torstai 9. huhtikuuta 2015

Talvivaaran jätevesijuoksutuksille pysyvä ratkaisumalli suotavaa...

Kirjoitan pitkästä aikaa Talvivaarasta, jonka elinkaarta olen kohtalaisen aktiiisesti seurannut muutaman vuoden ajan - viimeiset kaksi vuotta erityisen tarkasti.

Olen julkisestikin ihmetellyt Suomen valtion, hallituksen passiivisuutta takavuosina asiassa. 

On muka annattu ymmärtää, että Talvivaaran ongelmat eivät ole valtion asia. Valitettavasti ovat, sillä valtion suurimpana omistajana Solidiumin kautta olisi pitänyt valvoa paremmin etujaan ja antaa tukea huomattavasti aikaisemmin.

Talvivaaran ongelmat ovat meidän kaikkien suomalaisten asia, nyt toisin näyttää siltä, että ulkomaalaiset ns. korppikotkasijoittajat ovat iskemässä kyntensä yhtiöön - Suomen valtion, nykyhallituksen siunauksella - nykyisten pienomistajien roikkuessa edelleenkin löyhässä hirressä.

Nyt - eduskuntavaalien kalkkiviivoilla - on tosin osoitettu ylitsevuotavan kiitetävää myötätuntoa ja taloudellista tukea, jotta pahimmilta ympäristöongelmilta vältytään. Valitettavan myöhään kaikki toimenpiteet ovat syntyneet ja kaikki lupamenettelyt tuntuvat kestävän "ikuisuuden"...

Asiaan liittyvänä: Kemissä pidetään 16.-17.04.2015 RIKASTA POHJOISTA 2015 Käynnissäpidon ja kaivosteollisuuden foorumi Lapin amk:n tiloissa osoitteessa Kosmos, Tietokatu 1...

Alustavan ohjelmatiedon mukaan perjantaina 17.04.2015 on paikalla myös elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, joka mahdollisesti/todennäköisesti esitelmässään sivuaa myös ajankohtaista, kiistanalaista Talvivaara-aihetta...  



Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Talvivaara: Ylimääräisten jätevesien juoksutukset aloitetaan kahden viikon sisällä

KOTIMAA  
MIKA RANTA / HS
Talvivaaran kaivoksen avolouhokseen varastoituja vesijä pumpataan louhospadon rajamaan altaaseen, josta likaiset vedet johdetaan puhdistukseen.
Talvivaaran kaivoksen avolouhokseen varastoituja vesijä pumpataan louhospadon rajamaan altaaseen, josta likaiset vedet johdetaan puhdistukseen.

Talvivaaran kaivosyhtiön konkurssipesä aikoo ratkaista akuutin vesiongelmansa Sotkamossa ohijuoksutuksilla kahden viikon sisällä eli viimeistään viikolla 17.
Ympäristöluvan sulfaattikiintiön täyttymisestä huolimatta Talvivaara aikoo johtaa kaivosalueen lähivesiin 1,5 miljoonaa kuutiota puhdistettua jätevettä.

Kainuun ely-keskukselle keskiviikkona toimittamassaan suunnitelmassa konkurssipesä ilmoittaa aloittavansa juoksutukset joko Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) luvalla tai ympäristönsuojelulain mukaisen, kriisitilanteita koskevan poikkeusmenettelyn turvin.

Talvivaaran mukaan akuutti vesiongelma on ennakoimaton, eikä konkurssipesällä ole muuta mahdollisuutta välttää ympäristön pilaantumisen vaaraa kuin jatkaa vesien ulosjuoksutusta kiintiöiden täyttymisestä huolimatta.

Ely-keskus ilmoitti viime viikolla, että aiemmin esitetyt selvitykset poikkeuksellisesta vesitilanteesta eivät riitä. Yksikön päällikkö Sari Myllyojan mukaan kaivosalueella on syntymässä tilanne, jossa voi aiheutua ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Ely-keskus velvoitti Talvivaaran selittämään, miksi vesialtaiden täyttyminen on yhtiön toiminnasta riippumaton tai poikkeuksellinen tilanne, jonka vuoksi kriisitilannepykälää voi soveltaa.
Talvivaaran mukaan ennakoimattomia häitiöitä ovat olleet muun muassa metallitehtaan toimintahäiriöt ja konkurssin alkaminen sekä runsaat sateet marrasjoulukuussa. Kaivosalueen varastoissa ei ole enää tilaa kevään ja kesän aikana muodostuville sulamis- ja sadevesille.
Ely-keskuksen Myllyoja ei suostunut keskiviikkona kommentoimaan Talvivaaran ilmoituksessa esitettyjen toimien riittävyyttä.

"Meidän pitää nyt perehtyä aineistoon. Pyrimme käsittelemään ilmoituksen pikaisella aikataululla", Myllyoja sanoi.

Vesitilanne Talvivaaran kaivosalueella on kriittinen. Vesialtaat ovat ääriään myöten täynnä sade- ja valumavesiä, jo puhdistettuja vesiä ja vielä puhdistamattomia vesiä. Jätevesiä on ohjattu myös avolouhokseen, jonne on koottu vuoden 2012 kipsisakka-altaan vuodon vesiä.

Vettä on yksinkertaisesti liikaa, yli yhdeksän miljoonaa kuutiota. Sillä täyttäisi 90 eduskuntataloa.
Vettä myös kertyy kaiken aikaa lisää, sillä lumen sulaminen on osin alkanut. Kainuussa on tänä vuonna erityisen paljon lunta, ja sen vesiarvo on kaksinkertainen viime kevääseen verrattuna. Lumi on siis hyvin märkää.

Selvitäkseen vesiongelmastaan konkurssipesä on hakenut Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta ympäristölupaa jätevesien purkuputkelle, joka johtaisi puhdistetut vedet noin 20 kilometrin päähän Nuasjärveen.

Samalla Talvivaara haki lupaa ohijuoksutuksiin, kunnes purkuputki voidaan rakentaa ja ottaa käyttöön. Avi ei ole vielä myöntänyt lupaa kumpaankaan. Purkuputkea koskeva lupapäätös on tulossa huhtikuun loppuun mennessä.

Putkilinja on kuitenkin jo rakenteilla kaivosalueella ja konkurssipesän hankkimilla mailla. Purkuputki toisi pysyvämmän ratkaisun kaivoksen vesiongelmiin, mutta sitä vastustetaan Sotkamossa kiivaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti