tiistai 17. helmikuuta 2015

Viime kesän onkiretkikeskusteluja > Krimi ja Itä-Ukraina...

Eräs viime kesän onkiretkikeskustelu käväisi hetki sitten mielessä lukiessani netistä Itä-Ukrainan Debatsevessa käynnissä olevaa täysimittaista kaupunkisotaa, vaikka tulitaukosopimus pitäisi olla voimassa.

Istuin kalakaverini kanssa Kemin Selkäsaaren pohjoispäässä ongella. Ilma oli sopivan pilvipoutainen ja tuuli läännenpuolelta kyvyesti. Lähes ihanteellinen kalastusilma. Välineinä meillä oli jigionkia ja pari pilkkiä. Syötteinä ensin pirteän eläväiset madot ja pilkillä saatu särki, joka valmisteltiin "ahvenensyötiksi"! Ahvenia tuli ihan mukavasti...

Jo silloin Krimin ja Itä-Ukrainan tilanteet olivat voimakkaasti suomalaisessakin mediassa esillä. Puhumattakaan kaikki muut eri puolilla maailmaa olevat kriisipesäkkeet.

Keskustelimme luonnollisesti Ukrainan tilanteesta. Kalakeverini esitti erittäin käyttökelpoisen ratkaismallin ja perusteli sen yksityiskohtaisesti.
En ala mallia tarkemmin selostamaan, koska käytännössä Osmo Soininvaara esitti omassa blogissaan samantyyppisen mallin kuukautta myöhemmin...

Mikäli näin olisi tapahtunut Itä-Ukrainassa olisi säästytty tuhansilta kuolonuhreilta ja valtavilta materiaalisilta tuhoilta.

Minäkin esittelin omia ajatuksiani yleisesti ottaen kaikkiin maailman kriisipesäkkeisiin. Minun mallissani vaaditaan voimakasta YK:ta, jota se ei tällä hetkellä ole, koska turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenillä on veto-oikeus. Se on purettava.

Niin - minun mallissani parhaimmillaan kriisitilanteet luonnollisesti hoidetaan järkevästi monenkeskisillä neuvotteluilla.

Mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta, prosessi etenee portaittain tilanteeseen, jossa sotatantereella pahimmillaan ei ole kiveä kiven päällä.
Voin jossakin vaiheessa - mikäli siihen on akuuttia tarvetta - esittää oman "rauhaan täydellisesti ja lopullisesti pakottamisprosessini". Se on kohtalaisen rankka, mutta se antaa mahdollisuuden kaikille osapuolille järkevään perääntymiseen prosessin "alkuportailla"...


Soininvaara: Ukraina voisi pärjätä paremmin ilman itäosaansa

Vihreiden pitkäaikainen kansanedustaja Osmo Soininvaara pohdiskelee blogissaan, menestyisikö Ukraina paremmin ilman vastahankaista Itä-Ukrainaa.




KOTIMAA 30.8.2014

STT


Vihreiden pitkäaikainen kansanedustaja Osmo Soininvaara pohdiskelee blogissaan, menestyisikö Ukraina paremmin ilman vastahankaista Itä-Ukrainaa. Hänen mukaansa Itä-Ukrainan liittäminen Venäjään voisi lopulta olla kaikkien etujen mukaista, jos alueella olisi tähän aitoa halua.
- Jos ukrainalaisten enemmistö on suuntautumassa länteen ja kohti EU:ta, se menestyisi paljon paremmin ilman vastaanhangoittelevaa Itä-Ukrainaa, Soininvaara kirjoittaa.
Hän kuitenkin myöntää, ettei tiedä, mitä itäukrainalaiset haluavat, vaan asiasta pitäisi järjestää aito ja valvottu kansanäänestys vaalikampanjan jälkeen.
- Venäjä ei sellaista voi vaatia, koska se ei suostunut vastaavaan menettelyyn Tshetsheniassa eikä missään muuallakaan omalla alueellaan.
Viron olisi Soininvaaran mielestä kannattanut aikoinaan antaa Narva Venäjälle, koska ilman sitä maa olisi nyt paljon vauraampi ja yhtenäisempi. Samalla hän huomauttaa, että enää narvalaiset eivät halua irtautua Virosta paremman elintason takia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti