tiistai 21. huhtikuuta 2015

Keskusta-Perussuomalaiset-Kokoomus ja 1-2 pakollista "apupuoluetta" - se on siinä...

Alla oleva artikkeli antaa erittäin selkeän kuvan, missä todennäköisesti lähitulevaisuudessa Suomen politiikankentällä mennään.

Arvelen Juha Sipilän keskittyvät olennaiseen > lyhyt, pelkistetty hallitusohjelma ja minimimäärä ministereitä, luku kaksitoista (12) on ollut esillä - se on hyvä lukumäärä, jolla on symboliarvoa. 

Juha Sipilällä on insinöörimäistä otetta: Tuosta poikki ja tuohon jenga eli joissakin asioissa on odotettavissa äärimmäistä pelkistystä, yksinkertaisuutta. Toisaalta tiedän, että hänellä on kohtuullinen annos Pelle Pelottoman otetta, jolla hän saanee yhteistyökumppaninsa aika ajoin yllättymään - myönteisesti...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Porvari­hallitus nousemassa vahvimmaksi vaihtoehdoksi

Sipilä haluaa nopeasti ratkaista puolueet, jotka ovat mukana hallitusneuvotteluissa

KOTIMAA 
Martta Nieminen HELSINGIN SANOMAT
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.
Vaalit voittaneen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kääri maanantaina hihansa ja aloitti hallituksen valmistelun, vaikka virallinen mandaatti hallitusneuvottelujen tunnustelijaksi tulee vasta ensi viikolla.
Sipilä haluaa ratkaista nopeasti puolueet, jotka ovat mukana varsinaisissa neuvotteluissa.
Fakta

Näin neuvottelut etenevät

 Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä käy jo tällä viikolla kahdenvälisiä keskusteluja muiden eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa. Keskustelut hallituspohjasta alkavat tiistaina.
 Sipilä valitaan ensi viikolla hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjäksi.
 Hallitusneuvotteluihin lähtevien puolueiden pitäisi olla selvillä jo samalla viikolla eli vapun jälkeen.
 Varsinaiset hallitusneuvottelut alkaisivat siis viimeistään 4. toukokuuta alkavalla viikolla.
Vaalituloksen selvittyä sunnuntaina oli selvää, että paikkamäärissä toiseksi tullut perussuomalaiset ja kolmanneksi nipin napin jäänyt kokoomus pyrkivät hallitukseen.
Neljänneksi suurimman puolueen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti maanantaina, että Sdp:kin on valmis hallitusvastuuseen.
Häviöstä kärsivässä Sdp:ssä on väkeä, jonka mielestä nyt olisi parasta jättäytyä oppositioon.
Ay-puolelta on ilmeisesti ohjeistettu, että hallitukseen olisi mentävä. Vaarana on, että seuraava hallitus tarttuu kovin ottein työväen etuihin.
Porvarihallitus tuntuu tällä hetkellä todennäköisemmältä kuin punamulta. Jo vaalituloskin sitä ennakoi.
Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken ehkä päästäisiin helpommin yhteisymmärrykseen talouden ja työllisyyden kohentamiskeinoista.
Sipilän taustalla häärivien pelkona kuitenkin on, että kokoomuksen puheenjohtaja, nykyinen pääministeri Alexander Stubb, pääsisi porvarihallituksessa liian tärkeään rooliin. Sipilän toimitusjohtajamainen johtamistapa sopinee Stubbille, joka arvostaa yritysmaailman oppeja.
Perussuomalaiset uuteen "jytkyyn" johtanut Timo Soini taas on niin vahva ja suulas persoona, että häntäkin pelätään.
Stubb vakuutti maanantaina, ettei kokoomuksella ole kynnyskysymyksiä hallitukseen menossa. "Politiikka on kompromissien taidetta, ja me haemme sitä kautta ratkaisua", hän muotoili. Soinin toive varmasti on, että Sipilä valitsee omasta puolueestaan uudistushaluiset ministerit eikä Soinin soimaamaa "vahakabinettia" eli keskustan vanhaa kaartia.
Kokoomus hävisi vaaleissa seitsemän paikkaa, mikä on puolueelle iso tappio. Stubb tuntui koonneen itsensä ja korostaa Sipilän tavoin puolueiden välisen luottamuksen ja hallitusohjelman merkitystä.
"Kaikki lähtee ohjelmasta eli siitä, millä tavalla saadaan Suomi uudestaan nousuun."
Stubb varoo arvostelemasta keskustan ja perussuomalaisten arvomaailmaa. Kyseisissä puolueissa suhtaudutaan esimerkiksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin kielteisemmin kuin kokoomuksessa. Sipilä tosin ei ole halukas kaatamaan eduskunnan päätöstä tasa-arvoisen avioliittolain etenemisestä.
Stubb muistuttaa, että kokoomus on arvomaailmaltaan puolue, joka tukeutuu vapauteen, vastuuseen, oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin.
"Meillä on seinät leveällä ja katto korkealla. Kuten kaikki hyvin tietävät, meidän puolueeseen mahtuu sekä arvoliberaaleja että arvokonservatiiveja."
Sdp:n Rinne on jo moneen kertaan ilmoittanut, että hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa ei ole mahdollinen. Sdp:n ainoa vaihtoehto olisi kumppanuus keskustan ja perussuomalaisten kanssa. Tämän vaihtoehdon puolesta liputti ennen vaaleja myös Soini, joka puhui "peruspunamullasta".
OPTIMIZER
Sipilän tavoitteena on tiivis "strateginen hallitusohjelma". Siinä sovittaisiin esimerkiksi viisi keskeistä painopistettä, joiden ympärille kootaan kesän aikana toimenpidepaketit.
Kun siis Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus teki neljä vuotta sitten lähes satasivuisen hallitusohjelman, nyt pyritään murto-osaan tästä.
Yksi keskeisistä strategisen ohjelman kohdista on tietysti talous. Vaikka hallitusohjelma olisi pääosin strateginen, sopeutuspäätöksistä ja säästöistä pitäisi päättää hallitusohjelmassa.
Sotekin on mukana talousosiossa. Sipilän tavoitteena on, että sote-mallista päätetään vuoden loppuun mennessä.
Hallitusneuvottelujen ohessa käydään neuvotteluja myös niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sipilä tapaa työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien edustajia jo keskiviikkona.
Ensi viikolla Sipilä selvittää eduskuntaryhmien suhtautumisen hallituksen muodostamiseen liittyviin keskeisiin kysymyksiin.
Alustavan suunnitelman mukaan varsinaiset hallitusneuvottelut aloitettaisiin maanantaina 4. toukokuuta.
Tavoitteena on, että tällä kertaa ei käydä mitään maratonneuvotteluja. Ehkä toukokuu riittää.
Kesästä ennakoidaan työlästä, koska silloin todennäköisesti neuvotellaan hallitusohjelmaa täydentävästä toimintasuunnitelmasta ja myös julkisen talouden suunnitelmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti