Ei kommentoitavaa tai oikeastaan sen verran, että...
Alla olevan artikkelin maininta:
Virossa ei ole ollut panssarivaunuja sitten vuoden 1994, jolloin neuvostojoukot poistuivat itärajan yli - palautti ajatuksiini 1990-luvun alkupuolen tapahtumat Tallinnassa.
Ammatillisten Oppilaitosten Insinöörit AOI ry toteutti yhteistyössä virolaisten ammattiopettajien/opetusviranomaisten kanssa koulutustapahtumia sekä Virossa että Suomessa - vuorovuosin. Kanssakäyminen oli aktiivista.
Erään Tallinnassa toteutetun koulutustapahtuman/seminaarin yhteydessä osallistujia käytettiin Tallinnan kuuluisassa televisiotornissa.
Televisiotornin näköalatasanteelta katselimme alas ympäristön "maamuokkausta". Meille selostettiin, että jäljet olivat neuvostotankkien, panssarivaunujen jättämää myllerrystä. Televisiotorni oli ollut paikallisesti viimeisimmän rytinän strateginen kohde.
Ilmeisesti operaatiossa, provokaatiossa olleet panssarivaunut olivat em. itärajan yli sittemmin poistunutta sotakalaustoa.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
USA:n panssarivaunut saapuivat Viroon: maassa on nyt panssarivaunuja ensimmäisen kerran sitten vuoden 1994
Kaja Kunnas
TAPA. Neljän yhdysvaltalaisen Abrams-panssarivaunun kolonna saapui lauantaiaamuna kirkkaassa auringon paisteessa Tapan kaupungin ratapihalle Pohjois-Viroon noin 150 kilometriä Venäjän rajasta. Panssarikalusto kuljetettiin yön yli rautateitse Riiasta, jonne kalusto tuli laivalla suoraan Yhdysvalloista.
Viron rautateiden henkilökunta huuteli toisilleen ohjeita venäjäksi, kun kaksi nosturia siirsi sota-ajoneuvoja konteissa rautateiltä maan kamaralle.
Viron rautateiden henkilökunta huuteli toisilleen ohjeita venäjäksi, kun kaksi nosturia siirsi sota-ajoneuvoja konteissa rautateiltä maan kamaralle.
Panssarikauluston liikuttaminen näytti hitaalta. Purkaminen kuljetusvaunuista kestää yhdysvaltalaissotilaiden mukaan useita tunteja lauantain keskipäivään asti.
"Kun ne on purettu, ajamme vartissa varuskuntaan", sanoi vääpeli Kyle Minorics, joka tuli Tapaan Georgian osavaltiosta Yhdysvalloista.
"En ole huolissani Ukrainan tilanteen laajenemisesta tänne. On etuoikeus olla täällä ja tukea liittolaisia", sanoi vääpeli Minorics Tapan ratapihalla. Vääpeli Minorics on ollut samojen M1A2 Abrams -panssarivaunujen mukana sodassa Afganistanissa. Yhdysvallat on sijoittanut tällä viikolla panssarivaunujoukkueet kuhunkin Baltian maahan osana operaatiota "Atlantic Resolve", jonka tarkoitus on turvata liittolaisvaltioita vastapainona Venäjän toimille Ukrainassa.
Myös Viron puolustusvoimien operatiivisen osaston päällikön, everstiluutnannti Rain Janon mukaan panssarivaunujoukkueella merkitys ei ole vain symbolinen.
"Ne ovat ennen muuta osa sotilaallista pelotetta, jota Nato on lisäämässä Keski-Euroopassa", sanoi Jano.
"Pieninkin varustus on pelote. Se on parempi kuin ei mitään. Jos tänään täällä on panssarivaunujoukkue, vuoden päästä saattaa olla komppania", Jano sanoo.
Virossa ei ole ollut panssarivaunuja sitten vuoden 1994, jolloin neuvostojoukot poistuivat itärajan yli.
Kun Yhdysvaltojen viimeinen panssarivaunu lähti Euroopasta, Saksan Grafenwoehrista kaksi vuotta sitten maaliskuussa 2013, kylmän sodan aikakausi Euroopassa näytti päättyneen. Vuosi sitten palattiin kylmän sodan aikaisiin vastakkaisasetelmiin, kun Venäjä valtasi Krimin.
Sotilasliitto Nato ja etenkin Yhdysvallat ovat viime huhtikuusta alkaen pikkuhiljaa lisänneet läsnäoloaan Baltiassa, jossa liittolaisjoukot on vastaanotettu avosylin.
Yhdysvallat etsii parhaillaan suurempaa varustevarastoa jostakin Baltian maasta.
Yhdysvallat etsii parhaillaan suurempaa varustevarastoa jostakin Baltian maasta.
"Laajennamme omaa kykyämme vastaanottaa liittolaisjoukkoja. Tulevaisuudessa olemme varmasti valmiit vastaanottamaan enemmän Yhdysvaltojen kalustoa", sanoo Jano.
Yhdysvaltojen panssarivaunujoukon on tarkoitus hälventää julkisuudessa esitettyjä epäilyjä, etteivät Nato-liittolaiset ehkä pystyisikään auttamaan Baltian maita tositilanteessa.
"Psykologisesti on oleellista, että koemme Yhdysvaltojen seisovan takanamme, mutten yliarvioisi pelotevaikutusta", sanoo liettualainen tutkija Tomas Jermalavičius Kansainvälisestä puolustustutkimuskeskuksesta Tallinnassa.
"Panssarijoukkuetta ei välttämättä edes rekisteröidä sotilaallisessa suunnittelussa Moskovassa, kun siellä arvioidaan alueen sotavoimaa", sanoo Jermalavičius.
Neljänkin panssarivaunun osallistumisella sotaharjoituksiin on kuitenkin oleellinen merkitys Virossa.
"Psykologisesti on eri asia harjoitella simulaatioita kuin toimia oikean panssarivaunun kanssa", sanoo Jermalavičius.
Jermalavičius muistuttaa, ettei uusi varustus vielä hetkauta Venäjän sotilaallista ylivoimaa Natoon verrattuna Itämeren alueella.
"Naton harjoituksissa puhe on aina muutamista tuhansista sotilaista, kun Venäjän harjoituksissa puhutaan pikemmin sadasta tuhannesta", hän sanoo.
Baltiassa ei yleisesti uskota, että Yhdysvaltojen ja muiden Naton liittolaisvaltioiden läsnäolon lisääminen Itämeren alueella voisi turvallisuuden takaamisen sijaan lietsoa jännitteitä.
"Eniten Venäjää lietsoo, jos jäämme toimettomiksi", sanoo Jermalavičius.
Ensi viikolla Ämarin lentotukikohtaan Viroon saapuu Yhdysvaltojen ilmalaivue, kuusitoista F-16 hävittäjää, jotka osallistuvat Suomessa kohua herättäneisiin ilmaharjoituksiin. Suomi ja Ruotsi osallistuvat harjoituksiin omista tukikohdistaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti