torstai 23. huhtikuuta 2015

Poliittinen aamunavaus Solidiumista...

Katsekontakti on tärkeä asia. Itse olen markkinoinut vuosikymmeniä ns. neljän sekunnin sääntöä: katsekontakti, kädenpuristus tervehdittäessä ja ensimmäiset sanat - ne ratkaisevat paljon jatkossa. Toisiinsa tuijottelu on taas asia erikseen.

Mielestäni ministeri Sirpa Paatero toimi oikein. Valtion sijoitusyhtiö Solidium on toiminut mm. Talvivaara-asiassa totaalimunattomasti. Solidiumilla/valtiolla olisi ollut mahdollisuus puuttua Talvivaaran toimintaa jo vuosia sitten mutta ei...

Vasta nyt on hetätty, kun "korppikotkasijoittajat" ovat ilmestyneet Sotkamon Talvivaaran taivaalle. Hyvä että edes nyt...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Silmiin katsovat poliitikot ovat parempi vaihtoehto kuin pääpuolueiden krooninen tappelu

TALOUS 
Marko Junkkari HELSINGIN SANOMAT
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies.
"Luottamus" on nyt suomalaisen politiikan ykköshokema.
Luottamusbuumi alkoi, kun vaalivoittaja, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä julisti vaali-iltana, että luottamus on tärkein kriteeri seuraavan hallituksen puolueita valittaessa.
Luottamuksen rakentamiseksi Sipilä käy tällä viikolla kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa kahdenkeskisen keskustelun.
Luottamus on abstrakti termi, jonka sisältöä on Suomen politiikan nykytilassa aika hankala hahmottaa. Sanakirjan mukaan luottamus on "tunne tai varmuus siitä, että johonkuhun tai johonkin voi luottaa. Tai joku tai jokin ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä".
Luottamus-termin määritteli tiistaina myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb: "Luottamus on sitä, että kaksi ihmistä menee samaan huoneeseen, katsoo toisiaan silmiin ja miettii miten Suomi saadaan nousuun", Stubb sanoi keskiviikon Helsingin Sanomissa.
HS
Elinkerinoministeri Jan Vapaavuori (kok), Solidium-yhtiön hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Ala-Pietilä ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd).
Elinkerinoministeri Jan Vapaavuori (kok), Solidium-yhtiön hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Ala-Pietilä ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd).
Suomen poliittista tilannetta kuvastaa se, että samaan aikaan kun Alexander Stubb ja Sipilä katselivat toisiaan silmiin Pikkuparlamentissa, valtioneuvoston omistajaohjausyksikössä tunnelma oli toinen.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) erotti tiistaiaamuna valtion omistajayhtiön Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän. Paatero perusteli asiaa luottamuspulalla.
Kokoomus hermostui tästä täysin, sillä Paatero ei informoinut heitä etukäteen asiasta.
Fakta

                       Solidium omistaa kotimaisia yhtiöitä

 Solidium on 2009 perustettu valtion sijoitusyhtiö. Sen salkussa on osakkeita 12 yhtiöstä, joissa valtio on vähemmistöomistajana.
 Osakkeiden yhteenlaskettu markkina-arvo on nyt noin 7,8 miljardia euroa.
 Suurimmat omistukset ovat Sammossa ja Outokummussa, pienimmät Talvivaarassa, Outotecissä ja Tiedossa.
 Tehtävä on vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä.
Pääministeri Stubb kuuli Ala-Pietilän erottamisesta vasta tiistaina iltapäivällä.
Stubb kutsui koolle hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan keskiviikkoaamuksi, jotta päätös voitaisiin perua. Peruminen ei ollut kuitenkaan enää mahdollista.
Kokoomuksen raivo oli siinä mielessä turhaa, että Paaterolla oli asiasta vastaavana ministerinä kaikki valtuudet erottaa Solidiumin hallituksen puheenjohtaja.
Toisaalta kokoomuslaisten kiukku on ymmärrettävää, että Paateron ajoitus oli erikoinen. Yleensä on tapana, että vaalien jälkeisessä välitilassa ministerit eivät tee tämänkaltaisia poliittisia linjauksia. Onhan heidän kautensa juuri päättymässä.
Sinänsä Paatero saattaa olla oikealla asialla: Solidiumin ja valtion omistajaohjauksen järjestäminen kaipaavat perustavanlaatuista pohdintaa. Solidiumin toiminta Talvivaaran omistajana ei ansaitse kiitosta.
Silti valtion omistajaohjauksen linjausten pohtiminen olisi pitänyt jättää seuraavalle hallitukselle. Etenkin kun Paatero vast'ikään perusti työryhmän miettimään asiaa – ja työryhmän työ on vielä kesken.
Se, että puoluejohtajat istuvat katselemassa toisiaan silmiin, kuulostaa kovin koomiselta.
Silti mikä tahansa taitaa olla parempi vaihtoehto kuin nykyhallituksen pääpuolueiden krooninen tappelu.

                       Paatero erotti Solidiumin puheenjohtajan

 Valtion omistusyhtiö Solidiumin tulevaisuutta pohditaan työryhmässä.
 Ministeri Sirpa Paatero erotti tiistaina Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän luottamuspulan takia.
 Tiedon julkistamista lykättiin päivällä, koska hallituksessa oltiin erimielisiä ratkaisusta

                          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti