Kuuden miljardin virhelaskelma! Yhdeksän vuoden viivästyminen!
Voi järjen valo sanoisi entinen oppikouluopettajani, mikäli sattuisi lukemaan tämän tekstini...
Miten on yleensäkään nykyaikana mahdollista, että tällaista pääsee tapahtumaan?
Talouselämässä on eletty jo vuosikymmeniä neljännesvuosi- eli kvartaalirytmissä. Näin puhtaalla maalaisjärjellä ajatellen hälytyskellojen olisi pitänyt kilistä molempien osapuolten kohdalla jo mokaamisprosessin alkuvaiheissa. Vai onko vallinnut naiivi ajattelu tyyliin: Eiköhän se siitä...
Ja lisää rahaa palaa, kun tähtijuristit karauttat paikalle Armani-puvuissaan ja lakeerikengissään! Se se vasta maksaa! Ei hyvältä näytä!
Ja kuka tämän lystin loppujen lopuksi maksaa? Todennäköisesti/valitettavasti me "sinisilmäiset" suomalaiset - Sinä ja minä - ainakin osittain.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ranskalainen tähtijuristi ratkomaan Arevan ja TVO:n kiistaa
Emmanuel Gaillard sai mainetta voitettuaan Venäjän valtion öljy-yhtiö Jukosin korvauskiistassa
SIMON DAWSON BLOOMBERG
Panokset kovenevat ranskalaisen ydinvoimayhtiön Arevan ja Teollisuuden Voiman (TVO) korvauskiistassa, jota käydään Olkiluodon kolmosreaktorin myöhästymisestä.
Areva haluaisi välipäätöksen asiassa vielä tämän vuoden aikana. Vauhdittaakseen sitä se on palkannut puolelleen tunnetun lakimiehen Emmanuel Gaillardin, lakitoimisto Shearman & Sterlingistä.
Gaillard on maailman parhaita kansainvälisen välimiesoikeuden osaajia. Näissä melko suljetuissa piireissä hänet on tunnettu pitkään.
Laajempaa mainetta hän sai viime vuoden lopulla, kun hän onnistui tiimeineen selättämään Venäjän valtion öljy-yhtiö Jukosia koskevassa korvausoikeudenkäynnissä.
Pysyvä välimiesoikeus Haagissa totesi yksimielisesti, että Venäjän valtio toimi kansainvälistä oikeutta vastaan ajaessaan Jukosin konkurssiin ja siirtäessään sen valtavat raakaöljyvarannot kahdelle valtionyhtiölle, Rosneftille ja Gazpromille.
Välimiesoikeus tuomitsi Venäjän valtion maksamaan Jukosin aiemmille omistajille kaikkien aikojen suurimman korvaussumman, 50 miljardia dollaria, eli nykykurssilla noin 46 miljardia euroa.
Nämä edunsaajat ovat pääasiassa aiemmin Venäjällä asuneita oligarkkeja, jotka joutuivat Jukosin pääomistajan Mihail Hodorkovskin vangitsemisen jälkeen pakenemaan Venäjältä.
Toissa vuonna vapautettu ja länteen siirtynyt Hodorkovski ei tiettävästi hyödy päätöksestä, mikäli rahaa onnistutaan Venäjältä saamaan. Hodorkovski on kertonut luovuttaneensa osakkeensa "kavereilleen" halutessaan puolustaa yhtiötä Venäjän viranomaisten syytöksiä vastaan.
TVO:n ja Arevan tapauksessa ei ole kyse kymmenistä miljardeista, mutta vahingonkorvauskiistojen joukossa sen on eräs suurimpia.
Gaillardin nettisivuilla kerrotaan, että Tukholmassa käytävässä välimiesistunnossa korvausvaateiden yhteissumma on 5,8 miljardia euroa.
Summa saadaan, kun TVO:n nykyinen vaade, 2,3 miljardia euroa, ja Arevan ja saksalaisen Siemensin yhteisvaade, 3,5 miljardia euroa, lasketaan yhteen.
Areva haluaisi välipäätöksen, koska se on osin Olkiluoto-tappioiden takia ajautunut talousvaikeuksiin ja haluaisi yhdistyä toisen valtioenemmistöisen yhtiön EDF:n kanssa. Se on vaikeaa, kun ei tiedetä, joutuuko se maksamaan TVO:lle ja paljonko.Siemens on mukana siksi, että se on toimittanut Olkiluotoon kolmoslaitoksen turbiinit.
Välipäätös antaisi viitteitä välimiesten näkemyksistä.
Varatoimitusjohtaja Risto Siilos sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, ettei TVO:ssa uskota väliratkaisuun, vaan päätöstä saadaan odottaa vielä vuosia. Jukosin tapausta puitiin Haagissa kymmenen vuotta.
Siilos sanoo, että TVO:n vaateet saattavat vielä nousta 2,3 miljardista eurosta.
Gaillardilla ja hänen noin kaksikymmenhenkisellä ryhmällään riittää vielä tekemistä Jukosin parissa, vaikka juttu on jo voitettu. Seuraavaksi Gaillard yrittää saada Venäjän valtion maksamaan langetetut jättikorvaukset tai ainakin osan niistä.
Venäjän hallitus on kieltäytynyt maksamasta. Se voi vedota Hollannin sisäisiin oikeusistuimiin ja pyytää näitä kumoamaan päätöksen.
Korvauksiin oikeutetut voivat viedä asian asuinmaidensa oikeuslaitokseen ja pyytää jäädyttämään näissä maissa olevaa Venäjän valtion omaisuutta.
Gaillardin ryhmän kokonaispalkkioksi on mainittu 55 miljoonaa euroa, mikä myös langetettiin Venäjän maksettavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti