tiistai 6. tammikuuta 2015

Avopokeri, sökö käynnissä Ukrainan sotatilasta...

Avopokeriin, sököön liittyy olennaisesti niin sanottu pimeä kortti, "persekortti". Mielestäni Ukrainan sotatilassa kaikilla pelaajilla näyttää olevan oma pimeä korttinsa niin kuin kunnon peliin kuuluukiin. Tuntuu siltä, että joillakin niitä on useampiakin, se taas ei kuulu reilun pelin luonteeseen.

Luin poikkeuksellisesti alla olevaan artikkeliin liittyviä kommentteja. Kommenteissa puhutaan mm. "Euroopan vellihousuisista poliitikoista", jotka hyväksyvät de facto Krimin miehityksen ja pelaavat Moskovan unelman mukaan vain Ukrainan itäosalla, jonne Venäjä on perustanut nukkehallinnon ja jossa se käy sotaa Ukrainaa vastaan.

Mahdollisesti tammikuussa pidettävästä "rauhankokouksesta" on syytä odottaa edes jotain kättä pitempää...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Tuomioja: Venäjän vastaiset pakotteet eivät ole itsetarkoitus

Ranskan presidentti François Hollande vaati Venäjälle asetettujen pakotteiden purkamista, jos Ukrainan suhteen tapahtuu edistystä.

ULKOMAAT 
MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ranskan presidentti François Hollande arvioi maanantaina, että Venäjää vastaan asetetut pakotteet pitää purkaa, jos Ukrainan tilanteessa tapahtuu edistystä. Hollanden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on jo maksanut kovan hinnan toimistaan Ukrainassa.
Hollande ei kuitenkaan tarkentanut, millaisesta edistyksestä voisi olla kyse tai sitäkään, mitä pakotteita voitaisiin purkaa.
HS kysyi ulkoministeri Erkki Tuomiojalta, millaisessa tilanteessa pakotteita voitaisiin purkaa. Tuomiojan vastaus oli selvä: jos Ukrainan hallituksen ja kapinallisten solmimaa Minskin sopimusta alettaisiin noudattaa.

Ulkoministeri 
Tuomioja huomauttaa, että Hollanden kommentit ovat linjassa EU:n kanssa. Jos edistystä tapahtuu, pakotteita puretaan.
"Ukrainan rajan tulisi olla kokonaan Ukrainan valvonnassa, ja pitää voida varmistautua siitä, että mitään [Venäjän] tukea saatikka sotilaita ei liiku rajan yli Ukrainan puolelle ja että siellä ei ole vieraita joukkoja", Tuomioja luettelee.
"Ne eivät ole itsetarkoitus, eikä niillä ole tarkoitus tuottaa pysyvää vahinkoa vaan tukea poliittista ratkaisua."
Myös Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabriel korosti sunnuntaina, että pakotteiden tarkoitus oli painostaa Venäjä neuvottelupöytään. Hän varoitti, että lisäpakotteet voisivat syöstä Venäjän kaaokseen.
"Tarkoitus ei koskaan ollut työntää Venäjää poliittisesti ja taloudellisesti kaaokseen", Gabriel sanoi Bild am Sonntag -lehden haastattelussa.
Tuomiojan mielestä ilmassa on jo jonkin aikaa ollut merkkejä siitä, että myös Venäjä haluaa ratkaisun Ukrainan tilanteeseen. Osasyynä on se, että EU:n ja Yhdysvaltain asettamat pakotteet kurittavat Venäjän taloutta. Myös öljyn hinnan lasku ja ruplan kurssin romahdus ovat ajaneet Venäjän ahtaalle.
Näkemykset sovun mahdollisuuksista ovat tärkeitä, kun Ranska ja Saksa paraikaa pohtivat, osallistuvatko ne runsaan viikon päästä kaavailtuun huippukokoukseen Kazakstanin Astanassa.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko kutsui joulukuun lopussa Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajat Itä-Ukrainaa koskevaan huippukokoukseen Astanaan.
Hollande vahvisti maanantaina osallistuvansa Astanan kokoukseen, jos mahdollisuudet aitoon edistykseen Ukrainan kysymyksessä ovat olemassa.Hollande sanoi itse uskovansa, että mahdollisuuksia on.
Saksassa äänensävy oli maanantaina astetta pessimistisempi. Saksan liittokanslerin Angela Merkelintiedottaja Steffen Seibert totesi, ettei ole ensinkään varmaa, että nelipäiväistä huippukokousta ylipäätään järjestetään.
"Sellaisessa tapaamisessa on järkeä vain, jos voimme aidosti edistyä", Seibert sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. "Meillä on erittäin selkeä idea siitä, mikä on aitoa edistystä. Se olisi ennen muuta Minskin sopimuksen täysi toteuttaminen, aito ja kestävä tulitauko, kontaktilinja Ukrainan ja kapinallisten hallitsemien alueiden välillä ja raskaan aseistuksen poisvetäminen. Sellaisia asioita pitää valmistella etukäteen."
Tuomioja huomauttaa, että vaikka Itä-Ukrainaan lähiaikoina saataisiin ratkaisu, se tuskin koskee Krimiä. Venäjälle on asetettu pakotteita ensin maaliskuisen Krimin valtauksen jälkeen ja sitten Itä-Ukrainassa puhjenneiden taisteluiden takia.
Ne eivät ole toisiinsa suoraan kytköksissä.
"Kyllä Krimin tilanne jää tulevaisuuteen. Varmasti siihenkin aikanaan ratkaisu löytyy, mutta siihen aika ei ole valmis. Se tarkoittaa, että esimerkiksi [Krimiä koskevat] investointi- ja matkustuskiellot, niissä tuskin tapahtuu muutoksia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti