perjantai 10. huhtikuuta 2015

Artikkelin tekstissä on humanismi kaukana...



Kovin kevyesti Pietarin ammattiliittojen humanistisen yliopiston rehtori suhtautuu sotaan. Aivan kuin sodassa oltaisiin hippasilla/kiväärihippasilla/tykkihippasilla/ohjushippasilla. En yksinkertaisesti ymmärrä em. tyyppistä irrottelua, mutta sehän onkin trollien touhua...


    Reki kulkee ja koirat haukkuu. Hyvin odotettu artikkeli...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta: 

Ulkomaat  | 

Putinin lähipiiriläinen tylyttää Suomea: "Reunavaltio, jota odottaa kansallinen katastrofi"

Putinin läheiseksi asiantuntijaksi luonnehdittu venäläisprofessori rusikoi olan takaa Suomea tuoreessa kirjoituksessaan perinteikkäässä, venäläisessä Komsomolskaja pravda -lehdessä.



Venäläisen Komsomolskaja pravdan painopaikka Moskovan ulkopuolella. Kuva on vuodelta 2012.
Venäläisen Komsomolskaja pravda -lehden painopaikka Moskovan ulkopuolella. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Juuri kiveäkään ei jää kiven päälle, kun Pietarin ammattiliittojen humanistisen yliopiston rehtori Aleksandr Zapesotski kritisoi Suomen viimeaikaista poliittista suuntausta. Akateemikko haikailee Venäjän luoteisnaapurin pitkään harjoittaman ystävällisen naapuripolitiikan perään.
"Näyttää, että tälle ystävyydelle on tullut loppu: Yhdysvallat on ottanut Suomen hallintaansa – perusteellisesti ja pitkäksi aikaa", Zapesotski kirjoittaa 1. huhtikuuta julkaistussa kirjoituksessaan.
Teksti on sävyltään ja jyrkkyydeltään kuin suoraan venäläisestä trollitehtaasta lähtöisin. Yle Uutisten tietojen mukaan artikkeli on kuitenkin Suomessakin käännetty, ja se on saatettu mm. ulkopoliittisten päättäjien tietoon.
Venäläisen yliopistorehtorin ennuste on karu: "Suomesta on tulossa reunavaltio, jota odottaa kansallinen katastrofi."
Myös pääministeri Alexander Stubb (kok.) saa täyslaidallisen artikkelissa. Zapesotski muistuttaa, että Stubb on valmistunut niin koulusta kuin yliopistostakin Yhdysvalloissa "eli on perimmältään amerikkalainen".
Pitkässä ja perusteellisessa artikkelissa luodaan ensin katsaus Suomen ja entisen Neuvostoliiton hyviin suhteisiin. Kirjoittajan mukaan Suomen talous romahti sodassa kärsityn tappion jälkeen: "Vanhempi sukupolvi ei vieläkään pysty suhtautumaan tyynesti sieniin, sillä muuta syötävää ei 1940-luvulla ollut."
Rehtori muistuttaa, että Neuvostoliiton hyväntahtoisen tuen ansiosta Suomi pääsi jaloilleen. Maan viisaat johtajat – erityisesti Urho Kekkonen – osasivat oikein vaalia tätä erityissuhdetta. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Neuvostoliito romahti.
"Maamme hajoaminen sai suomalaiset integroitumaan Euroopan unioniin." Samalla kirjoittajan mukaan alkoi koko EU:ta koskettava suuntautuminen Yhdysvaltoihin. Nyt koko alueen nuorista merkittävä osa matkustaa opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Myös tiedonvälitys on Euroopassa täysin amerikkalaisten hallussa suoraan tai välillisesti.
Suomen kaltaiset reunavaltiot eivät rehtori Zaposotskin mukaan pysty olemaan täysipainoisia suvereeneja valtiota vaan "juoksentelevat" voimakeskusten välillä.

"Haluavat taas vähän sotia kanssamme"

Rehtori huomauttaa happamasti, että sinällään Suomella ei ole suurta merkitystä Yhdysvalloillekaan. "Eipä siellä kummoista olekaan tarjolla: metsiä, järviä ja kallioita. Asukkaita ei ole juuri nimeksikään, eikä öljyä tai kaasua, ydinaseista puhumattakaan."
Stubbin lausunnot saavat kirjoittajan mukaan jatkuvaa ja laajaa huomiota Suomen tiedotusvälineissä. "Milloin hän uhittelee Venäjälle Ukrainasta, milloin on huolissaan Venäjän ja Ossetian suhteista, milloin miettii Suomen Nato-jäsenyyttä... Sellainen planeetanlaajuinen ajattelija hän on."
Kirjoittajan mielestä Suomen pääministerin pitäisi enemmän kantaa huolta mm. idänviennistä. "Pikemminkin hänen kannattaisi miettiä omia jogurtinvalmistajiaan."
Suomen Nato-keskustelu ärsyttää kirjoittajaa. "En epäile, etteikö onnettomia naapureitamme vedettäisi Natoon, kunhan heitä on pehmitetty muutaman vuoden ajan. Silloin heille koittaa sama kohtalo kuin Virolle, Latvialle ja Virolle."
Edessä on venäläisarvion mukaan taloudellinen kurjistuminnen ja väestöpako.
Kirjoittaja on kiinnittänyt huomiota myös puolustusministeri Carl Haglundin (r.) tuoreeseen arvioon, jota hän tulkisee niin, että Naton ja Venäjän välisssä konfliktissa Suomi ei jäisi sivustakatsojaksi.
Venäläiskirjoittajan johtopäätös on synkähkö: "Haluavat taas vähän sotia kanssamme."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti