Onpa mukava aloittaa vuosi 2015 jämerällä tekstillä, joka on luettavissa alla olevasta artikkelista.
Ei tarvitse enää arvailla Suomen lähitulevaisuuden linjauksia. Presidentti Sauli Niinistö väänsi ne meille selkeästi rautalangasta. Tämän perusteella Suomessa siltä osin voi hengittää taas vapaasti.
Käydään nuo pakollisest eduskuntavaalit pois kuljeksimasta, muodostetaan toimintakykyinen hallitus ja pannaan haisemaan= valtiontalous kuntoon.
Onhan siellä tosin vielä odottamassa noita pienempiä asioita kuten sote-uudistus, kuntaliitokset, jne. eiköhän niiden kanssa kohtuudella selvitä...
Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista:
Päivitetty 1.1.2015 13:15, julkaistu 1.1.2015 13:13
Niinistön Nato-kannanotossa uusi painotus – Asiantuntija: ”Hyvin mielenkiintoinen”
- Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe painoittui voimakkaasti maanpuolustukseen. Arkistokuva.
Juha Vainio
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe painottui vahvasti maanpuolustukseen. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan puhe oli tärkeimpiä presidentin puheita viimeisen 20 vuoden aikana.
– Hyvin toimiva ja linjakas puhe, joka tyynnyttää suomalaisten huolia laittamalla Suomen aseman selkeisiin puitteisiin.
Aaltolan mukaan puheessa hätkähdyttää se, kuinka selvästi EU nähdään keskeisenä osana Suomen turvallisuuspolitiikkaa.
– Aiemminkin EU:n keskinäistä solidaarisuutta on korostettu. Mutta nyt presidentti tulkitsee vahvasti EU:n roolia puolustusyhteisönä.
Aaltola sanoo, että Lissabonin sopimuksessa on solidaarisuusklausuulit, joiden mukaan EU:n jäsenmaiden pitäisi saada hädän hetkellä turvaa muilta jäsenmailta.
– Se on tietysti testaamaton asia, että toimiiko se. Suomessa on korostetusti noudatettu EU-sopimuksia, joten Suomi vastavuoroisesti odottaa, että muutkin tekisivät niin.
Niinistön
puheessa kannattaa Aaltolan mielestä huomioida maanpuolustukseen liittyvän puheen järjestys: Ensin painotetaan omaa puolustuskykyä, sen jälkeen mainitaan EU puolustusyhteisönä, sitten korostetaan puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa ja viimeisenä mainitaan mahdollinen Nato-kumppanuus.
– Nato-optio tuodaan listauksessa viimeisenä esille, eli ei tässä Nato-asiat mitenkään korostetusti ole esillä.
Aaltola löytää Niinistön Nato-kannanotosta mielenkiintoisen yksityiskohdan, joka poikkeaa aiemmista kannanotoista.
– Nato-kannanotto on muotoiltu niin, että jäsenyyttä voidaan hakea silloin kuin halutaan. Aiemmin on painotettu, että Natoon voisi hakea vain hyvän sään aikana, mikä tekee uudesta muotoilusta hyvin mielenkiintoisen.
– Aiemmat poutasää-puheet ovat sulkeneet pois Natoon liittymisen lähiaikoina. Nyt on haluttu korostaa sitä, että tilanteen vaatiessa Suomi voi hakea Nato-jäsenyyttä milloin sitä itse haluaa.
Asiantuntija
pitää Niinistön puhetta tärkeimpänä uudenvuodenpuheena viimeiseen 20 vuoteen.
– Presidentti keskittyy huolestuttaviin, Suomen turvallisuudessa tapahtuneisiin muutoksiin. Hätkähdyttävää on se, että kaikki Suomen Venäjää ja Ukrainaa koskevat viime vuoden linjaukset tuodaan nyt yhtäaikaa esille.
Aaltola uskoo, että Niinistön puhe noteerataan Venäjällä, mutta se ei aiheuta jännitteitä maiden välille.
– Venäjän toimien tuomitseminen on jo tehty. Nyt ne linjaukset ovat yhdessä puheessa selvemmin kuin aiemmin. Tämä on Suomelle iso asia. Ukrainaa ei haluta nähdä ennakkotapauksena siitä, että isot voivat määrätä, mitä pienet tekevät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti