lauantai 11. huhtikuuta 2015

Jan Vapaavuori! Pahasti jälkijunassa ollaan...

Jos, jos ja jos...

Jos Suomen valtio, Solidiumin kautta suurimpana Talvivaaran omistajana olisi ollut aktiivisesti Talvivaaran kehittämisessä mukana jo vuosia sitten, tilanne Kainuussa olisi tällä hetkellä huomattavasti parempi. Toivottavasti nykyiset toimenpiteet eivät ole Talvivaaran kaivosteollista saattohoitoa vaan uuden alku...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista:

Jan Vapaavuori: Vesiasia on Talvivaaran kohtalonkysymys

TALOUS  


KAJAANI. 

Liiasta vedestä uhkaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mukaan muodostua kohtalonkysymys Talvivaaran kaivoksen tulevaisuudelle. Konkurssipesä tarvitsee sekä purkuputken että poikkeusluvan sulfaattia sisältävän puhdistetun jäteveden johtamiseksi vesistöön.
Ministeri toivoi kainuulaisilta pitkämielisyyttä puhuessaan Talvivaaran ympäristöongelmista Kajaanin kaupungintalolla järjestetyssä yleisötilaisuudessa perjantaina. Mukana oli laaja ministeriöiden delegaatio. Kiihkeätunnelmaisessa tilaisuudessa oli noin sata henkeä.
"Vesiasiat pitää saada kuntoon, jotta uusi yhtiö pääsee aloittamaan kaivostoiminnan. Myös avolouhos pitää saada tyhjennettyä malmin louhinnan aloittamiseksi kesällä", Vapaavuori sanoi.
Se oli edellytys, jotta brittiläinen pääomasijoittaja Audley Capital suostui ostamaan kaivostoiminnan uuteen perustettavaan yhtiöön. Toinen vaihtoehto on Talvivaaran alasajo.
SEPPO KÄRKI
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vierailivat Talvivaarassa loppuvuonna 2014.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vierailivat Talvivaarassa loppuvuonna 2014.
Valtio on varannut kaivoksen hoitoon vajaat sata miljoonaa euroa, josta on Vapaavuoren mukaan käytetty noin puolet. Rahaa hupenee noin kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa. Yhtiö työllistää noin 500 työntekijää. Aika uhkaa käydä vähiin sekä tulvan että raha-asioiden hoitamiseksi.
"Tästä keväästä selvitään lisäjuoksutuksilla, mutta uusi yhtiö edellyttää vesiongelman pysyvää ratkaisemista. Se ei onnistu ilman purkuputken rakentamista", sanoi Talvivaaran konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen.
Purkuputki on synnyttänyt kovan vastustuksen. Hankkeesta on jätetty 500 muistutusta Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon, joka käsittelee purkuputkea yhdessä lisäjuoksutushakemuksen kanssa. Konkurssipesä on jo aloittanut putken rakentamisen. 18 kilometrin pituisesta putkesta on valmiina Salmisen mukaan noin puolet.
Konkurssipesä hakee lupaa 6 000 sulfaattitontin lisäjuoksutukselle. Ympäristöluvassa oleva 1 300 tonnin tämän vuoden sulfaattiraja ylittyi jo maaliskuussa.
Kaivosalueella on peräti 9,3 miljoonaa kuutiometriä vettä. Puhdistettuja ja juoksutusta odottavia vesiä on 2,9 miljoonaa kuutiometriä. Tämä vesi sisältää runsaasti sulfaattia.
"Ely-keskus voi myöntää poikkeusluvan juoksutuksiin. Samalla testataan uutta kiristynyttä ympäristönsuojelulakia", kertoi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.
Korkein hallinto-oikeus totesi joulukuussa, ettei poikkeuslupa saisi olla mikään automaatti. Siihen on Talvivaarassa turvauduttu useana keväänä.
Vesiongelman syynä on Vapaavuoren mukaan runsasluminen talvi, käänteisosmoosilaitoksen ongelmat sekä kaksi vuotta pysähdyksissä ollut nikkelimalmin louhinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti