perjantai 10. huhtikuuta 2015

Mielenkiintoinen artikkeli ajasta...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat  | 


Aina myöhässä? Rennon ihmisen minuutissa on 77 sekuntia

Yhdysvaltalaistutkijan mukaan ihmisten minuutissa on persoonallisuustyypistä riippuen jopa 19 sekunnin ero. Kun ihmisillä vielä on taipumus olettaa itsensä todellista ripeämmiksi, seurauksena voi olla jatkuva myöhästely.

Ihmisten ennakkoarviot siitä, miten kauan jokin työ- tai muu tehtävä vie aikaa, ovat väärin noin 40 prosentissa tapauksissa, kertoo tuote tutkimus. Niinpä jokin homma, jonka arvelemme tekaisevamme kuudessa minuutissa, viekin todellisuudessa kymmenen minuuttia.
15–20 prosenttia yhdysvaltalaisista on kroonisia myöhästelijöitä.
San Diegon yliopiston psykologi Jeff Conte on myöhästelytutkimuksissaan tullut myös siihen tulokseen, että minuutti ei ole kaikille ihmisille samanmittainen, vaan sen pituus riippuu persoonallisuustyypistä. Jännittyneiden ihmisten minuutissa on vain 58 sekuntia. Rennoimmin ottaville minuutti on 77 sekunnin mittainen.
Conte on tutkimuksissaan havainnut myös, että ihmiset, joilla on taipumus tehdä useita asioita yhtä aikaa, ovat muita useammin myös myöhästelijöitä. Heiltä puuttuu psykologin sanoin metakognitio, eli he eivät ole täysin tietoisia siitä, mitä kulloinkin ovat tekemässä.
Yhdysvalloissa joitakin vuosia sitten tehty tutkimus osoitti, että 15–20 prosenttia yhdysvaltalaisista on kroonisia myöhästelijöitä. Myöhässä tullaan etenkin töihin. Pomotason myöhästely –  kymmenen minuuttia päivässä – maksaa Yhdysvalloille 84 miljardia euroa vuodessa, laski Proudfoot-konsulttiyritys.
Conten tutkimuksesta kertoo The Wall Street Journal -lehti. Conten kotisivulla on linkkejä hänen julkaisuihinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti