tiistai 28. huhtikuuta 2015

Sipilän kysymyspatteristo julki tänään noin klo 17 - mielenkiintoista...

Varmaan viidellätoista (15) kysymyksellä on mahdollisuus hahmottaa alustavasti potentiaaliset hallituspuolueet. Edellisen eli Kataisen six-pack-hallituksen "pihtisynnytyksessä" oli kieltämättä jo eräänlaista "entten tentten tiilikaventeen"- arpomista...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Sipilä muodostaa hallitusta: 15 ratkaisevaa kysymystä biotaloudesta soteen

POLITIIKKA 

Hallitustunnustelijaksi nimettävä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä antaa tänään puolueille kysymyspatteriston, jonka avulla Sipilä yrittää selvittää, mitkä puolueet sopisivat keskustan kumppaniksi hallitukseen. Kysymyksiä odotetaan julki noin kello viiden maissa.
Kysymyksiä on paljon, noin 15 kappaletta.
Erityistä teemoittelua kysymyslistaan ei ole rakennettu, mutta pääosa kysymyksistä käsittelee taloutta ja työllisyyttä: millä keinoin saadaan aikaan työtä ja talouskasvua. Myös julkisen talouden tilanne ja sen sopeuttaminen on osa talouskysymyksiä.
Sipilä aikoo kysyä myös erilaisista tarvittavista rakenneuudistuksista sekä puolueiden kantaa keskeneräisiin uudistuksiin. Sote eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on itsestään selvästi osa tätä kysymyspatteristoa.
Sipilä yrittää saada lisätietoa erityisesti puolueita jakavista asioista. Tästä syystä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei perata kovin tarkkaan, sillä siinä puolueiden välillä ei ole suuria eroja. Ainakin yksi kysymys ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kuitenkin tulee.
Ajankohtaisen Kreikka-tilanteen takia Sipilä kysyy myös puolueiden kantoja EU-politiikkaan.
Sipilä ei aio tiukata pieniä yksityiskohtia tai vielä sulkea niiden avulla puolueita ulos – esimerkiksi yksittäistä ydinvoimakysymystä tuskin tulee.
Kysymyslistassa näkyy myös erityisesti keskustan kädenjälki: mukana on kysymyksiä keskustalle ja Sipilälle rakkaista asioista kuten bio- ja kiertotaloudesta ja suhtautumisesta erilaisiin yhteiskunnallisiin kokeiluihin.
Sipilän tarkoitus ei ole puristaa puoleista irti tarkkoja kyllä-ei-vastauksia, vaan puolueet saavat vastata laveammin ja esseemäisemmin ja kertoa omia ratkaisuehdotuksiaan ja linjojaan.
Toisaalta tarkoitus on mennä myös yksityiskohtiin ja keinoihin, etenkin työllisyyden tai vaikkapa biotalouden edistäminen vaativat keinoja: miten eri puolueet edistäisivät työpaikkojen ja biotalouden syntyä Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti