tiistai 17. maaliskuuta 2015

Vapaavuori on vähintäänkin selityksen velkaa...


Ministeri Vapaavuoren silmänkääntötemppu – Talvivaaraan vaadittiin yhdenlaista omistajaa, otettiin toisenlainen

Vaatimus Talvivaaran kaivoksen teollisesta omistajasta vaihtui pääomasijoittajaan

TALOUS 

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti torstaina tehneensä alustavan sopimuksen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisorsin kanssa kaivosliiketoiminnan ostamisesta Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.
Valtion ja sijoitusyhtiön sopimuksessa hyvää on se, että kaivostoiminta Sotkamossa todennäköisesti jatkuu ja ainakin osa työpaikoista säilyy.
Kansantalouden kannalta huonoin vaihtoehto olisi ollut kaivoksen vaiheittainen lakkauttaminen. Siinä tapauksessa valtion menot Talvivaarassa olisivat todennäköisesti kasvaneet merkittävästi nykyistä suuremmiksi.

Elinkeinoministeri 
Jan Vapaavuori (kok) on toistuvasti todennut, että Talvivaaran kaivokselle tarvitaan teollinen omistaja.

Torstaina julkistettu sopimus ei kuitenkaan vastaa sitä, mitä valtio aiemmin on kertonut vaativansa.
Vapaavuoren johtama työ- ja elinkeinoministeriö on pitänyt teollista omistajaa ehtona sille, että valtio voi hyväksyä ja osallistua kaivoksen pitkäaikaiseen rahoitusjärjestelyyn.
Alustavan sopimuksen mukaan kaivosliiketoiminnan ostaa brittiläinen sijoitusyhtiö, joka ei siis ole teollinen omistaja vaan pääomasijoittaja. Ratkaisu on erikoinen myös siksi, että pörssiyhtiö Talvivaaran mukaan Audley Capital Advisorsiin verrattavissa olevat uskottavat sijoittajat olivat erittäin kiinnostuneita sijoittamaan kaivokseen aikaisemminkin. Ne eivät ole valtiolle kelvanneet.

Pörssiyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä kertoi marraskuussa turhautuneensa valtion toimintaan, joka oli hänen mukaansa merkittävänä syynä kaivostoimintaa harjoittavan Talvivaara Sotkamon konkurssiin.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium on pörssiyhtiö Talvivaaran suurin osakkeenomistaja 15 prosentin omistusosuudella.

Kaivosliiketoimintaa varten perustettavaan uuteen yhtiöön sijoittaa Audley Capital Advisorsin lisäksi valtion Talvivaaraa varten perustama sijoitusyhtiö Terrafame.
Valtio ei ilmeisesti suin surminkaan halua pörssiyhtiö Talvivaaraa uuteen yhtiöön osakkaaksi. Siksi valtio ei halua rahoittaa uutta yhtiötä Solidiumin ja pörssiyhtiö Talvivaaran kautta.
Valtion valitsema linja merkitsee todennäköisesti pörssiyhtiön konkurssia, jolloin Solidiumin 150 miljoonan euron sijoitus pörssiyhtiössä muuttuisi lopullisesti arvottomaksi. Lisäksi noin 80 000 piensijoittajaa menettäisivät sijoituksensa.

Valtio on siis yhtäältä valmis rahoittamaan kaivostoimintaa, mutta toisaalta se aiheuttaa toimillaan Solidiumille todennäköisesti suuren sijoitustappion.

Tulevaisuutta on mahdoton ennustaa. Jos jotakin pitää arvata pääomasijoittajien toimintatapojen perusteella, Audley Capital Advisors ei ole kovin pitkään kaivoksen omistajana.
Todennäköisesti yhtiö voi myydä osuutensa kaivoksesta hyvinkin nopeasti, jos nikkeli kallistuu voimakkaasti. Audley Capital Advisors maksaa kaivosliiketoiminnasta vain muodollisen hinnan.
Politiikkojen ja virkamiesten hätiköidyt lausunnot ovatkin Talvivaaran tragedian ehkä erikoisin piirre.
Julkisissa kommenteissa on haluttu lakkauttaa kaivos, puhuttu vasten parempaa tietoa ympäristökatastrofista ja ehdotettu jopa pörssiyhtiön konkurssia. Lausunnot ovat varmasti lisänneet sijoittajien epätietoisuutta valtion pyrkimyksistä. Lopulta valtio vielä muutti vielä rahoituksen ehtoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti