En kommentoi...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Puoluejohtajat Venäjän Nato-lausunnosta: "Suomi päättää asioistaan itse"
Nato-keskustelu sai sunnuntaina uusia kierroksia, kun Venäjän ulkoministeriö ilmoitti, että Suomen ja Ruotsin läheneminen Naton kanssa olisi erittäin huolestuttavaa.
Lausunto oli vastaus norjalaisessa sanomalehdessä Aftenpostenissa perjantaina julkaistuun kirjoitukseen, jossa Pohjoismaiden puolustusministerit toivoivat tiiviimpää puolustusyhteistyötä Pohjoismaiden kesken ja kehottivat valmistautumaan Venäjän mahdollisesti aiheuttamiin konflikteihin.
Neljän suurimman puolueen johtajat kautta linjan vakuuttavat HS:lle, että Suomi on itsenäinen maa, joka tekee päätöksensä täysin itsenäisesti.
"Pitäisin tässä pään kylmänä. Yhdelläkään muulla maalla ei ole veto-oikeutta Suomen turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin. Tämä pätee myös päivän kannanottoon Venäjältä", sanoo pääministeri Alexander Stubb(kok) .
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi, että vaalien läheisyys tuo keskusteluun ylimääräisiä kierroksia.
"Itsenäisenä kansakuntana Suomi tekee ratkaisunsa ilman pelkoa ja painostusta, punniten ratkaisuja oman kansallisen turvallisuutensa näkökulmasta", Sipilä kiteyttää.
Valtiovarainministeri, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa, että venäläiset arvioivat ulko-ja turvallisuuspoliittista ympäristöä tietysti omista lähtökohdistaan.
"Suomelle tässä jännitteisessä tilanteessa Venäjän arvio on yksi arvio. Suomi on itsenäinen valtio, joka tekee oman harkinnan ja päätöksensä ulko-ja turvallisuuspolitiikasta aivan itsenäisesti" Rinne korostaa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on samalla kannalla.
"Venäjä kommentoi asioita omasta näkökulmastaan. Suomi tekee, mitä tekee, eikä jätä tekemättä jotain, vaikka joku siitä ei pidä."
"Suomella on kansan valitsema eduskunta. Se on se esimies ja isäntä", Soini korostaa.
Ulkoministeriön erikoistutkijana ja Venäjä-asiantuntijana parhaillaan työskentelevä Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala sanoi HS:n haastattelussa sunnuntaina, että Nato-jäsenyyden hakeminen olisi kohtalokkain virhe, jonka Suomi voisi ulko-ja turvallisuuspolitiikassa nyt tehdä.
Yksikään puolue ei ole ehdottanut Nato-jäsenyyden hakemista juuri nyt, muistuttaa Stubb.
"Nato-keskustelussa on jo paljon faktaa, mutta edelleen myös paljon olettamia. Pelotteluakin. Siksi ensi vaalikaudella on tehtävä perinpohjainen ja asiantunteva Nato-selvitys", Stubb sanoo.
"Suomessa on laaja yhteisymmärrys siitä, että seuraavassa hallitusohjelmassa Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuutta ei suljeta pois. Se on jo sinällään selkeä turvallisuuspoliittinen viesti", Stubb lisää.
Sipilän mukaan Suomella pitää olla itsetuntoa tehdä ulkopoliittiset ratkaisut aina ajassa. Jos Suomi Nato-jäsenyyttä hakisi, siitä pitää järjestää kansanäänestys.
"Meidän pitää hoitaa asiamme niin hyvin, että kaikki ratkaisut ovat aina mahdollisia ilman pelkoa tai painostusta."
"Nato-jäsenyys ei ole tällä hetkellä ajankohtainen, mutta meidän on ylläpidettävä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä", Sipilä painottaa.
Rinteen mielestä nykytilanteessa Nato-jäsenyyshakemus olisi virhe.
"Virhe se olisi. En osaa arvioida kuinka kohtalokas, mutta virhe ainakin. Niitä ei pidä ulko-ja turvallisuuspolitiikassa tehdä", Rinne sanoo.
"Tässä tilanteessa ei ole mitään järkeä lähteä Nato-hakemusta esittämään. Meidän tilanteemme ei vahvistu, jos nyt jättäisimme Nato-hakemuksen. Jännitteisyys on lisääntynyt lähiympäristössämme."
Soini muistuttaa, että Haukkala esittää kantansa tutkijana, ei päättäjänä.
"Tämä arvio (kohtalokas virhe) kuuluu tutkijan vapauteen. Poliittinen päättäjä, eikä ainakaan perussuomalaisten puheenjohtaja ota asetettua agendaa tutkijoilta, eikä keltään muultakaan, vaan tekee päätökset itsenäisesti."
"Suomi on sotilasliittoihin kuulumaton maa, jolla on niin halutessaan valta ja vapaus hakea Nato-jäsenyyttä. Muu on spekulaatiota", Soini korostaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti