perjantai 3. huhtikuuta 2015

Hyvä Yrjö! Maalaisjärki kunniaan Suomessakin...

Olen kehua retostellut Yrjö Raution tekstejä. Toki edellisen tekstin osalta rohkenin olla hänen kanssaan eri mieltä.

Alla olevassa kolumnissaan hän tuo terävästi esiin Suomen järjettömyyksiä ja kaipailee niin sanottua maalaisjärkeä lähitulevaisuudessa valitsemiltamme kahdelta sadalta  henkilöltä.

Alla olevan tyyppistä artikkelia lukiessani tulee aina mieleen oppikouluaikani lehtori, joka oppilaan "supermöllistä" vastauksesta saattoi puuskahtaa, suorastaan parkaista: "Voi järjen valo!" 

Aitoa järjen valoa kaivataan kipeästi lähitulevaisuudessa, jotta maamme asiat saadaan oikeille raiteille.
Toivottavasti kohta valitsemamme kansanedustajat eivät näpertele järjettömien säädöksien kimpussa vaan keskittyivät olennaiseen...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Järjettömiä säädöksiä ei noudata kukaan

POLITIIKKA  
Yrjö Rautio 
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Maanantain uutisissa oli kaksi esimerkkiä järjettömistä säädöksistä. Lapsiperheiden kotiapu lakkautettiin säästösyistä. Tämä säästö tuli kalliiksi, ja nyt apua palautetaan. Viljelijät eivät saa levittää kalteville pelloilleen luonnonlantaa, keinolannoitteita sen sijaan aivan vapaasti.
Äänestäjät valitsevat uudet päättäjät vain parin viikon kuluttua. Jospa tällä kertaa valitsisimme Arkadianmäelle ihmisiä, joilla on edes hieman jäljellä maalaisjärkeä? Ehkä he tuottaisivat vähemmän uusia järjettömiä säädöksiä, ehkä jopa purkaisivat jo säädettyjä?
Kelvottomat lait, asetukset ja muut säädökset vievät uskoa politiikkaan, laskevat äänestysaktiivisuuttakin.
Kaltevien peltojen lannoitemääräys tulee kai EU:sta, niin kuin niin moni muukin järjetön säädös. EU:llahan on yleensäkin erinomaisia tarkoitusperiä, jotka toimeenpano pilaa.
Lapsiperheiden kotiapu lopetettiin 1990-luvun laman aikana, koska se oli muka kallista. Nyt sitä tuodaan takaisin, koska sen lopettaminen on tullut niin kalliiksi. On edullisinta torjua kotiavulla lapsiperheiden ongelmia ja kriisejä ennen kuin tarvitaan lastensuojelutoimia. Sen nyt tiesi jokainen kodinhoitaja jo silloin, kun kohtalokas säästöpäätös tehtiin.
Uusi vanhustenhoitolaki vähentää laitoshoitoa ja lisää kotihoitoa. Sen piti säästää rahaa ja inhimillistää hoitoa. Laitosten määrärahoja on pienennetty, mutta kotihoitoon ei ole annettu lisää rahaa eikä henkilökuntaa. Nyt kymmenettuhannet vanhukset jätetään likimain heitteille, koteihinsa yksin kuolemaan. Sen nyt näkivät jo ennakkoon kaikki vanhustenhuollon ammattilaiset. Lopputulos yllätti vain uudistuksesta päättäneet.
Haja-asutusalueiden jätevesiasetus on kaikkine vaiheineen pahimpia esimerkkejä lainsäädännöstä, jossa tarkoitus on hyvä mutta toteutus pelkkää farssia. Eikä farssille loppua näy. Hallitus siirsi äsken asetuksen voimaantuloa taas kahdella vuodella, jotta uusia kalliita puhdistamoja jo hankkineet tuntisivat itsensä varmasti huijatuiksi.
En ole koskaan ymmärtänyt yhtään mitään nykyisistä pyöräilyn liikennesäännöistä. En tunne ketään, joka ymmärtäisi ja osaisi noudattaa. Pärjäsin silti hyvin Helsingin liikenteessä 26 vuotta. Noudatin omia sääntöjäni. Niitä oli vain yksi: pyöräilijällä on aina etuajo-oikeus. Se toimi, koska niin uskovat kaikki pyöräilijätkin.
Selkeyttä pyöräilysääntöihin ei tule ennen kuin pyöräilijöiden ehdoton etuajo-oikeus vahvistetaan laiksi - tai palataan aikaan, jolloin pyörät olivat samanarvoisia ajoneuvoja kuin muutkin.
Metsästäjän pitää lain mukaan panna aseensa pussiin joka kerta, kun ylittää vaikkapa viisikymmentä metriä leveän metsäpalstan, jolle hänellä ei ole metsästysoikeutta. Ei riitä, että ottaa patruunat aseestaan, taittaa haulikon tai aukaisee kiväärin lukon. En tiedä ketään, joka tätä lainkohtaa noudattaisi. Tuskin sitä noudattavat edes kansanedustajat, jotka lain säätivät.
Sekä nykyinen että valmisteilla oleva kalastuslaki antaa kalastuksenhoitomaksun maksaneelle oikeuden uistella yhdellä uistimella. Harva tätäkään säädöstä noudattaa. Uistelija hallitsee hyvin kahtakin uistinta, vaikka hänellä ei olisikaan kilpauistelijoiden vapatelineitä ja muita lisävarusteita.
Mitä järkeä on uistella yhdellä uistimella, kun yhtä hyvin voi kahdella? Harvoinpa uistelija liikaa kaloja saa. Uistelu on sitä paitsi helppo lopettaa heti, kun syömäkalat ovat veneessä.
Myös kesäaika on säädös. Kukaan ei ole koskaan esittänyt sille yhtään järkevää perustelua. Haitat tietää jokainen. Silti nämä kellosulkeiset pysyvät riesanamme kai ikuisesti. Kesäaikaan pätee sääntö: Mitä järjettömämpi jokin säädös on, sitä vaikeampi siitä on päästä.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti