lauantai 14. maaliskuuta 2015

Jälkiviisautta Kemin taloudesta...

Suomen Kemillä on kiistatta velkaa aivan liikaa, tällä hetkellä kaiken kaikkiaan kaupungin kokonaisvalka on noin 126 miljoonaa euroa.
Kuitenkin vuoden 2007 jälkeen seitsemänä vuonna Kemin velkaosuus on joka vuosi pienentynyt - hyvä niin...

On äärimmäisen helppo olla jälkiviisas. Pohjolan Sanomien tämän päivän artikkelissa nimeltään: Vanha kuva Kemistä istuu lujassa, kehittämisjohtaja Allan Mikkola toteaa, että vuosituhannen alkuvuosien nopeasta velkaantumisesta Kemi olisi taittanut jopa parikymmentä miljoonaa muutamaa vuotta aikaisemmalla veroprosentin korotuksella.

Niinpä mutta kun silloiset kuntapäättäjät eivät asiaan "korvaansa lotkauttaneet".

Minäkin olen populistisesti jälkiviisas.

En edes muista, kuinka monta kertaa olen kirjoittanut julkisesti veroäyrin, veroprosentin korotuksen puolesta. Varmaan 1980-luvun loppupuolella, 1990-luvun loppupuolella ja aivan 2000-luvun alkupuolella.
Muistan erittäin selkeästi, että kirjoituksiini suhtauduttiin erittäin kriittisesti varsinkin ns. hyväosaisten taholta. Niiden henkilöiden taholta, jotka olivat vakituisessa ansiotyössä, joilla oli hyvät ansio- ja omaisuustulot.

Minullekin sanottiin usein: "Mitä se hyödyttää veroprosenttia korottaa, kun sama meno kuitenkin jatkuu!" "Kaiken lisäksi väki muuttaa naapurikuntiin, mikäli Kemi korottaa veroprosenttia!" he rikkiviisaina lisäsivät.

Itse esitin, että veroprosentin korotus ja "suu säkkiä myöten". Niin oli sitten vuoden 2007 jälkeen pakko tehdä, kun Kemi nimettiin kriisikunnaksi, jota se ei onneksi enää ole...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti