Suosittelen luettavaksi. Ei ihme, että maalämpö valtaa alaa...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Espooseen kairataan Suomen syvin reikä
Kuusi kilometriä syvän reiän on määrä tuoda maan uumenien lämpöä espoolaiskotien lämmitykseen
Suomen syvin, noin kuuden kilometrin mittainen reikä kairataan Espooseen. Reiän halkaisija on noin 20 senttimetriä, eli sinne solahtaisi tavallinen vesiämpäri.
Mittavaa, kymmeniä miljoonia euroja maksavaa hanketta puuhataan tosissaan energiayhtiö St1:ssä, joka on mukana myös tuulisähkötuotannossa.
Reiästä otetaan talteen maan uumenissa olevaa geotermistä lämpöä niin paljon, että sillä voidaan kattaa noin kymmenen prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta. Niin syvällä kallion lämpötila on noin sata astetta.
"Syväreikää edeltävän noin kahden kilometrin pituisen ja halkaisijaltaan noin seitsemän sentin tutkimusreiän kairaukset aloitetaan Fortumin kaukolämpölaitoksen lähettyvillä Espoon Otaniemessä ensi kesänä", kertoo uuden energian hankkeita St1:ssä vetävä johtaja Jari Suominen. Hän on myös tuulivoimayhtiö Tuuliwatin toimitusjohtaja.
Suomisen mukaan kairauksiin on varattu noin puoli miljoonaa euroa. Geotermisen lämmön myynnistä vastaa aikanaan Fortum.
"Maansisäistä lämpöä tai sähköä tuotetaan jo yli 20 maassa, mutta ensi kertaa sitä kairataan vakavissaan Suomessa, jonka kallioperä on vankka ja kova. Onnistumisen mahdollisuudet ovat silti hyvät", sanoo geofysiikan professori Ilmo Kukkonen Helsingin yliopistosta.
Lämpöä ei saada suurestakaan reiästä imemällä tai tuulettamalla, vaan väliaineeksi tarvitaan vesi. Lisäksi syväreikiä pitää kairata kaksi. Vettä syötetään toisesta reiästä alas, ja veden kuumennuttua maaperässä se nousee toisesta reiästä ylös.
Kuumentuneen veden sisältämä lämpö syötetään lämpölaitoksella lämmönvaihtimen kautta kaukolämpöverkkoon. Vesi kuumenee niin lämpimäksi, että sitä voidaan käyttää suoraan kaukolämmön tuotantoon ilman maalämpöpumppuja.
"Maan syvyydessä reikien olisi hyvä olla 500–1 000 metrin etäisyydellä toisistaan, jotta lämmitettävää vesipinta-alaa olisi kuivan kallion rakosissa riittävästi", St1:n fyysikko Rami Niemi sanoo.
"Tutkimuskairauksen avulla päättelemme, mihin suuntaan kallioperän heikkousvyöhykkeet ja rakoset suuntautuvat, jotta vesi saadaan alhaalla johtumaan reikien välillä."
Kuuden kilometrin syvyisen reiän kairauksen arvioidaan kestävän noin puoli vuotta.
Vastaava järjestelmä on toiminut vaihtelevasti myös muualla.
"Ranskassa EU:n rahoittamassa hankkeessa kallioperään luotiin useiden kairauksien avulla keinotekoinen rakojärjestelmä, joka osittain epäonnistui", Kukkonen kertoo.
Vaikeuksista huolimatta Ranskan viiden kilometrin reiästä pumpataan 200-asteista vettä. Lämpöenergiaa hyödyntää monikansallinen energiayhtiö.
Etelä-Ruotsissa Lundissa pumpataan lämpöpumpuille 21-asteista vettä 800 metriä syvistä kaivoista kaukolämpölaitokselle. Se kattaa lähes puolet kaupungin kaukolämmön tarpeesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti