perjantai 24. huhtikuuta 2015

Hyvä juttu (asia) ja hyvä juttu (teksti)...

Mitäpä tuohon muuta sanoo/kirjoittaa - hyvä juttu kaiken kaikkiaan.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Vapaavuori: Talvivaaran saama lupa edistää kaivoskaupan toteutumista

KOTIMAA  
MIKA RANTA / HS
Jätevesien purkuputkea rakennettiin Talvivaaran kaivosalueella helmikuun lopulla.
Jätevesien purkuputkea rakennettiin Talvivaaran kaivosalueella helmikuun lopulla.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors ovat tyytyväisiä Talvivaara Sotkamon -kaivosyhtiön konkurssipesän saamaan jätevesilupaan.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) myönsi jätevesien purkuputkelle ympäristöluvan, ja sen uskotaan edistävän kaivosyhtiön kauppaa.
Yritysjärjestelyihin erikoistunut Audley Capital Advisors teki aiemmin ehdollisen aiesopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ostamisesta konkurssipesältä.
"Aluehallintovirastolta saadut Talvivaaran kaivoksen lupapäätökset ovat tärkeä askel kaivosalueen vesitaseen hallinnassa sekä auttavat ehdotetun omistusjärjestelyn loppuun saattamisessa", kertoo Audley Capital Advisors -yhtiön John MacKenzie.
"Useita merkittäviä lisätoimia on vielä toteutettava, mutta olen tyytyväinen, että prosessi etenee myönteisesti", MacKenzie sanoo. Hän on nousemassa uuden Talvivaaran kaivosyhtiön toimitusjohtajaksi, jos kauppa toteutuu.
Ministeri Vapaavuori pitää avin ratkaisua hyvänä sekä kaupan että ympäristön kannalta.
"Purkuputken rakentaminen on edellytys sille, että kaivoksen aiemmasta toiminnasta aiheutunut, kaivosalueella olevista ylimääräisistä vesistä johtuva ongelma voidaan hoitaa ympäristön kannalta kestävällä tavalla", Vapaavuori sanoo.
Ehdollisen aiesopimuksen teon yhteydessä Suomen valtion omistama erityisyhtiö Terrafame Oy teki investointisopimuksen Audleyn kanssa.
Aiesopimuksen mukaan Audley Capital omistaa uudesta yhtiöstä 85 prosenttia ja valtio loput 15 prosenttia.
Sopimusten tarkoitus on jatkaa Talvivaaran kaivoksen toimintaa ympäristön kannalta kestävästi. Kaupan ehtona on muun muassa vesi- ja ympäristöasioiden kuntoon saattaminen. Kauppa vaatii toteutuakseen myös muita viranomaislupia. Myös rahoitus on auki.
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan järjestely on tarkoitus saada toteutettua kesän aikana.
Kaivosyhtiön konkurssipesää hoitava julkisselvittäjä, asianajaja Jari Salminen on niin ikään tyytyväinen siihen, että avi myönsi purkuputkelle ympäristöluvan, vaikka esimerkiksi sulfaattipäästöjen raja-arvoja tiukennettiin.
"Pidän lupapäätöstä kohtuuhyvänä ratkaisuna, vaikka kiintiöt eivät menneetkään hakemuksen mukaisesti. Kyllä tämän kanssa voidaan elää. Uskon, että ehdot ovat toteutettavissa", Salminen sanoo.
"Kaupan toteutumisen kannalta lupa on ehdottomasti hyvä asia."
Jätevesien purkuputki on jo rakenteilla Sotkamossa. Kaivospiirin alueella putki on jo maassa, ja sitä on hitsattu myös niillä alueilla, jotka konkurssipesä on hankkinut omistukseensa.
"Ympäristöluvan myötä päästään rakentamaan putkea myös muille alueille", Salminen sanoo.
Putken on määrä valmistua elo–syyskuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti