sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Temppuilua, temppuilua, temppuilua - juuri niin...

Hienoa, että Suomessa joku vihdoinkin sanoo, missä mennään. Temppuilua koko homma tyynni...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Teija Tiilikainen: "Venäjä on yhden miehen show"

Ulkopolitiikan asiantuntija Putinin katoamisesta: Kyse voi olla tempusta, jolla pidetään maailmaa varpaillaan

POLITIIKKA 
SERGEI KARPUKHIN / AFP

Tiedotuspimeys Venäjän presidentin Vladimir Putinin ympärillä todistaa, kuinka vahvasti valta Venäjällä on keskittynyt yhden miehen käsiin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
Tiilikainen pitää ymmärrettävänä, että Venäjän tilanne ruokkii nyt villejä teorioita ja ajatuksia, kun uutisointi Venäjällä ei ole ajantasaista.
Valittu linja voi olla myös tarkoituksellista.
"Voihan olla, että kyse on taas jostain tiedotustempusta, jolla pidetään maailmaa varpaillaan ja korostetaan Putinin roolia sekä tärkeyttä", Tiilikainen arvioi.
"Nythän kaikki lähes henkeään pitäen odottavat, mitä tapahtuu maanantaina: toteutuvatko Putin ilmoitetut vierailut, vai vieläkö jatketaan näyttämällä vanhaa uutiskuvaa tai ei uutiskuvaa olleenkaan", hän jatkaa.
MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
"Autoritäärisessä maassa ylläpidetään myyttiä kaikkivoipaisesta johtajasta. Jos tulee pienikin särö, sitä peitellään tiedotuspolitiikalla", sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
"Autoritäärisessä maassa ylläpidetään myyttiä kaikkivoipaisesta johtajasta. Jos tulee pienikin särö, sitä peitellään tiedotuspolitiikalla", sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
Kremlin hiljaisuus ei sinänsä yllätä.
"Kyllä tämä kertoo, kuinka vahvasti Venäjä on yhden miehen show. Venäjä on autoritäärinen maa ja siellä tiedotetaan tietysti vain sen mukaan, mihin Putin itse antaa luvan", Tiilikainen painottaa.
"Jotain on silti taustalla, kun nyt on menty näinkin pitkään matalalla profiililla, jo 5. päivästä maaliskuuta lähtien."
Tiilikainen ei usko, että tiedotuspimennon syynä olisi sotilaallisia hankkeita.
"En niin pitkälle menisi. Se vaatisi isompaa valmistautumista. Mutta hirveän vaikea on sanoa, mistä tämä johtuu: onko kyse sairaudesta, tai valtataistelusta tai mistä?"
Uutispimento on Tiilikaisen mukaan tyypillistä autoritäärisissä ja diktatuurimaissa, kuten Pohjois-Koreassa, Kuubassa ja Kiinassa.
"Venäjällä on kyse samasta. Halutaan ylläpitää myyttiä kaikkivoipaisesta johtajasta. Kun kuvaan tulee pienikin särö, sitä peitellään tiedotuspolitiikalla."
"Se osoittaa, kuinka haavoittuva yhden miehen järjestelmä on. Oletushan on, että johtaja on täysin kykenevä johtamaan koko ajan. Ja jos hänellä on pienikin ongelma, se on heti iso naarmu kyljessä. "
Tiilikainen muistuttaa, että Putinista on luotu jo pitkään myyttistä johtajahamoa.
"Hänestä on piirretty kuvaa kurjilla lentävänä, iättömänä, elinvoimaisena, nuorekkaana ja jaksavana johtajana. Se luo myös mielikuvaa vahvasta valtiosta, kun johtajakin on niin vahva."
"Ja jos tulee ongelma, heti lasketaan, että johtajuus on heikentynyt ja valtio on heikentynyt yhtä lailla. Uutisointi esimerkiksi vakavasta sairaudesta käynnistäisi heti arvailut, voidaanko valtiota ylipäänsä johtaa, kun kaikki on yhdestä miehestä kiinni."
Tiilikaisen mukaan tilanne voi olla Putinille jopa imarteleva.
"Valokeila on suunnattu häneen ja se korostaa hänen rooliaan ja merkitystään. Tietysti, jos huomenna ei kerrota mitään, täytyy löytyä taas joitain uusia selityksiä", Tiilikainen sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti