli hieman vähemmän kuin joulukuussa.
Haastattelut tehtiin 29.12.2014–27.1.2015. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin puolitoista prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti