torstai 29. tammikuuta 2015

Hienoa Nokia!

Onpa mukava lukea heti aamutuimaan myönteisiä talousuutisia - erityisesti maamme entisestä lippulaivastamme Nokiasta.

Olen itsekin kirjoittanut useita artikkeleita, yleisönosastokirjoituksia kyseisestä yrityksestä.

Nimenomaan muutama vuosi sitten eli silloin, kun se rämpi pohjamudissa ja Suomessa pörssikurssi oli alimmillaan rapiat 2 euroa/osake. Kirjoitin mm. otsikolla: Isämmaallinen teko, osta Nokiaa! 

Niihin aikoihin myös Suomen Keskusta rp. koki pohjakosketuksen hivenen yli 13%:n kannatuksella. Yksi artikkeleistani oli otsikolla: Suomen Keskusta vs. Nokia ounastellen molemmille uutta nousua...

Molemmat ovat tällä hetkellä aika lailla kovassa iskussa.

Mutta, mutta, mitä tapahtui Helsingin arvopaperipörssissä tänään aamupäivällä: Nokian osakekkeen arvo (edelliseen päivään verrattuna) on miinuksella. Kuinka hyvin olisi pitäisi mennä, että sijoittajat olisivat olleet tyytyväisiä? 

Iltapäivällä Nokian pörssikurssi on tasaantunut, saapa nähdä ehtiikö vielä ennen iltaa plussalle...

Ei ehtinyt - huomenna on uusi päivä.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Nokian tulos odotettua parempi – "Osoitus uudistuneen Nokian vahvuudesta"

TALOUS  
TUOMAS SELÄNNE

Fakta

Kertaerät sotkevat tulosten tulkintaa

 Satunnaisia kirjanpitoon kirjattavia kuluja kutsutaan kertaluonteiksi eriksi tai satunnaiseriksi. Niitä voivat olla esimerkiksi työntekijöiden irtisanomisista aiheutuvat kulut, yrityskaupoista saatavat myyntivoitot, teollisoikeuksista saatavat tulot ja sakot. Satunnaiset kuluerät voivat olla siis joko negatiivisia tai positiivisia.
 Yritysten tulostiedoista kertaerät karsitaan pois siksi, että saataisiin tarkemmin kuva yrityksen liiketoiminnan todellisesta tilasta. Kertaluonteiset erät eli kertaerät ovat varsinaiseen liiketoimintaan kuulumattomia kuluja tai tuottoja.
 Kärjistäen kertaerät peittävät alleen liiketoiminnan todellisen tilanteen. Kertaeriä puhdistetuista tulostiedoista tehdään myös tase- ja maksuvalmiusanalyysejä.
Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus oli loka–joulukuussa sijoittajien odotuksia parempi.
Yhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 524 miljoonaa euroa, mikä oli 28 prosenttia parempi kuin edellisvuonna samana ajankohtana. Nokian liikevaihto kasvoi yhdeksän prosenttia 3,8 miljardiin euroon.
Uutistoimisto Reutersin 20 analyytikon kyselyssä mediaaniennuste liikevoitosta ilman kertaluonteisia eriä oli 498 miljoonaa euroa ja liikevaihdosta 3,7 miljardia euroa.
Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä lukua.
”Vuoden 2014 viimeisen neljänneksen tulos on osoitus uudistuneen Nokian vahvuudesta. Kaikkien kolmen liiketoimintamme liikevaihto kasvoi vahvasti edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Nokia Networksin kannattavuus oli erinomainen, ja olimme erityisen tyytyväisiä liikevaihtomme vahvaan kasvuun Pohjois-Amerikassa sekä runkoverkkotekniikan myyntiin”, sanoo toimitusjohtaja Rajeev Suri tiedotteessa.
Here-sijaintipalveluiden liikevaihto kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä 15 prosenttia 292 miljoonaan euroon, mutta liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä supistui 20 prosenttia 20 miljoonaan euroon. Teknologiayksikön liikevaihto kasvoi 23 prosenttia 149 miljoonaan euroon, mutta liikevoitto kutistui viisi prosenttia 77 miljoonaan euroon.
Osavuosikatsauksessa Nokia pitää ennallaan arvion arvionsa, että verkkolaitteita ja -palveluita myyvän yksikön liikevoittoprosentti on kuluvana vuonna 811. Arvioita voi pitää verraten hyvänä toimialalla, jossa kilpailu kiristyy kaiken aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti