torstai 12. maaliskuuta 2015

Paas antain sano...

Mielenkiintoista, todella mielenkiintoista...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomiata:

Valtiolla on outo kaksoisrooli Talvivaarassa

TALOUS 

Brittiläisen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisorin alustava päätös sijoittaa Talvivaaran kaivokseen tarkoittaa, että se uskoo kaivostoiminnan Sotkamossa olevan tulevaisuudessa kannattavaa.

Toisin sanoen Audley Capital Advisor pitää bioliuotusmenetelmää toimivana ratkaisuna Talvivaaran kaivoksessa. Jos sijoitusyhtiö ei olisi uskonut kaivoksen liiketoimintaan eikä bioliotusmenetelmään, se olisi tuskin tehnyt edes alustavaa sijoituspäätöstä.
Alustava sijoituspäätös on vasta ensi vaihe. Seuraava suuri kysymys on se, mikä on pörssiyhtiö Talvivaaran mahdollinen omistusosuus uudesta yhtiöstä, joka ostaa kaivosliiketoiminnan.
Jos jotakin pitää arvata, Audley Capital Advisor saattaa myydä osan omistusosuudestaan pörssiyhtiö Talvivaaralle.
Tosin kauppa edellyttäisi, että pörssiyhtiö onnistuisi hankkimaan jostakin rahoitusta.
Kaivoksen toiminnan parhaiten tuntevat ovat pörssiyhtiön palveluksessa. Uusi yhtiö ja etenkin sen enemmistöosakas tarvitsee todennäköisesti heidän palveluksiaan. Lisäksi pörssiyhtiö omistaa kaivoksella olevan kalkkitehtaan ja laboratoriot, joita ilman kaivostoimintaa ei käytännössä voi harjoittaa.
Pörssiyhtiö Talvivaaran suurin osakkeenomistaja on 15 prosentin omistusosuudella valtion sijoitusyhtiö Solidium.
Valtion toinen sijoitusyhtiö Terrafame puolestaan omistaa uudesta, perustettavasta yhtiöstä 15 prosenttia.

Jos Solidium ei halua menettää lopullisesti 150 miljoonan euron sijoitustaan pörssiyhtiö Talvivaaraan, valtio voi joutua rahoittamaan Talvivaaran kaivostoimintaa kahta kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti