tiistai 17. helmikuuta 2015

Mukavanmyönteisiä talousuutisia...

Ponsse on Suomen ehkä legendaarisimman metsäkoneyrittäjän, Einari Vidgerin alkuunpanema yritys. Ponsse tuo mukavia asioita mieleeni.

Oli mukava mm. näyttää työssä ollessani oppilailleni  tv-dokumenttia em. henkilöstä.

Hän kertoi uransa alkutaipaleesta mielenkiintoisin, värikkäin sanakääntein Ponsse-nimen "keksimistä" myöten.

Suunnittelimme ja toteutimme erään oppilasryhmän kanssa opinto- ja tutustumiskäynnin Vieremälle, Iisalmen kupeeseen Ponssen tuotantolaitokseen - mukava, mieleenpainuva reissu.

Tapasin Ponssen myyntitykkejä Oulun Raksilassa Kärppä-ottelun pelitauolla noin vuosi sitten. Viesti oli selvä: "Hyvin menee mutta menköön!" Ja niinhän tuo näyttää menevän...


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Ponssen viime vuosi "erittäin vahva"

Ponssen metsätyökone työmaalla Tornion Aapajoella. KUVA: PENTTI VUOSAARI
Vuosi 2014 oli Ponsselle erittäin vahva, hehkuttaa metsäkonevalmistajan toimitusjohtaja Juho Nummela.

Ponssen liikevaihto nousi viime vuonna 25 prosenttia 390,8 miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja Nummela ei säästele sanojaan kehuessaan yhtiönsä kehitystä.
”Saavutimme noin 25 prosentin liikevaihdon kasvun, yli 10 prosentin liikevoiton ja kohtuullisen 37,5 miljoonan euron liiketoiminnan rahavirran”, Nummela tiivisti tilinpäätöstiedotteessa tiistaina.
Ponsse odottaa, että konsernin euromääräinen liikevoitto on tänä vuonna ”hieman suurempi” kuin vuonna 2014. Ohjeistusta voi pitää varovaisena, mutta takana on ”erittäin vahva” vuosi 2014.
Viime vuonna Ponssen osakekohtainen tulos parani 1,07 euroon, kun se vuotta aiemmin oli 0,31 euroa. Hallitus esittää viime vuodelta 0,45 euron osinkoa, ja se kasvaa vuoden 2013 tasolta 50 prosenttia.
Ponssen tilauskanta oli vuoden lopussa 158,4 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 99,8 miljoonaa euroa. Tilauskanta vahvistui näin 59 prosenttia.
Koko vuoden tulos ennen veroja oli 38,0 miljoonaa euroa. Parannus oli huomattava, sillä vuoden 2013 tulos ennen veroja oli 14,2 miljoonaa euroa.

Tilauskantaennätyksiä sarjassa

Ponssen neljäs neljännes näytti hyvältä. Jakson liikevaihto oli 120,8 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli 101,8 miljoonaa euroa.
Neljännen neljänneksen liikevoittoprosentti koheni 11,8:aan viime vuoden vastaavan ajan 9,6:sta.
”Vuoden 2014 kasvu oli voimakasta. Liiketoiminta-alueistamme uusien koneiden myynti, vaihtokonemyynti ja huoltopalvelut kasvoivat hyvin”, Nummela kertoi.
Nummelan mukaan alkuvuoden ennestään vahva tilauskanta ja erittäin vahvana koko vuoden jatkunut metsäkoneiden kysyntä toivat tulosta: tilauskanta kasvoi voimakkaasti.
”Tilauskantamme nousi useaan otteeseen uuteen ennätykseen”, Nummela mainitsi.
Ponssen markkina-alueista erityisesti Venäjä ja Pohjois-Amerikka olivat vahvoja. Konetoimitukset vetivät Venäjälle odotetusti, vaikka Venäjän tilanne onkin hyvin epävarma.
Ponssen viennin osuus liikevaihdosta oli ensimmäisen kerran yhtiön historiassa 75 prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti