Münchenin turvallisuuspoliittinen konferenssi kokoaa joka vuosi Baijeriin kolmeksi päiväksi arvovaltaisen osanottajajoukon pohtimaan maailman tilaa. Tänä vuonna kokouksen aiheena on kansainvälisen järjestyksen romahdus.
Pääpaino on Ukrainan kriisin vaikutuksilla Euroopan turvallisuusrakenteisiin. Toinen keskeinen teema on taistelu terrorismia vastaan. Myös Lähi-idän räjähtävä tilanne ja maailman pakolaiskriisi ovat pohdittavina keskusteluissa.
Ukraina pääaihe kokouksessa
Päähuomion Münchenissä vallannee Ukrainan tilanne. Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on saanut tänä vuonna kovan kolauksen. Krimin liittäminen Venäjään nosti voimapolitiikan uudelleen keinovalikoimaan. Venäjän toimet Itä-Ukrainassa loukkaavat puolestaan valtioiden sisäisiin asioihin puuttumattomuutta ja rajojen koskemattomuutta.
Münchenin konferenssissa ovat paikalla Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, joten Ukrainasta on luvassa tiukkaa mielipiteiden vaihtoa. Oman panoksensa väittelyyn antavat varmasti myös EU:n ulkopolitiikan edustaja Federica Mogherini ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Suomea edustaa presidentti Sauli Niinistö, Virosta on paikalla presidentti Toomas Hendrik Ilves ja Liettuasta presidentti Dalia Grybauskaite.
Venäjä syytettyjen penkillä
Tällä kertaa Venäjä on itse syytettyjen penkillä, Ukrainan kriisin johdosta. Krimin liittäminen ja tuki Itä-Ukrainan separatisteille on tuomittu kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaisena. Länsi on vastannut Venäjän voimapolitiikkaan talouspakotteilla. Ukrainasta on tullut lännen ja Venäjän suhteille rasite, joka haittaa yhteistyötä myös niillä aloilla, joissa se on välttämätöntä, kuten terrorismin torjunnassa tai Iranin ydinohjelmassa.
Venäjän presidentti Putin ei tällä kertaa tiettävästi saavu Müncheniin, mutta hänen uskollinen lipunkantajansa ulkoministeri Sergei Lavrov pitää huolen siitä, että myös Venäjän näkemys kuuluu. Kokousjärjestäjät eivät ole vahvistaneet Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon saapumista Müncheniin, mutta hän on viime aikoina osallistunut tiiviisti tapaamisiin, joissa Ukrainan tilannetta käsitellään. Presidentti Sauli Niinistö on puolestaan toiminut viestinviejänä Venäjän ja Ukrainan johtajien välillä, joten hänen näkemyksillään on varmasti oma mielenkiintonsa Münchenin kokouksessa.
Terrorismi vahvasti esillä
Euroopan terrorismin ohella Münchenissä pohditaan myös Lähi-idän tilannetta ja ääri-islamilaisen Isis-järjestön vaikutusvallan kasvua Irakissa ja Syyriassa. Kokoukseen osallistuvat Irakin pääministeri Haider Al-Abadi ja Syyrian pakolaisten päävastaanottajiin kuuluvan Libanonin pääministeri Tammam Salam.
Pääteemojen ohessa Münchenin paneeleissa puidaan vanhaan malliin laajaa kirjoa ajankohtaisia asioita. Niitä ovat aseidenriisunta, ebola, taistelu korruptiota vastaan, kyber- ja energiaturvallisuus sekä ilmastonmuutos. Konferenssiosallistujia on kaikkiaan yli 400, joten luvassa on perusteellinen mielipiteiden vaihto maailman tilasta.
Kirjoittaja on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan erikoistoimittaja. Hän on aiemmin toiminut ulkomaantoimituksen päällikkönä ja kirjeenvaihtajana Washington DC:ssä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti