maanantai 2. maaliskuuta 2015

Outoja piirteitä - totta...





Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Ulkomaat  | 

Oppositioaktivisti: Nemtsovin tapauksessa outoja piirteitä

Venäläinen oppositioaktivisti ja perjantaina kuoliaaksi ammutun Boris Nemtsovin ystävä Ilja Jashin sanoo, että presidentti Vladimir Putin on poliittisesti vastuussa Venäjällä kasvaneesta väkivallan ilmapiiristä. Jashin ei suoraan syytä Venäjän valtiojohtoa oppositiojohtaja Nemtsovin murhasta.



Oppositioaktivistit Ilja Jashin ja Ksenia Sobchak.
Oppositioaktivistit Ilja Jashin ja Ksenia Sobchak. Kuva: Epa / Maxim Shipenkov

Venäläinen oppositioaktivisti Ilja Jashin sanoo Yle A-studion haastattelussa, ettei voi syyttää ketään yksittäistä tahoa ystävänsä ja kollegansa Boris Nemtsovin ampumisesta. Nemtsov kuoli myöhään perjantaina Moskovassa presidentin virka-asunnon Kremlin edustalla.
–  En pysty sanomaan konkreettisia syitä ystäväni murhaan, mutta olen varma, että poliittisen vastuun tapahtuneesta kantaa maan johto ja presidentti Vladimir Putin henkilökohtaisesti. Juuri Putin on vastuussa vihan ilmapiirin luomisesta, aggression ilmapiiristä, joka on syntynyt Venäjälle viime vuosina ja erityisesti viime kuukausina, Jashin kertoo.

Jashin kuvailee Nemtsovia sankariksi, joka halusi eurooppalaistaa Venäjää.
– Boris haaveili Venäjästä, jossa hänen lapsensa voisivat elää pelkäämättä ja arvokkaasti.

Miksi valvontakamerat pettivät Venäjän paraatipaikalla?

Tekijän tai tekijöiden etsintää vaikeuttaa se, että ampumapaikalta ei saada valvontakameran kuvaa.
– Tapahtumassa ja tutkimuksissa on outoja piirteitä. Kuinka näin saattoi käydä valtakunnan tarkimmin valvotussa paikassa, ja kuinka nyt väitetään että osa valvontakameroista ei toiminut, Jashin ihmettelee.

Totuus kuitenkin voittaa ja tulee julki, mutta ehkä vasta Putinin valtakauden jälkeen, Jashin uskoo. Hän iloitsee siitä, että kymmeniä tuhansia ihmisiä kokoontui sunnuntaina Moskovan kaduille osoittamaan tukeaa edesmennelle Nemtsoville.
– Se valaa uskoa tulevaisuuteen ja antaa toivoa siitä, että maallamme on normaali ja sivistynyt tulevaisuus. Joukkomielenosoitukset olivat vastaus kyynikoille, jotka väittävät, että Nemtsov oli marginaalipoliitikko; että hänen merkityksensä Venäjän politiikalle oli muka mitätön.

– Me näytimme vallanpitäjille, että meitä on kuunneltava, eikä meitä kaikkia voi vangita, opposition ääni Ilja Jashin sanoo.
Ilja Jashin aikoo jatkaa toimintaansa aktiivisesti.

Yle Uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti