keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Remonttia, remonttia, remonttia...

Varmaan tekstejäni aiemmin lukenut tunnistaa tämän kirjoituksen alkuosan:

Olen useaankin kertaan kirjoittanut, että vanhoilla omakotialueilla liikkuu aktiivisesti erilaisia remonttitarjousedustajia varsinkin kesäaikaan. Näyttää siltä tarjousaktiviteetti alkaa olla ympärivuotista.
Toisaalta hyvä niin, koska vanhoissa omakotitaloissa pääsääntöisesti asuu iäkkäitä, eläkkeellä olevia ihmisiä ja monissa tapauksissa remontintarvetta aidosti ilmenee.

Tarjotaan ikkunoiden uusimista, ovien uusimista, ulkokattouusimista vähintäänkin puhdistamista ja pinnoittamista/maalaamista, lisäeristettä vintille, räystäs- ja ulkoseinämaalausta, jne. puhumattakaan suurista sisätilaremonteista ja energiaratkaisujen täydellisistä muuttamisista. On maalämpöratkaisuja, aurinkopaneeleita, ilmalämpöpumppuja, tms. uusia vaihtoehtoja perinteisten öljy-, sähkö- ja puulämmitysvaihtoehtojen korvaajiksi tai vähintäänkin täydentäjiksi...

Iäkkäät mökkiläiset joutuvat pohdiskelemaan kiivaasti em. tarjousten tarpeellisuutta, joita saatetaan jopa lievästi tyrkyttää tyyliin ”nyt tai ei koskaan”- ja ”me hoidamme vaivattomasti kaiken”-hengessä…

Tarjous- ja alustavaan kaupankäyntihierontaan kuuluu nykyisin olennaisesti käsite kotitalousvähennys.

Kotitalousvähennysjärjestelmä tuo takaisin työn teettäjälle, tässä tapauksessa omakotitalon omistajalle, osan tehdyn työn kustannuksista verovähennyksenä. Järjestelmä on sinällään erittäin hyvä eikä edes suomalaisperinteisesti pahan byrokraattinen. Verottajan kanssa on kuitenkin hoidettava asian virallinen puoli.

Tehdyt tarjoukset kannattaa tarkistaa kilpailuttamalla saatu tarjous esimerkiksi parilla paikallisella yrittäjällä.
_____________________________________________________________________


Nyt juuri näihin päiviin eli oikeastaan eiliseen ja tähän kuluvaan päivään:

Eilen sain puhelinsoiton - tuntematon numero - johon en ensin aikonut vastata, mutta vastasin kuitenkin.

Puhelimessa nuorimies esitteli itsensä ja yrityksensä, molemmat menivät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Itse asia oli autotallin oven uusiminen. Puhe eteni tyyliin: "Mahtaako siellä olla langan päässä Kainuunkatu 3:n kiinteistön omistaja?" "Pidetäänkö sitä autoa tallissa säännöllisesti?" "Varmaan autotallin ovi vaatii jo uusimista?" "Saako sitä vanhaa ovea enää vaimoväki ylös?" "Minä vuonna se omakotitalo olikaan rakennettu?"...

Edellisen kysymyksen jälkeen totesin: "Tiedän sinun tietävän, että omakotitalomme on rakennettu vuonna 1982 ja että autotallinovemme on Toja-kippiovi, sen aikainen ykkösovi, jne. ...  ." 

En viitsinyt lisätä, että olet todennäköisesti ajellut näillä kulmilla hiljakkoin valmistautuen myyntirynnäkköön.

No hänellä oli tarjolla mittatilauksesta tehtävä moderni superlamelliovi säätölaitteilla. Kerroin soittajalle, että tuskin pystyt kilpailemaan paikallisten rautakauppatarjousten kanssa.

"Kyllähän niitä tavallisia "rautakauppaovia" meiltäkin löytyy!" hän totesi rehvakkaasti.

"Minulla on mahdollista tulla mittaamaan ja tekemään tarjous vaikka huomenna." aktiivinen nuorimies totesi.

Asia alkoi sen verran minuakin kiinnostaa, että ajattelin - eipä tuo ota jos ei annakkaan - joten tulkoon paikan päälle, niin näen todennäköisesti hänen yrityksensä tuotteet ainakin esitteistä. 

Hän tuli meille tänään klo 16.45...

Perinteiset tervehdykset ja päärakennuksen autotallin oviaukon tutkiminen/mittominen.

Sisällä työhuoneessani nuorimies esitteli ensi perinteisen "rautakauppaoven" rakenteen. Ovielementin rähjäinen palanen oli viimeisen päälle heikoimmasta päästä. Totesinkin siitä hänelle, että kyseessä on suorastaan erinomainen esimerkki huonosta ja todella surkeasta autotallinovesta.

Sitten hän esitteli oman yrityksensä tuotteen, joka perustui teollisuudessakin käytettyihin ratkaisuihin, ihan asiallinen vaihtoehto. Heidän yrityksensä on erikoistunut kippioviin/lamellioviin = nosto-oviin.

Emme edenneet tarkempaan tarjouslaskentavaiheeseen. Minulle riitti tässä vaiheessa "hehtaarihaarukassa" autotallin oven hinta asennuksineen. Se oli 1.500-2.500 euroa...

Lupasin miettiä asiaa.

Totesimme hetki sitten vaimoni kanssa, että eiköhän tuo hyväkuntoinen TOJA-kippiovi ole vielä käyttökelpoinen vuosikausia...

Ymmärrän, että tilanne rakennussektorilla on tiukkaakin tiukempi ja yritykset pyrkivät laajentamaan toimintareviiriään.

Varmaan edulliset kampanjatarjoukset saattavat tuntua houkuttelevilta, mutta itse olen tehnyt päätöksen, että pyrin ottamaan tarjoukset paikallisilta tarjoajilta. Toki heitäkin on nykyhengen vaatimalla tavalla syytä kilpailuttaa... 

Niin kuin sanottu, lähes päivittäin tulee kyselyjä remonttihommista, tänään iltapäivällä mm. yläpohjan lisäeristysvaihtoehdosta. Yläpohjassa täytyy kuulemma olla nykysuositusten mukaan puoli metriä tavaraa.Totesin kyselijälle, että asia ei ole meillä ajankohtainen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti