Moni suomalainen voisi halutessaan säästää runsaasti rahaa pienillä muutoksilla omassa ajattelussa, tottumuksissa ja kulutuskäyttäytymisessä. Erityisen paljon säästöä on mahdollista saada perheen talousasioita järkevöittämällä. Katso tästä Summarumin ovelat ja ilmiselvät arjen säästövinkit, top 20.

RUOKA JA NAUTINTOAINEET

  1. Vältä heräteostoksia ruokakaupassa. Älä mene nälkäisenä ruokakauppaan. Kuluttaja tekee tällöin tutkitusti impulsiivisempia valintoja. Noudata ostoslistaa.
  2. Kokkaa itse. Ja kun kokkaat, tee runsaasti ruokaa kerralla. Voit laittaa ylimääräiset annokset pakastimeen. Saat tällä tapaa myös kätevästi edullisen lounasruoan töihin.
  3. Hyvin tehdystä kasvisruoasta saa tarvittavat ravintoaineet halvemmalla kuin liharuoasta. Ryhdy siis kasvissyöjäksi tai pidä joka viikko pari kasvisruokapäivää.
  4. Baarilaskussa voi säästää vanhalla teinikonstilla: juo ystäviesi kanssa pienet pohjat ennen yöelämään suuntaamista. Tämä on myös mukava tapa aloittaa ilta.
  5. Kysy itseltäsi, onko sinulla addiktioita. Tupakka, suklaa, alkoholi, jokin lainsuojaton subtanssi? Jos vastaus on kyllä, lopeta kyseisen aineen käyttäminen. Tämä todennäköisesti vapauttaa sinulle valtavan määrän rahaa kuukausittain.

KODINHOITO

  1. Erityisesti arkikäyttöön tulevissa vaatteissa kannattaa panostaa laatuun. Arkivaatteiden pitää olla kestäviä ja vain rahalla saa hyvää. Tämä säästää pitkässä juoksussa. Älä kuitenkaan anna tuotemerkkien hämätä: tunnetuin merkki ei ole aina kestävin vaate.
  2. Opettele ompelemaan. Pelkällä langalla ja neulalla pystyt pelastamaan monia vaatekappaleita, jotka ilman pientä korjaamista olisivat muuten valmiita romukoppaan.
  3. Jos uudistat kotisi sisustusta, mieti, miten voisit luovilla ratkaisuilla välttää uusien kalliiden tuotteiden ostamisen. Olisiko kavereillasi jotain, josta luopua. Pystyisitkö tekemään jotain itse. Äläkä unohda kirpputoreja.
  4. Älä pyyhi tasoja talouspaperilla, vaan keittiöpyyhkeillä. Ylipäätään monta käyttöä kestävät tarvikkeet säästävät pitkällä tähtäimellä rahaa.
  5. Opeta myös lapsillesi säästäväisyyttä. Älä anna heille rahaa aina, kun he pyytävät.

Ratikka

LIIKENNE JA TIETOLIIKENNE

  1. Säästä polttoainetta. Älä tee tarpeettomia autoreissuja, etenkään kaupungissa ja muussa lähiajossa. Jos pystyt, hankkiudu autosta kokonaan eroon ja liiku julkisilla kulkuvälineillä tai polkupyörällä.
  2. Säästä sähköä. Älä jätä elektroniikkaa valmiustilaan, vaan sulje laitteet. Tarvittaessa nykäise pistoke seinästä. Vuoden tasolla jo pelkästään television valmiustila lisää sähkölaskua monella eurolla.
  3. Julkisessa liikenteessä osta kuukausikortti, älä yksittäislippuja.
  4. Liftaa. Moni ei Suomessa nykyään uskalla ja osaa enää liftata, vaikka todellisuudessa se ei ole lainkaan vaarallisempaa nyt kuin muutama kymmentä vuotta sitten. Tämä on erinomainen tapa liikkua vaikkapa opiskelupaikan ja synnyinseutujen välillä viikonloppuisin. Ilman lapsia myös lomamatkat sujuvat liftaamalla kivasti.
  5. Kilpailuta puhelin- ja nettiliittymäsi. Etenkin, jos käytät puhelinta paljon, voit säästää tuntuvasti vaihtamalla liittymää halvempaan. Huomaa, että maksamattomat puhelinlaskut ovat yleisin syy nuorten maksuhäiriömerkintöihin!

YLEISIÄ OHJEITA

  1. Perusta säästöpossu. Sujauta possuun aina taskun pohjalla pyörivät kolikot. Kun possu on täynnä, laita rahat pankkiin säästötilille, aivan kuin vanhaan hyvään aikaan.
  2. Auta ja ota apua vastaan. Sinä sekä koko kaveripiirisi voisitte säästää runsaasti rahaa, jos turhia tavaroita ja ruokia ei heitettäisi menemään, vaan lahjoitettaisiin eteenpäin. Samoin monenlainen myy auttaminen, kuten lastenvahtipiirin perustaminen, säästää kivasti.
  3. Pidä kirjaa kulutuskäyttäytymisestäsi. Nykyään älypuhelimiin on saatavilla näppäriä sovelluksia, joiden avulla henkilökohtainen kirjanpito muuttuu kuin leikiksi. Saat näin paljon lisävihiä siitä, mihin rahasi joka kuukausi katoavat!
  4. Jätä talouteesi liikkumavaraa. Jos elät kädestä suuhun kuukaudesta toiseen, ennemmin tai myöhemmin kohdalle osuu sellaisia yllättäviä kuluja, jotka panevat koko taloutesi sekaisin. On hyvä aina pitää parin-kolmen kuukauden suuruinen hätärahasto.
  5. Osta luottokortilla vain viimeisessä hädässä. Budjetoi elämäsi niin, että selviät niillä rahoilla, jotka sinulla on oikeasti omanasi kunakin kuukautena. Jos pystyt, hankkiudu kokonaan eroon luottokorteista.
Katso myös:
Säästövinkkejä (Kuluttajaliitto)
40 huikeaa säästövinkkiä (Mtv3)
Säästäminen arjessa (Kotivinkki)