torstai 29. tammikuuta 2015

No sieltähän se tuli - pörssikurssi/osinkopettymys...

Olen käyttänyt omissa kommenteissani aika usein sanontaa: Kun mikään ei riitä...


Nettilainaus Kauppalehden sivulta:

Kommentti

Nokia järjesti osinkopettymyksen

Hyvää tulosta tekevä Nokia esittää yllättävän vaatimatonta osinkoa.
Kännykkäkatastrofista tervehtynyt Nokia tarjosi tänään omistajilleen sekä hyvää että huonoa. Hyvää oli yhtiön loppuvuoden vahva kehitys ja reipas tulosparannus edelliseen vuoteen verrattuna. Suuri pettymys oli sen sijaan yhtiön hallituksen esittämä osinkoehdotus, 0,14 euroa per osake.
Vaikka normaaliosinko nousi edellisen vuoden 0,11 eurosta muutaman sentin, osinkoehdotusta voidaan pitää kitsaana suhteessa yhtiön nykytilaan. Euromääräisesti yhtiö on jakamassa omistajilleen reilun 500 miljoonan euron osingon, mikä on vajaa puolet yhtiön viime vuoden tuloksesta.
Kitsaan osingon ymmärtäisi, jos Nokia olisi heikossa hapessa. Mutta nyt Nokian kaikki kolme eri liiketoimintasegmenttiä tekevät positiivista tulosta, yhtiö on taseeltaan vahva, yhtiö on myös nettovelaton, ja sen kassassa oli likvidejä varoja vuodenvaihteessa 7,7 miljardia euroa. Vaikka yhtiö maksaisi velkansa pois, niin kassaan jäisi vielä 5 miljardia euroa. Ylilikvidin ja pääomarakenteeltaan vinon yhtiön tulisi korjata tilanne ja palauttaa ylimääräisiä varoja osakkeenomistajilleen. Mitä järkeä on ylläpitää ylisuurta kassaa, kun korkotuotot ovat nykyisin nollatasoa?
Mitä tekee Nokian hallitus? Ehdottaa massiivista omien osakkeiden ostokampanjaa, johon Nokia aikoinaan tuhlasi miljardeja euroja ostamalla ylihintaan osakkeitaan markkinoilta.
Viime vuoden lopulla omia osakkeita ostettiin jo markkinoilta 427 miljoonalla eurolla. Nyt haetaan yhtiökokoukselta valtuutusta ostaa 365 miljoonaa omaa osaketta. Jos järkevämpiä investointikohteita ei ole, osakkeenomistaja niitä kyllä löytää, jos saisi niihin pääomia osinkojen muodossa. Nyt osakkeenomistajalle ei jää muuta mahdollisuutta kuin myydä osakkeitaan ja luopua osasta omistuksestaan. Harkitsen vakavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti