maanantai 9. helmikuuta 2015

Erkillä on sana, sanailu hallussa tiukassakin paikassa...



Politiikka  | 

Tuomioja arvioi Ukrainan säästöliekkisodan jatkuvan

Ylen aamu-tv:n haastattelema ulkoministeri ei usko, että edelleenkään olisi syytä optimismiin Ukrainan kriisin ratkaisussa.




Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi, että satoja ihmisiä kuolee Ukrainan sodassa päivittäin vastaisuudessakin. Tuomiojaa haastateltiin Ylen aamu-tv:ssä.
– Toivottavasti tulosta syntyy. Ei ole syytä olla liian optimistinen, Tuomioja kuvaili tilannetta nyt, kun rauhasta pyritään jälleen neuvottelemaan ylihuomenna Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä.
Osapuolet ovat esimerkiksi vaihtaneet sotavankeja, mutta perusasiat ovat avoinna, ja sota käynnissä, Tuomioja kuvailee. Keskiviikon neuvotteluja on kuvattu jopa viimeiseksi mahdollisuudeksi ratkaista kriisi.
– Säästöliekkisota jatkunee. Kaikkea ei heitetä peliin, mutta satoja ihmisiä kuolee päivittäin. Se ei ole ratkaisu, Tuomioja painottaa.
Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat neuvotelleet niin Ukrainassa Kiovassa kuin Venäjällä Moskovassa. Tuomioja arvioi näiden neuvottelujen muodostavan nyt pohjan vakavalle yritykselle, kun rauhanneuvottelut jatkuvat Minskissä. Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa tänään maanantaina Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman.

"Miltä Suomen media näyttää muiden silmin?"

Tuomioja nosti haastattelussa esille myös spekuloinnin siitä, vääristelikö venäläinen uutistoimisto Interfax presidentti Sauli Niinistön puhetta. Interfax uutisoi Niinistön ehdottaneen Venäjän täydellistä eristämistä. Presidentti sanoi puheessaan päinvastoin. Suomi teki uutisoinnista oikaisupyynnön, ja juttu korjattiin.
– Miltä Suomen media näyttää muiden silmin, Tuomioja puolestaan kyseenalaistaa.
Esimerkiksi hän nosti Yleisradion viime viikon uutisoinnin Suomen osallistumisesta lentoharjoitukseen Viron Ämarissa.
– Ensin kerrottiin, että Suomi menee, sitten presidentinkanslia korjasi tietoja ja juttua muutettiin. Myöhemmin kerrottiin, että yhdysvaltalaiskoneet lentävät Suomen taivaalla ensimmäistä kertaa, vaikka näin on ollut monena vuonna. Virheitä sattuu Suomessakin, Tuomioja korosti.
Suomi ei siis osallistu Ämarin harjoitukseen. Kyseessä on Suomen ja Ruotsin ilmatiloisssa sekä kansainvälisessä ilmatilassa pidettävä yhteisharjoitus Yhdysvaltojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti