torstai 5. maaliskuuta 2015

Sote-uudistus Suomessa, en ymmärrä, miksi...






Politiikka  | 

Sote-uudistus kaatui seuraavan hallituksen syliin

Hallituksen esitykseen ehdotetut muutokset eivät perustuslakivaliokunnan mukaan ratkaisseet kaikkia perustuslaillisia ongelmia.



Mikkelin sairaalan kyltti.
Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan uusi sote-malli ei kelpaa perustuslakivaliokunnalle. Hallituksen esitykseen ehdotetut muutokset eivät ratkaisseet perustuslaillisia ongelmia.
Perustuslakivaliokunta katsoo, että soten valmistelu on parasta jättää seuraavan hallituksen ja mahdollisesti laajapohjaisen parlamentaarisen elimen tehtäväksi. Valiokunnan mukaan soten eri hallinto- ja rahoitusmalleja pitää arvioida perusteellisesti. Valiokunta myös painottaa, että kuntia on kuultava asian jatkovalmistelussa.
Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) kertoo, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunnan lakiehdotus perusteluineen muodosta riittävää perustaa arvioida ehdotusten perustuslainmukaisuutta.
Perustuslakivaliokunta linjasi edellisen kerran helmikuussa hallituksen sote-lakiesityksen rikkovan perustuslakia. Valiokunta katsoi sekä hallintomallin että rahoitusjärjestelmän olevan perustuslainvastainen.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta sorvasi pika-aikataululla uuden sote-mallin. Esityksessä oli aiempaa enemmän kuntayhtymiä ja tasausjärjestelmästä kunnille aiheutuva vuosilasku oli puolitettu 200 euroon asukasta kohden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti