perjantai 2. tammikuuta 2015

Tuttu juttu ja ratkaisut tiedossa mutta...

Alla on lyhyt tekstinpätkä tämän päivän Helsingin Sanomista. Muutaman kerran vuodessa lehdistä on luettavissa vastaavan tyyppisistä sähkökatkokosista.
Tuttu juttu ja ratkaisut ovat tiedossa, mutta milloin asia saadaan - vihdoinkin riittävässä määrin hoidetuksi.
Tuttu juttu eli puut kaatuvat myrskysäässä sähkölinjojen päälle tai tykkylumitapauksissa lumen painosta sähkölinjojen päälle.
Lähes maailman yksinkertaisin asia on kaataa puut linjojen lähettyviltä. Meillä on riittävästi ammattitaitoista työvoimaa ja pilvin pimein tarvittavaa aputyövoimaakin käytettävissä. Tuntuu siltä, että sähkökatkokset tulevat aina yllätyksenä. Niinhän ei asia sentään ole, vaan ne tulevat jotakuinkin säännöllisin väliajoin. Niiden seurauksena televisiossa näemme muutaman päivän aikana ryppyotsaisia sähkönsiirtoyhtiöiden edustajia kertomassa huolestuneille kotitalouksille, että siihen ja siihen mennessä viimeisimmätkin linjat on saatu korjatuiksi...
Kaatakaa jo ihmeessä ne puut sähkölinjojen lähettyviltä tai haudatkaa piuhat maahan. Viimeksi mainittu lienee tosin aika arvokasta puuhaa...

Lyhyt nettilainaus Helsingin Sanomista:
...
Tammikuun toisen päivän myräkän odotetaan yltyvän kovemmaksi yön tunteina. Myrskytuuli on ollut kovimmillaan läntisessä Suomessa perjantai-iltana. Sieltä se siirtyy etelämmäs, missä tuuli voimistuu ja on voimakkaimmillaan lauantaiaamuna.
Kova tuuli on aiheuttanut runsaasti sähkökatkoksia. Sähköyhtiö Elenian alueella ilman sähköä oli illalla puoli yhdeksän aikaan Pirkanmaalla 1 300 taloutta ja Hämeessä 1 500 taloutta.
Carunan sähköalueella ilman sähköä oli kello 20.30 runsaat 2 000 taloutta Etelä-Suomessa.
Enimmillään illan aikana ilman sähköä oli noin 10 000 taloutta.
Etelä-ja länsiosissa maata tuuli puhalsi illalla sisämaassa puuskissa noin 20 metriä sekunnissa ja oli vaarallisen voimakasta, kertoo päivystävä meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta.
Helsinki-Vantaalla tuulen voimakkuudeksi mitattiin 21,5 metriä sekunnissa puuskissa.
"Myrsky ei ole erityisen voimakas, mutta se koskee suurta osaa maata, kun matalapaine liikkuu maan keskiosan yli", Häkkinen kertoo.
Merialueilla mitattiin keskituulen nopeudeksi yli 25 metriä sekunnissa. Esimerkiksi Selkämeren Kaskisissa keskituuli oli perjantaina 25,8 metriä sekunnissa.
Merialueilla oli voimassa myrskyvaroitus. Lounaisilla merialueilla varoitetaan vielä lauantaiaamuna myrskystä.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti