tiistai 3. maaliskuuta 2015

Stephen Hawkingìn syvällisiä ajatuksia...

Tässäpä hiukan mietittävää kenelle tahansa, tosin ei aivan tämän päivän asiaa kaikilta osin...


Suora nettilainaus Ilta-Sanomista hiukan tuunattuna:

Stephen Hawking: Nämä 4 asiaa voivat tuhota ihmiskunnan – ja yksi ratkaisu

Julkaistu: 3.3.2015 15:13
TULEVAISUUS Maailman tunnetuin kosmologi on kertonut viime aikoina näkemyksiään ihmiskunnan kohtalosta.
Astrofyysikko ja kosmologi Stephen Hawking nousi tunnetuksi 1970-luvulla mustia aukkoja koskevilla tutkimuksillaan. Tämän jälkeen hän on muun muassa käsitellyt kvanttiteoriaa ja popularisoinut tiedettä merkittävissä tietokirjoissaan Ajan lyhyt historia ja Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa.

Viime aikoina Hawking on puhunut myös ihmiskunnan tulevaisuudesta. Tiedemies näkee erityisesti kolme uhkaa, jotka voivat päättää päivämme sekä Maan päällä että avaruudessa.

1. Keinoäly

Joulukuussa 2014 Hawking antoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle haastattelun, jossa hän pohti keinoälyn vaaroja. Hän pelkää, että keinoäly ohittaa ihmisen.

– Se lähtee omille urilleen ja luo itsensä uudelleen koko ajan kiihtyvällä tahdilla, Hawking pohti BBC:lle.

– Ihmiset, joita rajoittaa hidas biologinen evoluutio, eivät pysty kilpailemaan ja heidät syrjäytetään.

2. Maapallon ulkopuolinen elämä

Vielä 2000-luvun alkupuolella Hawking ei ollut huolissaan maapallon ulkopuolisesta elämästä. Hän piti muille planeetoille kehittynyttä älyllistä elämää varsin epätodennäköisenä, sillä älykkyys ei aina takaa menestystä evoluutiossa.

Vuonna 2010 Hawking kuitenkin muutti näkemystään hieman. Hän kertoi Discovery Channelille tekemässään ohjelmassa, että Maan ulkopuolisen elämän etsiminen voi olla ihmiskunnalle vaarallista. Asiasta uutisoi tuolloin muun muassa brittilehti The Telegraph.

– Sellaiset kehittyneet elämänmuodot olisivat ehkä nomadeja, jotka etsivät valloitettavia ja asutettavia planeettoja, joihin vain pääsisivät.

Hawkingin mielestä nämä avaruuden löytöretkeilijät eivät välttämättä kohtelisi meitä suopeasti.

– Luulen, että lopputulos olisi samanlainen kuin Kristoffer Kolumbuksen saapuessa Amerikkaan, mikä ei päättynyt Amerikan intiaanien kannalta otollisesti, Hawking muotoili.

3. Ihmisen oma aggressio

Viime kuussa Hawking vetosi ihmisten empatian puolesta. 24-vuotias kalifornialaisopettaja oli voittanut kilpailun, jonka palkintona Hawking vei hänet opastetulle kierrokselle Lontoon tiedemuseossa. Tapauksesta kertoi The Indepent.

Kun nainen kysyi Hawkingilta, mitä ihmisten puutteita hän haluaisi korjata, vastaus löytyi ihmisen evoluutiosta.

– Ihmisen heikkous, jonka haluaisin eniten korjata, on aggressiivisuus. Sillä on voinut olla merkitystä selviytymisen kannalta luolamiesaikoina, jotta saa enemmän ruokaa, tilaa ja puolison, jonka kanssa lisääntyä, mutta nyt se uhkaa tuhota meidät kaikki, hän muotoili.

Hawking haluaisi sen sijaan vahvistaa ihmisten kykyä tuntea empatiaa.

4. Maapallon jatkuvasti kasvava väkiluku

Kirjassaan Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa Hawking pohtii, että ihmisten väkiluku ja sähkönkulutus eivät voi jatkua nykyvauhdilla. Hän jatkoi pohdintaa tästä teemasta Big Think -nettifoorumilla vuonna 2010.

Tällä kertaa astrofyysikko kuitenkin esitteli tähän ongelmaan yhden ratkaisun: ihmisten on jätettävä Maa ja lähdettävä avaruuteen.

– On vaikea estää katastrofia seuraavan sadan vuoden aikana, puhumattakaan tuhansista tai miljoonista vuosista, hän sanoi.

Hawking ei ota kantaa siihen, miten lähtö avaruuteen voisi teknisesti olla mahdollista. Lähin tähti Auringon jälkeen sijaitsee yli neljän valovuoden päässä. Nykytekniikalla matka sinne kestäisi noin 50 000 vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti