keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Tämä ilmeisesti ei ole aprillipila...



Talous  | 

Jäänmurtajalakko päättyy – sopu syntyi viime hetkillä

Risteilijäliikennettä uhanneet, torstaiksi kaavaillut tukitoimet peruuntuvat. Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo, että kiistan "molemmat osapuolet liikkuivat loppusuoralla".


Silja Linen matkustajalaiva eteläsatamassa Helsingissä. Kauppatori, kaupungintalo ja Tuomiokirkko näkyvät laivan vasemmalla puolella.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jäänmurtajalakko päättyy. Huomiseksi torstaiksi kaavaillut tukitoimet peruuntuvat. Asiasta kertoi keskiviikkona valtakunnansovittelija Minna Helle Twitter-tilillään.
– Sovinto on syntynyt, hän kirjoitti iltapäivällä.
Jäänmurtajien tukilakko uhkasi torstaina pysäyttää Suomen lipun alla purjehtivat matkustaja-alukset. Pääsiäiseksi risteilyn varanneiden matkat olisivat peruuntuneet sen vuoksi. Tukilakko olisi vaikuttanut myös Suomen rahtiliikenteeseen.
Valtion jäänmurtajayhtiö Arctia Shipping on käynyt Merimies-Unionin ja Konepäällystöliiton kanssa työehtosopimusneuvotteluja kuukausia. Kiista koski työehtosopimuksen yleissitovuutta. Sen piirissä on ollut noin 200 työntekijää.
Helle sanoo Ylen haastattelussa, että molemmat osapuolet liikkuivat loppusuoralla.
– Muuten tämä sopu ei olisi ollut mahdollinen.
Hänen mukaansa sovintoehdotus pitää sisällään sen, että työehtosopimusten soveltamisalaa muutetaan, ja yleissitovuuslautakunta voi aikanaan ottaa kantaa siihen, ovatko sopimukset yleissitovia.
Arctia Shipping toteaa tiedotteessaan, että tämä oli työntekijäpuolen keskeisin vaatimus.

Arctia: Aika palata arkeen

Sopuun pääsyä vauhdittivat useat vetoomukset maan ylimmän johdon, hallituksen ja työmarkkinakeskusliittojen edustajilta, Arctia kertoo.
– Sopimus on tehty ja pulinat pois. On jo korkea aika palata normaaliin arkeen. Meillä on edessä vaativia tehtäviä kotimaassa ja ulkomailla, toimitusjohtaja Tero Vauraste sanoo tiedotteessa.
Vaurasteen mukaan Arctia aikoo työllistää jatkossa lisää suomalaismerimiehiä ja "uutisia tästä on odotettavissa lähiviikkoina".
Helle myöntää, että ratkaisun syntymistä vauhditti se, että torstain tukilakko olisi vaikuttanut monen ihmisen elämään.
– Kaikilla osapuolilla oli halu siihen, että tämä ratkeaa tänään, hän sanoo Ylelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti