sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Selkeä ja asiallinen raportti Moskovasta...




Ulkomaat  | 

Näkökulma: Tuliko Nemtsovista liian suuri uhka?

Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen kirjoittaa, että sunnuntai voi näyttää, mihin suuntaan Venäjän opposition matka käy.


Marja Manninen
Marja Manninen Kuva: Derrick Frilund / Yle
Palaan Moskovaan lähes kolmen kuukauden poissaolon jälkeen lauantaina Tolstoi –junalla. Anivarhain aamulla avaan kännykän ja saan tietää, että oppositiojohtaja Boris Nemtsov on murhattu yöllä aivan Kremlin kupeessa. Syystä tai toisesta en ylläty.
Suomesta katsottuna kansallismielisyyden kasvu ja toisinajattelijoiden vaientaminen Venäjällä ovat olleet  pelottavaa seurattavaa. Ilmassa on roikkunut raskaita kysymyksiä: onko tämä tyyntä myrskyn edellä?
Voiko presidentti Putinin huima suosio jatkua ilman minkäänlaisia soraääniä? Kuinka kauan kestää Krimin Venäjään liittämisen tuoma euforia?
Venäjän parlamentin ulkopuolisen opposition johtajat ovat mielellään puhuneet tekevänsä näinä aikoina vaarallista työtä. Nyt puheita on helpompi uskoa. Mutta miksi uhriksi valikoitui juuri Boris Nemtsov, joka ei ole pitkään aikaan ollut Venäjän opposition valovoimaisin johtajahahmo? Sen paikan on vallannut jo aikoja sitten Aleksei Navalnyi.
Boris Nemtsov ehti päästä vallan makuun etenkin 1990 –luvulla, jolloin hän kolmekymppisenä poliitikkona nousi Boris Jeltsinin hallinnon tärkeisiin tehtäviin. Vladimir Putinin valtaantulon jälkeen Nemtsov ajautui pian syrjään ja pienten oppositiopuolueiden johtoon. Todellista haastajaa Putinille Nemtsovista ei ole tullut, leppymätön arvostelija sen sijaan kyllä.
Hänestä ei ole tullut myöskään laajojen kansanjoukkojen suosikkia. Hänet yhdistetään nimenomaan 90 –luvun kaoottisiin vuosiin, joiden takia venäläisten on vaikea löytää mitään hyvää demokratiasta.
Boris Nemtsov on erottunut muista Venäjän katuopposition johtajista erityisesti siksi, että hän on paljastanut Putinin hallinnon väärinkäytöksiä, mm Sotshin olympialaisten rakentamiseen liittyvää korruptiota.
Koko lauantain murhapaikalle kerääntyy väkeä jättämään kukkia. Aamusta iltaan ihmiset kyselevät, miksi Nemtsov piti tappaa. Kukkien lomassa on paljon puhuva kyltti: Putin tappoi Nemtsovin.
Päivän mittaan kerrotaan, että Nemtsovin asunnolta on käyty hakemassa tutkintakomitealle hänen tietokoneensa kovalevy. Levyllä epäillään olevan tietoja Venäjän salaamista sotatoimista Ukrainassa. Nemtsovin tiedetään valmistelleen niiden paljastamista.
Venäjän johdon kannalta on tärkeää, etteivät tällaiset paljastukset pääse leviämään kansalle, jonka valtaosa on saatu uskomaan, ettei Venäjä osallistu sotatoimiin Ukrainassa. Nemtsovista saattoi siis tulla liian suuri uhka.
Nemtsovin murhan ovat tuominneet kaikki ja syyllistä etsii kukin taho eri suunnilta. Venäjän johdolle myötämielisten tarkkailijoiden mukaan murha oli länsimaiden provokaatio Putinin syrjäyttämiseksi.
Liberaalin radiokanava Echo Moskvyin kyselyn mukaan 90 prosenttia kuuntelijoista ei usko, että murhan tilaajaa saadaan koskaan selville.
Nemtsovin murhasta voi hyötyä Venäjän johto, jos sen kannalta kiusalliset paljastukset jäävät piiloon ja jos katuoppositio viimeistään nyt ymmärtää vaieta kokonaan.
Mutta hyötyjä voi tässä tilanteessa olla myös itse katuoppositio, joka sai nyt ensimmäisen kovan luokan marttyyrin ja voisi siis rohkaistua uudelleen haastamaan Putinin politiikan.
Jo sunnuntai voi näyttää, kumpaan suuntaan Venäjän kuihtuneeksi arvioitu oppositioliike kääntyy. Opposition masinoima Kevät –mielenosoitus vaihtui Netmtsovin murhan takia muistotilaisuudeksi, joka voidaan poikkeuksellisesti pitää Moskovan keskustassa, juuri murhapaikalla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti