Täysin odotettu tilanne. Suomessa poikkeuksellisen kova nousukiito yleensä taittuu jossakin vaiheessa. Näin on käynyt Keskustallekin. Siitä huolimatta lähes veret seisauttava vaalivoitto on tulossa, mikäli maailmankirjat eivät aivan sekaisin mene/ole...
Suora nettilainaus Helsingin sanomista hiukan tunattuna:
HS-GALLUP
Keskusta lähti laskuun, mutta johto näyttää säilyvän
Perussuomalaisten kannatus nykäisi ylöspäin. Kokoomuksen kannattajien varmuus ohenee, Sdp:tä kannattavien vahvistuu.
RONI REKOMAA LEHTIKUVA
Vaalipäivään on aikaa neljä ja puoli viikkoa. Ensimmäiset äänet annetaan kolmen viikon päästä, kun ennakkoäänestys alkaa. Mitä lähemmäs vaalit tulevat, sitä jännittävimmiksi käyvät kannatusmittaukset.
HS-gallupissa on selkeitä – mutta virhemarginaaliin mahtuvia – muutoksia viime mittaukseen nähden.
Kovassa nosteessa olleen keskustan kannatus on nyt laskenut selvästi, 1,5 prosenttiyksikköä. Keskusta on nyt palannut kannatuksessaan marraskuun tasolle.
Paikallaan junnanneiden perussuomalaisten kannatus puolestaan on nykäissyt 1,1 prosenttiyksikköä ylöspäin.
"Muutos on keskustan osalta selvä, muttei dramaattinen", sanoo vaalitutkija Jussi Westinen Åbo Akademista.
Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.
Entä piirtyykö kannatuskäyrästä vasta keskustan alamäen alku tai perussuomalaisten nousun lähtölaukaus? Onko kyse siis trendistä vai alkavatko vaaliasetelmat olla tässä?
"Sitä on mahdoton sanoa. Toisaalta ei tässä ehdi paljon trendejä syntyä, kun vaalit ovat ihan kohta", Westinen sanoo.
"On mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö perussuomalaiset vielä selvästi nousemaan. Vaalien 2011 alla he tekivät kovan nousun jopa viimeisten viikkojen aikana, mutta nyt sellaista ei ole näköpiirissä", Westinen jatkaa.
Vaalien lähestyessä eroilla on tapana kaventua. Keskustan huippukannatuksen laimentumista on osattu odottaa.
"Keskustan parhaimmillaan jopa yli 26 prosentin kannatuksen säilyminen vaaleihin asti olisi harvinaista. Nykyoloissa minkään puolueen on erittäin vaikea saada yli neljäsosaa äänistä", Westinen sanoo.
Edellisen kerran jokin puolue on rohmunnut yli neljänneksen äänistä 20 vuotta sitten. Eduskuntavaaleissa 1995 Sdp sai 28,3 prosentin kannatuksen.
Gallupeissa tapahtuvilla liikahduksilla voi olla myös jonkinlaista psykologista merkitystä, Westinen muistuttaa.
"Perussuomalaisten ehdokkaille ja puoluekoneistolle sekä heidän ja jonkin muun puolueen välillä harkitseville äänestäjille tämä on rohkaiseva tulos. Toki puolueella on koko ajan ollut jahdissa kakkospaikka, mutta tämä voi luoda uskoa, että se on saavutettavissa."
Tämänhetkisen kannatuksen valossa vahvimmin kakkospaikassa ovat kiinni Sdp ja kokoomus, joiden kannatus on kuin yhteen niitattu. Siinä ei myöskään ole tapahtunut liikahduksia viime kuukausina.
Sen sijaan kaksikon kannattajien varmuudessa puoluevalinnastaan on näkyvissä eriytymistä. Siinä missä Sdp:n kannattajat ovat entistä varmempia puoluevalinnastaan, kokoomusäänestäjien varmuus valinnastaan on ohentunut.
"Perinteisesti juuri kokoomuksen äänestäjät ovat olleet varmoja puoluevalinnastaan. He ovat tehneet päätöksensä ajoissa eivätkä vilkuile muihin puolueisiin niin paljon. Muutos varmuudessa kertoo osaltaan, miten vaikeat vaalit näistä on kokoomukselle tulossa."
Vaikka keskusta on edelleen turvallisessa johdossa, jännitettävää vaaleissa riittää.
"Kaikki on avoinna kakkos-, kolmos- ja nelossijan suhteen", Westinen päättää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti