torstai 26. helmikuuta 2015

Täysin ennalta arvattavissa oleva tulos...





Politiikka  | 

Keskustan kannatus kääntyi selvään laskuun

Yle Uutisten helmikuun kannatuskyselyn perusteella keskustaan ovat kyllästyneet etenkin työntekijämiehet. Suosion laskua ei selitä kiivas keskustelu, joka syntyi keskustan aikeista laimentaa keskiolutta.


Puoluekannatus
Kuva: Yle Uutiset / Taloustutkimus

Keskustan kannatus nousi syksyllä ennätyslukemiin, mutta alkuvuonna suosio on kääntynyt alamäkeen. Kannatus on laskenut selvästi joulukuusta, jolloin keskustan suosio kävi korkeimmillaan eli 26,8 prosenttissa.
Keskusta oli silti edelleen selvästi suosituin puolue, jota Yle Uutisten helmikuun kannatuskyselyn perusteella äänestäisi nyt 24,9 prosenttia suomalaisista.
– Varmaan siinä on jonkinlainen luonnonlaki kyseessä. Kannatus on ollut niin korkealla, että joskushan sen täytyy lähteä alasapäin, sanoo tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta.
Keskustaan ovat kyllästyneet etenkin työntekijämiehet, jotka ovat lähteneet joukolla keskustan takaa. Naisiin keskusta sen sijaan vetoaa edelleen.
Jari Pajusen mukaan selitystä kannatuksen laskuun on turha etsiä keskustan aikeista keskioluen laimentamiseen, mistä nousi metakka toissaviikolla. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti julkisuudessa tuoreeltaan, että kyse ei ole keskustan kärkihankkeista, mikä Pajusen mukaan näyttää toimineen.
– Se kohu saatiin tapettua niin nopeasti, että se ei näy tässä mittauksessa, Pajunen arvioi.

Kreikka nostaa perussuomalaisia

Perussuomalaiset on saanut oikaistua syöksyssä olleen kannatuksensa alkuvuoden aikana, sillä puolueen suosio nousi helmikuussa 15,4 prosenttiin. Kannatus kävi joulukuussa alimmillaan 13,3 prosentissa.
Perussuomalaiset hyötynevät Kreikan lainaohjelmien noususta uudelleen voimalla julkisuuteen.
– Kreikan vaalit ja sen jälkimainingit ovat olleet agendalla koko tämän jakson ajan. Uskoisin, että sillä on vaikutusta, Pajunen sanoo.
Kyselyn perusteella kilpailu toiseksi suurimman puolueen paikasta kiristyy, sillä perussuomalaisten suosio lähestyy jälleen hallituksen riitaisia pääpuolueita. 
SDP on kyselyn perusteella edelleen toiseksi suurin puolue, vaikka puolueen kannatus laski hienoisesti 16,8 prosenttiin. Viime kuussa kolmospaikalle romahtaneen kokoomuksen kannatus kyntää yhä 2000-luvun alhaisimmissa lukemissa, eli 16,2 prosentissa.

Epävarmoja tavallista enemmän

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus on sahannut viime kuukaudet paikallaan. Molempien puolueiden suosio oli nousussa. Helmikuun kyselyn perusteella vasemmistoliitto ja vihreät keräisivät nyt molemmat 8,8 prosentin äänisaaliin.
Hallituspuolueiden RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatus sen sijaan laski vähän, RKP:n 4,0 prosenttiin ja KD:n 3,3:een.
Puolueiden kannatus on kuitenkin liikkeessä, sillä helmikuun kyselyssä puoluekantaansa kertomattomien osuus oli tavallista suurempi.
– Se oli suurempi kuin se on ollut oikeastaan koko viime vuoden aikana, eli siinä mielessä epävarmojen osuus on erittäin suuri, Pajunen sanoo.
Hän arvioi, että äänestäjät miettivät kantaansa nyt eri tavalla, kun vaalit lähestyvät.
– Mitä kauempana vaalit ovat, on helppo vastata mielipidemittauksissa ja kertoa oma kantansa. Nyt asia on vakavampi, kun vaalit lähestyvät ja sitä mietitään huolellisemmin.
Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 3 420 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 57,4 prosenttia. Haastattelut tehtiin 2.–24.2. Kyselyn virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti