keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Kyllä/Ei/Ehkäpä sittenkin tai ei sittenkään...

Eikö todellakaan kuntajakoselvittäjillä ole rohkeutta esittää valtionvarainministeriöön Keminmaan kansanäänestystä kuntaliitosasiasta? Keminmaan kielteienen äänestyspäätös oli mielestäni sen verran nippa-nappa eli 19-16, että kansanäänestys olisi syytä toteuttaa. Varsinkin kun päävastustajien painoarvo on menossa kolinkolia alaspäin... 

Tiukka oli äänestys Simossakin. Kyllä yhteistyö simolaisten kanssa sopii, hyvä alku kaiken kaikkiaan...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista:

Kemi ja Simo pohtivat kuntaliitosta maanantaina – Äänestä puolesta tai vastaan

Kemin ja Simon kuntien edustajat keskustelevat kuntaliitoksen mahdollisuudesta ensi maanantaina. Tapaamisen järjestävät kuntajakoselvittäjät Martti Ruotsalainen ja Timo Mäkitalo.
Martti Ruotsalainen tulkitsee kuntien edustajien kanssa käymiensä alustavien keskustelujen perusteella, että kummassakaan kunnassa ei liitosinto ole ainakaan tapissa. Keminmaan kieltäytyminen kolmen liitoksesta on latistanut jossain määrin uskoa yhteiseen tulevaisuuteen myös Kemissä ja Simossa.
Maanantain tapaamisessa on mukana sekä luottamushenkilöiden että korkeimman virkamiesjohdon edustus kummastakin kunnasta.
Jos kuntien, tai vain toisenkin, näkemys on, että liitoshankkeelle ei ole nyt edellytyksiä, prosessi päättyy siihen. Vuoden päivät vireillä ollut Meri-Lapin kuntaliitoshanke kokee saman kohtalon kuin Timo Säkkisen johdolla tehty edellinen yritys neljä vuotta sitten.
Pitäisikö Kemin ja Simon toteuttaa kuntaliitos?
Jos Kemin ja Simon edustajat katsovat, että liitoskortti on syytä katsoa loppuun saakka, kuntajakoselvittäjät toimittavat viestin valtiovarainministeriöön.
Ministeriö pyytää sitten kunnilta valtuuston tekemän virallisen päätöksen osallistumisesta jatkoselvitykseen. Jos molemmat valtuustot näyttävät vihreää, ministeriö antaa Ruotsalaiselle ja Mäkitalolle tehtäväksi uuden yhdistymissopimuksen valmistelun.
Kun pohja-aineisto on jo valmiina, työ on tehtävissä nopeasti. Ruotsalainen arvioi, että kuukauden nähtävilläoloaikoineen uusi esitys ehtisi valtuustojen käsiteltäväksi noin kolmessa kuukaudessa.
Jos Kemin ja Simon liitoksesta tulisi totta, uusi Kemin kaupunki aloittaisi vuoden 2017 alussa. Nykyinen Kemi ja Simo lakkaisivat vuoden 2016 lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti