lauantai 28. helmikuuta 2015

Suomi vs Nato? Juuri näin se menee...

Juttelin Kemin talvimarkkinoilla demaritaustaisen ystäväni kanssa maailmanmenosta. Hän muisteli kaiholla aikoja, jolloin peresidentit olivat vielä Kekkosia. Hän muisteli nimenomaan sitä, miten Kekkonen hoiti hommat luotettavan "isällisesti" itäisen naapurimaan johtajien kanssa. Hän antoi ymmärtää, että ei se nyt niin haitannut, jos hommat hoidettiin hiukan viinanhuuruisessa ilmapiirissä, kunhan ne hoidettiin...

Minä yritin saada hänet vakuuttuneeksi, että nyt - juuri nyt Itä-Ukrainan sodan syttymisen jälkeen - eletään aivan täydellisesti toisessa maailmassa.

Nyt on löydyttävä ulkopolitiikalle aivan uusi suunta. Nyt eivät auta väyrys- ja tuomiojaismaiset kumartelut itänaapuriin, vaan Suomen on uskallettava omaksua uusi, uudentyyppinen länsimainen, itsenäinen toimintalinja - mielellään yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Olen itse blogiteksteissäni tuonut esiin useaan kertaan, että vähin, mitä täytyy tehdä, on avoimesti tehtävä SWOT-analyysin tyyppinen kartoitus mahdollisesta Nato-kytkennästä seuraavan eduskuntavaalikauden aikana.

Mielestäni Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lähestynyt asiaa järkevästi, analyyttisen kiihkottomasti - hyvä niin.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista:


Päivitetty 28.2.2015 12:34, julkaistu 28.2.2015 12:32

Niinistö: Natosta tarvitaan kansanäänestys

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää kansanäänestystä edellytyksenä Nato-jäsenyyden hakemiselle.
Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että ratkaisu on mittaluokaltaan vähintään samaa kuin EU-jäsenyys, josta äänestys pidettiin.
Niinistö ei ottanut kantaa siihen, mitä seuraavaan hallitusohjelmaan olisi syytä Natosta kirjata. Kuluneen vaalikauden linjaus oli, että sen aikana jäsenyyden hakemista ei valmistella.
Niinistön mielestä puoluejohtajien joulun alla käymä keskustelu viittaa kuitenkin siihen, että jäsenyyden hakemista ei tulevassa hallitusohjelmassa suljeta pois.
- Kukaan puoluejohtaja ei ole vallitsevissa olosuhteissa esittämässä Nato-jäsenyyttä, mutta toisaalta kaikki pitävät sen mahdollisuuden avoimena. Ehkä tästä keskustelusta voi vetää jotain johtopäätöksiä, että mitä siinä hallitusohjelmassa voisi olla.
STT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti