lauantai 31. tammikuuta 2015

Kyllä! Ei taika- mutta älylaatikko, suomalaista huippuosaamista...

Alla oleva artikkeli on mielenkintoinen. En puutu äitiyspakkauksen sisältöön. Jos ja kun itse pakkauslaatikko on suunniteltu ja tehty kotimaisesta tuotteesta/raaka-aineista, pakkauskartongista, aaltopahvista, se on tavallaan älylaatikko.

Miksi?

Siksi, että se on valmistettu huipputeknologiaa sisältävässä tuotantoprosessissa huippuammattilaisten valvonnassa - suomalaista huippuosaamista... 



Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:



Äitiyspakkauksen laatikko herättää ulkomailla hämmästystä – pakkausta pidetään taikalaatikkona

KOTIMAA  
SIRPA RÄIHÄ / HS
Viime vuoden äitiyspakkauksen vaatteet näyttivät tältä.
Viime vuoden äitiyspakkauksen vaatteet näyttivät tältä.
Kelan äitiyspakkauksesta on syntynyt ulkomailla erikoisia harhakäsityksiä. Osa  ulkomaisista kyselijöistä näyttäisi luulevan, että äitiyslaatikko on jonkinlainen "taikalaatikko", joka ehkäisee lapsikuolleisuutta, kerrotaan Kelasta.
Äitiyspakkaus nousi kansainväliseen julkisuuteen viime vuonna kun BBC uutisoi siitä. Äitiyspakkauksen kerrottiin olevan yhteydessä Suomen hyvin mataliin lapsikuolleisuuslukuihin.
"Meille on tullut hyvin paljon kyselyjä tämän laatikon materiaaleista. Ei oikein ymmärretä, että tämä on kokonaisuus minkä avulla saadaan odottavat äidit terveydenhuollon piiriin", Kelan vakuutussihteeri Veera Petäjä kertoo.
"Osa kyselijöistä luulee, että itse laatikossa on jokin hämmästyttävä taikamateriaali, joka pitää vauvan hengissä."
Äitiyspakkaus on kyllä yhteydessä matalaan lapsikuolleisuuteen, sanoo Petäjä, mutta se johtuu siitä, että laatikon saamisen ehtoihin kuuluu raskausajan terveystarkastus.
"Näin kaikki mahdolliset riskitekijät havaitaan hyvin varhaisessa vaiheessa. Tämä avulla saamme suurimman osan raskaana olevista naisista terveyspalveluiden piiriin."
RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
Tältä äitiyspakkauksen sisältö näytti vuonna 2012.
Tältä äitiyspakkauksen sisältö näytti vuonna 2012.
Kiinnostus suomalaista äitiyspakkausta kohtaan räjähti sen jälkeen, kun BBC uutisoi siitä. Kelalle on tullut jutun jälkeen satoja kyselyitä, että myydäänkö sitä ulkomaille. Suurin osa kyselyistä tulee eri maiden erilaisilta organisaatioilta, jotka haluaisivat versioida pakkauksen oman maansa tarpeisiin.
Viimeisimmät kyselyt ovat tulleet Yhdysvalloista, Zimbabwesta, Australiasta, Kanadasta, Kolumbiasta ja El Salvadorista.
Esimerkiksi Zimbabwesta tullut kysely tuli viranomaistahoilta. Maa haluaisi kehittää omanlaisen äitiyspakkauksen palveluineen vähentääkseen lapsikuolleisuutta.
Äitiyspakkaus herättää edelleen hyvin paljon huomiota myös Suomessa, vahvistaa Petäjä. Eniten keskustelua herättää pakkauksessa tulevien vaatteiden värit ja koko. 
ARI-VEIKKO PELTONEN
Äitiyspakkaus vuonna 2005.
Äitiyspakkaus vuonna 2005.
Vaatteita pidetään usein väärän värisinä ja kokoisina. "Minulle on huudettu puhelimessa kurkku suorana, että pakkauksen vaatteet ovat rumia", Petäjä kertoo.
"Paljon vaaditaan mukaan vaaleanpunaisia vaatteita tytöille. Osa ihmisistä haluaisi pojille ja tytöille suunnatut pakkaukset erikseen, joista jokainen voisi itse valita."
Petäjän mukaan pakkaukseen valittavissa vaatteissa pyritään aina mahdollisimman neutraaleihin väreihin, jotka sopisivat sekä tytöille että pojille. "Osa on sitä mieltä, että turkoosi ja vaaleansininen eivät missään tapauksessa sovi tytöille ja siitä tulee joillekin paha mieli."
Petäjä muistuttaa, että Kelalla on rajallinen määrä vaihtoehtoja, mistä uuden pakkauksen vaatteet valitaan. Toinen yleinen palaute on pakkauksessa tulevan talvihaalarin koko. "Moni on valitettavasti pahoittanut mielensä siitä, että haalari on ollut vauvalle liian iso ensimmäisenä talvena, mutta seuraavana talvena jo liian pieni."
PENTTI KOSKINEN / HS
Äitiyspakkaus vuosimallia 1971.
Äitiyspakkaus vuosimallia 1971.
Kela kerää jatkuvasti tietoa käyttäjien toiveista ja pyrkii uudistamaan äitiyspakkausta toiveiden mukaiseksi. Eniten uusiin pakkauksiin on toivottu enemmän harsoliinoja, pienempiä vaatteita, rintakumia ja kantoliinaa- tai reppua, Petäjä kertoo.
"Sitten on aika paljon tullut palautetta siitä, että retrovärit ovat out, että pitäisi saada muuta poikamaisten värien tilalle."
Kelan tämän vuoden äitiyspakkauksen julkistamisajankohta on vielä salaisuus. Ensin pitää saada jaettua kaikki edelliset pakkaukset. "Ei siirtyminen uuteen pakkaukseen kuitenkaan kesään asti mene, kyllä se huhtikuuhun mennessä vaihtuu."
Toistaiseksi Kela ei voi myydä pakkausta ulkomaille, sitä ei voida myöskään ryhtyä antamaan lahjoituksena, Petäjä sanoo. Tekeillä onkin uudistus, joka muuttaisi lakia äitiyspakkauksen osalta niin, että sitä voisi myydä ulkomaille.
JENNIINA NUMMELA
Äitiyspakkaus vuonna 2009.
Äitiyspakkaus vuonna 2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti