torstai 2. huhtikuuta 2015

Hyvä näin Keminmaa...

Keminmaan vuoden 2014 tilinpäätös osoittaa lievää ylijäämää - hyvä näin. Hiukan pistää mietityttämään, että se tuli suorastaan yllätyksenä - mielenkiintoista.
Mielestäni näillä luvuilla ei vielä ole aihetta/syytä henkseleitä paukutella eikä suunniteltua kuntaliitosta kaataa...



Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista:

Päivitetty 2.4.2015 09:13, julkaistu 1.4.2015 15:42

Keminmaan tilinpäätös tarjosi yllätyksen

Keminmaan tulos oli positiivinen yllätys huonossa taloustilanteessa.
Keminmaan luottamus- ja virkajohdoilla on aihetta tyytyväisyyteen. Kunnan viime vuoden tilinpäätös näyttää siinä määrin positiivisia lukemia, että ne tulivat suorastaan yllätyksinä. Tilinpäätös on 160 000 euroa ylijäämäinen, kun vuonna 2013 alijäämää sortui peräti 2,4 miljoonaa euroa.
Kunnan kova talouskuuri puri jopa odotettua nopeammin. Tulosta syntyi kaikilla alueilla. Verotulot kasvoivat, samoin valtionosuudet. Mutta ennenkaikkea menot saatiin nipistettyä 1,5 miljoonaa euroa edellisvuotta pienemmiksi.
- Vuonna 2017 talous on kunnossa, kuten on suunniteltu. Tai todennäköisesti jo aikaisemminkin, kunnanhallituksen puheenjohtaja Hannu Tikkala (kem.par.) luonnehti tilinpäätöstä julkistaessaan.
Tikkala saattoi olla hyvillä mielin todetessaan kunnan talouden tasapainottamissuunnitelman purreen nopeasti jo ensimmäisenä toimeenpanovuotenaan.
Tikkala, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Mikko Lampela (kesk.) kiittelivät kunnan henkilöstön panosta ja uutta asentoa tekemisessään. Tikkala kiitti myös kunnanjohtaja Mauri Posion panosta uudenlaisen johtamisotteen viemisessä läpi kunnan henkilöstön.
Talouden tilanteesta olisi saatu vielä parempi, jopa kaksi miljoonaa plussalla, elleivät erikoissairaanhoidon menot olisi ylittäneet budjettia niin tuntuvasti.
Saavutettujen säästöjen lisäksi taloutta paransi veronkorotuksien myötä lisääntyneet tulot. Valtionosuudet kohenivat ja harkinnanvaraista valtionosuuden korosta saatiin 1,2 miljoonaa euroa.
Tikkala muistutti korotuksen tulleen ansiosta. Ministeriö vakuuttui talousohjelman pitävyydestä.
Vuosikate oli vuoden 2014 lopussa kaksi miljoonaa euroa positiivinen. Vuotta aiemmin oltiin vajaa 700 000 euroa pakkasella. Bruttoinveastoinnit laskivat edellisvuoden 2,6 miljoonasta viime vuoden miljoonaan euroon.
Talouden tervehtymisestä kertova vuosikatteen suhde poistoihin on positiivinen. Vuosikate/poistot on 108,49 prosenttia.
Valtuuston puheenjohtaja Teemu Alatalo (kesk.) totesi tiukan taloudenpidon jatkuvan ja valtuuston linjaavan sen painopistealueita.
Talousjohtaja Pirkko Kallaanvaara muistutti, että hyvän talouskehityksen säilyttämiseksi on jatkuvasti skarpattava.
Niin luottamus- kuin virkajohtajat vakuuttavat, että talouden linja pitää eikä ote karkaa, kuten tapahtui edellisen kovan talousponnistuksen jälkeen.
- Tämä joukko on käynyt niin kovan läpi, ettei mopo karkaa, kunnanjohtaja Mauri Posio vakuutti. - Puukko on pois kurkulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti