tiistai 31. maaliskuuta 2015

EK:n teettämä nollatutkimus(ko)?

On hyvä, että entisiä Suomen poliitikkoja työllistetään eläkepäivillään. Toki onhan heillä kiistatta edelleen tietoa ja taitoa ynnä näkemystä.

Raporttien tilaajat voisivat kuitenkin hiukan vaatimustasoa nostaa, koska itsestäänselvyyksiä ei kannata moneen kertaan tutkia.

Barentsin alueen mahdollisuuksia on tuotu esiin vuosikymmeniä ja nimenomaan suomalaisia yrityksiä on houkuteltu, väliin patisteltukin sinne toimijoiksi. Ennen väitettiin, että siellä norjalaiset ja ruotsalaiset napsivat rusinat pullista. 

Mielestäni Paavo Lipposen tekemä tutkimus lähentelee ns. nollatutkimusta. " Ainutlaatuinen etsikkoaika" arktisessa politiikassa on ollut jo vuosikymmeniä. Pohjoisesta ulottuvaisuudesta on pidetty seminaareja pilvin pimein - ilmeisesti tuloksetta.

Tällä hetkellä Venäjän aggressiivinen linja pohjoisessakin pistää kyllä hiukan mietityttämään...
 


Suora nettlainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Päivitetty 30.3.2015 15:46, julkaistu 30.3.2015 14:54

Lipposen raportti: Arktisella alueella valtavat mahdollisuudet

Kuva: Nina Susi
STT

STT
Helsinki
Suomen pitää ottaa johtoasema EU:n arktisessa politiikassa, sillä pohjoinen alue voi kehittyä Euroopan suurimmaksi investointikohteeksi, kirjoittaa selvitysmies Paavo Lipponen arktisen alueen taloudellista potentiaalia käsittelevässä raportissaan.
Lipponen muistuttaa Elinkeinoelämän keskusliiton tilaamassa raportissa, että yksistään Barentsin alueella arvioidaan olevan hankesuunnitelmia noin 140 miljardin euron arvosta.
Lipposen mukaan Suomella on nyt "ainutlaatuinen etsikkoaika" arktisessa politiikassa.
- Jotta Suomi saa mahdollisimman suuren siivun pohjoisesta potentiaalista, valtiovallan ja elinkeinoelämän tulee yhdessä määritellä pohjoisen politiikan keskeiset päämäärät, Lipponen korostaa.
- Eriseuraisuuden sijaan koko Suomen pitää puhaltaa yhteen hiileen.
Lipponen muistuttaa, että arktinen talouskasvu hyödyttäisi koko Euroopan unionia. EU-vaikuttamisessa Suomen on tärkeää pelata hyvin yhteen muiden Pohjoismaiden kanssa, ex-pääministeri painottaa.
- Pohjoisen nostaminen EU:n agendalle tasapainottaisi nykyistä asetelmaa, jossa unionin huomio keskittyy liikaa eteläisten jäsenmaiden haasteisiin.
Lipponen suosittelee, että tulevalla vaalikaudella pääministerin johtovastuuta arktisen politiikan päätöksenteossa vahvistetaan. Myös suomalaisten kielitaidon heikentyminen tulisi Lipposen mielestä pysäyttää ja erityisesti ruotsin kielen oppimista tulisi uudistaa, jotta pohjoisia työmarkkinoita voidaan hyödyntää tehokkaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti