|
Mikäli olen oikein ymärtänyt, kaikilla EU-parlamentaarikoilla on mahdollisuus käytättää/matkailuttaa yhteistyökumppaneitaan, kannattajiaan, jne. "EU-pääkaupungeissa" Brysselissä, Strasbourgissa ja Luxenburgissa.
Varmaan Suomestakin sinne on menty "maa mullalla". Hyvä niin, sillä mm. sillä tavalla saamme hiukan takaisin niitä rahoja, joita sinne vuosittain maksamme. Luonnollisesti samalla rivikansalaisten EU-tietämys pakostakin lisääntyy.
Niin kuin muistatte, Suomi maksaa EU-iloista enemmän kuin sieltä saamme revittyä - kovan byrokratiaväännön seurauksena - erilaista taloudellista tukea. Olemme ns. nettomaksajia...
Asiasta toiseen:
Ollessani Insinööriliiton hallituksessa 1990-luvun puolessa välissä ammattiyhdistysihmisiä pyydettiin tutustumaan kansainvälisiin edunvalvontakuvioihin. Siihen maailman aikaan Matti Viljanen oli Insinööriliiton puheenjohtajana - myöhemmin myös Akavan puheenjohtajana.
Niin - siihen aikaan kävimme Brysselissä muutaman päivän ay-matkan. Kaiken kaikkiaan ohjelmaltaan monipuolinen ja tasapainoinen matka.
Kävimme ihmettelemässä EU-parlamentin istuntosalia ja meille pidettiin esitelmiä EU:n toimintaan liittyvänä. Pääpaino oli työmarkkina-asioissa.
Bussin ikkunasta tutustuimme Brysselin nähtävyyksiin mm. Keskustan ulkopuolella sijaitsevan Naton päämajan, Atomiumin, Sablonin aukion, jne. - muistaakseni...
Tietysti sitä Manneken Pis - patsasta piti käydä kävelylenkillä tölläilemässä eräässä kadunkulmauksessa.
Brysselin upea Grand Place on käytännössä Brysselin ehdoton keskus. Se on kaupungin keskusaukio, ja sitä pidetään yhtenä maailman kauneimmista toreista. Se on Brysselin ehdottomasti tärkein turistikohde ja UNESCOn maailmanperintökohde. Goottilainen, barokki- ja monet muut rakennustyylit kohtaavat rakennuksissa, jotka ovat historiallisia arkkitehtuurin taidonnäytteitä.
Brysselin tulopäivän iltana kävimme porukalla em. keskusaukion reunamilla olevassa olutkuppilassa. Olihan siinä maalaipojalla ihmettelemistä uusien olutlaatujen kanssa. Seuran vuosi joutui ottamaan parit oluet.
Edellä mainittuun liittyvänä kerron jossakin vaiheessa tähän tekstiini jatko-osan. Sen verran paljastan, että tarina liittyy Leffen upeaan olutlasiin...
Eräällä lounaalla aiheutin lievää hämmennystä, positiivista kiinnostusta meille tarjoilevien henkilöiden keskuudessa.
He ihmettelivät kovasti nähdessään perinteisen kahvinjuontitapani. Juon yleensä kahvini niin sanotusti teevatilta. En sentään palasokerin läpi viiden senttimetrin päästä niin kuin vanhojen mummojen väitetään parhaimmillaa ryystävän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti