keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Ylen vaalikone aukeaa kohta - mielenkiintoista...




Odotan malttamattomana Ylen vaalikoneen avautumista. Miksi? Siksi, että olen kahdesti käynyt Helsingin Sanomien vaalikoneella.
On mielenkiintoista verrata ehdokasehdotuksia. Tuntuu siltä, että vuosien saatossa valinta on aina vaan vaikeampaa, vaikka sen pitäisi mennä toisinpäin iän ja kokemuksen myötä.
Syy lienee siinä, että valinnanvaraa on nykyisin joka lähtöön. Tapasin mm. viime viikolla Kemin talvimarkkinoilla monia potentiaalisia äänestyskohteita. Harmi, että käytettävissä on vain yksi ääni...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta:


Eduskuntavaalit 2015  | 

Ylen vaaliteemat ovat työ, talous, turvallisuus, terveys ja tulevaisuus

Yleisön näkemykset teemoittavat Ylen vaaliohjelmiston. Viisi teemaa on valittu sen perusteella, mitä asioita suomalaiset pitävät tärkeinä.




Ylen vaaliteemat eduskuntavaaleissa 2015.
Ylen vaaliteemat eduskuntavaaleissa 2015. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle herättää kevään 2015 eduskuntavaalien keskustelua viiden teeman kautta. Teemat ovat työ, talous, turvallisuus, terveys ja tulevaisuus. Ne näkyvät eri tavoin koko vaaliohjelmistossa – vaalikoneessa, Vaaligalleriassa, ennakko-ohjelmissa televisiossa, radiossa ja verkossa sekä vaalien tulosiltana sunnuntaina 19. huhtikuuta.
Teemat on valittu sen perusteella, mitä asioita suomalaiset pitävät tärkeinä, kun he miettivät, ketä äänestävät. Tämän selvittämiseksi Taloustutkimus teki Ylen tilauksesta vaaliteemakyselyn marraskuussa 2014.
Kyselyssä tärkeitä vaaliteemoja kysyttiin ensin avoimella kysymyksellä ja sitten valmiista listasta valiten. Molemmilla tavoilla taloustilanne ja työllisyys nousivat selvästi tärkeimmiksi asioiksi.
Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen tulkitsee kyselyn tulosta niin, että kun suomalainen on huolissaan taloudesta ja työllisyydestä, hän on itse asiassa huolissaan hyvinvointivaltiosta.
– Meillä suomalaisilla on hyvin valtiokeskeinen käsitys. Luotamme pitkälti siihen, että verorahoilla hoidetaan perusturva sekä sosiaali- ja terveyshuolto. Suomalainen on kuitenkin myös jalat maassa oleva realisti ja tajuaa, että tällaisen yhteiskunnan ylläpitäminen ei ole ihan ilmaista lystiä vaan vaatii riittävän määrän työpaikkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti