torstai 9. huhtikuuta 2015

Terveisiä ulkomailta eli Ruotsin Haaparannalta...

Kävin vaimoni kanssa ulkomailla, tarkemmin sanottuna Ruotsissa, Haaparannalla pitkästä aikaa tänään torstaina 09.04.2014.

Ajelimme Kemistä rauhallisesti kuivaa ja paljasta moottoritietä pitkin perinteiselle miniostosmatkallemme. Ajaa olisi saanut 120 km/h, mutta me köröttelimme mennen tullen noin 80 km/h.

Miksi niin hiljaa? No meillä ei ollut kiirettä ja säästyihän siinä samalla litra pari bensiiniä.


Nastarenkaiden rapina pisti mietityttämään, josko olisi aika vaihtaa kesärenkaat auton alle.

Olen aikaisemminkin todennut, että kirjoitan varmaan jonkun lukijan mielestä hiukan harhaanjohtavasti otsikossa ulkomaa-käsitteestä, sillä tuota valtakunnanrajaa tuskin huomaa nykyisin Tornion ja Haaparannan välillä.
Toki onhan tuo rajanseutu muutoinkin muuttunut viime vuosina ja lehtitietojen mukaan muuttuu voimallisesti lisää lähivuosina. Todella suuria rakentamishankkeita on suunnitteilla.

Ainakin alustavat suunnitelmat ovat aikamoiset – hulppeaa tornihotellia ja konferenssikeskusta myöten.

Kyllä - rajanpinnassa ovat maanrakennustyöt/pohjatyöt alkaneet…

Miniostosmatkaamme kuului lähes pakollinen IKEA-kierros. Itse tosin jätin tälläkin kerralla kierroksen väliin, jäin istuskelemaan sisäänkäynnin uusille 50-60-luvun lookin istuimille/sohville.
Entiset, upottavat (teko)nahkasohvat oli vaihdettu kevyempiin levähdys-/odotteluistuimiin.
Toiselta pulelta aulaa entiset istuimet oli poistettu kokonaan. Sinne rakenneltiin kesän puutarhailmettä.

Seurailin rapiat tunnin ostosmatkailijatrafiikkia. Se osoittautui yllättävän mielenkiintoiseksi. Ihmisiä lappoi sisään ja ulos jotakuinkin muutaman sekunnin välein. Aikaisempiin käynteihin verrattuna aika harvakseltaan.

Ihmisvirtaa katsellessani pohdiskelin mielessäni, mahdanko tavata tällä kerralla yhtään tuttua IKEA-kävijää.
Tällä kerralla en huomannut ensimmäistäkään tutun tuntuista kaupassa ostoksilla kävijää.

Saattoi olla, että joku minut tunsi tai oli tuntevinaan, sillä istuskelin vanhassa, ruskeassa ruotsalaivalmisteisessa Fjäll Räven-maastoasussa, jonka housunlahkeessa on jopa pieni Ruotsin lippu.

Muistan asua ostaessani Kemin City Sportissa vajaa seitsemän vuotta sitten, että kiinnitin huomiota tuohon lippuun. Myyjä totesi, että saahan sen leikatuksi pois, no eipähän tuota ole tullut leikatuksi. Ei yksi lippu vauhtia hidasta...

Köröttelimme rauhallisesti takaisin Kemiin todeten, että kromimalmirekkoja tuli tasaisin väliajoin vastaamme. Toivottavasti "rekkarallia" jatkuu pitkään. Tosin moottoritien vieressä on Suomen valtion rakentama rautatiekin käyttämättömänä.

Kilpailutus on tällä hetkellä kallellaan kumipyöriin päin. Kemin KTK voitti viimeisimmän kilpailutuksen...








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti