sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Varmaan tämän jo tiesitkin...

Julkaistu: 10.1.2015 19:42
Ruokamyrkytyksiä aiheuttava Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri selviää jääkaappilämpötilassa ja jopa tyhjiöpakkauksissa.
Bakteerin käyttämiä selviytymiskeinoja mm. jääkaappilämpötilassa on selvitetty eläinlääketieteen lisensiaatti Eveliina Palosen väitöskirjassa, joka tarkastettiin Helsingin yliopistossa perjantaina.

Kyseinen ruokamyrkytysbakteeri on aiheuttanut viime vuosina useita kasvisperäisiä epidemioita Suomessa. Bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen taudinkuva vaihtelee itsestään rajoittuvasta suolitulehduksesta jopa hengenvaaralliseen yleisinfektioon.

Palosen tutkimuksessa selvisi, että Yersinia pseudotuberculosis kykenee kasvamaan jääkaappilämpötilassa käyttäen useita eri mekanismeja

Bakteeri kasvaa myös suojakaasu- ja tyhjiöpakkauksissa ja se sietää erilaisia pH-arvoja ja korkeaa suolapitoisuutta.

– Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri pystyy kasvamaan sekä jääkaappilämpötiloissa että tyhjiö- ja suojakaasupakkauksissa. Monet eläimet kantavat bakteeria suolistossaan, Palonen kertoo Ilta-Sanomille.

Bakteeri on myös yleinen ympäristössä.

– Elintarvike tai vesi saastuu ympäristön tai bakteeria kantavan eläimen ulosteen kautta. Elintarvike voi saastua myös varastoinnin, pakkaamisen, käsittelyn aikana, jos samoilla välineillä on aiemmin käsitelty kyseisellä bakteerilla saastuneita tuotteita. Bakteeri sietää vaikeita olosuhteita erittäin hyvin. Se voi säilyä kasviksissa yli vuoden, maaperässä talven yli ja viikkoja elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvilla pinnoilla, Palonen kertoo.

Hyvä uutinen on se, että bakteeri on kuitenkin herkkä desinfektioaineille ja se voidaan myös tuhota helposti kuumentamalla tai pastöroimalla.

– Suomessa on ollut 2000-luvulla yhteensä seitsemän kasvisperäistä Y. pseudotuberculosis -epidemiaa ja lisäksi yksi epidemia raakamaidosta. Vuosittain epidemioita on ollut siis 0-2 kpl. Tartuntatautirekisterin mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana varmistettuja Y. pseudotuberculosis tapauksia on ollut yhteensä yli 900, Palonen kertoo.

Yleisimmät oireet ovat kuume, vatsakipu ja ripuli. Noin viidesosalla sairastuneista voi esiintyä umpilisäkkeen tulehdukseen viittaavaa kovaa vatsakipua. Osalle sairastuneista voi kehittyä reaktiivinen niveltulehdus.

– Yersinian aiheuttamat infektiot paranevat useimmiten ilman lääkehoitoa. Jos oireet ovat vakavat tai tauti pitkittynyt, voidaan käyttää antibioottihoitoa, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne ohjeistaa.

Vältä virheet: Näin estät tartunnan

Kypsennä kaikki liha huolellisesti.

Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä.

Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista.

Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja tuotteita.

Pese kädet huolellisesti ennen ateriaa, ruoanlaittoa, raa’an lihan käsittelyn ja eläinkontaktin jälkeen.

Lähde: THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti