tiistai 3. helmikuuta 2015

Talvivaaralla todellisia ostajaehdokkaita - hyvä niin...

Toivottavasti tämän aamun uutinen on kajastavaa valoa vihdoinkin putken päässä.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiuakan tuunattuna:


Talvivaaran kaivoksella on kolme ostajaehdokasta

Liiketoiminnan ostaminen kiinnostaa belgialaista Nyrstaria ja ruotsalaista Bolideniä

TALOUS 
KIMMO RAUATMAA LEHTIKUVA
Murskatun malmin kuljetinta koekäytettiin viime perjantaina Talvivaaran kaivoksessa Sotkamossa.
Murskatun malmin kuljetinta koekäytettiin viime perjantaina Talvivaaran kaivoksessa Sotkamossa.
Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksen liiketoiminnalla on kolme vakavasti otettavaa ulkomaista ostajaehdokasta, kertoo kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä Helsingin Sanomille.
Tarjouksen on tehnyt yhteensä viisi teollisuuden ja sijoittajien yhteenliittymää, joista kolme on ainakin toistaiseksi ollut aktiivisia neuvotteluissa.
Yhdessä yhteenliittymässä on HS:n lähteiden mukaan belgialainen metalli- ja kaivosyhtiö Nyrstar, joka on konkurssissa olevan Talvivaara Sotkamon suurin yksittäinen velkoja pörssiyhtiö Talvivaaran jälkeen.
Tausta

Kaivos tarvitsee noin 200 miljoonaa euroa

Talvivaaran kaivos ei ole koskaan saavuttanut tuotantotavoitteitaan lukuisten vastoinkäymisten takia.
Tuotannon kangertelun lisäksi liiketoimintaa on haitannut kaivoksen päätuotteen nikkelin voimakas halpeneminen ja vedenpaisumus kaivosalueella. Vedenpaisumus sekoitti tuotannon entistä pahemmin ja aiheutti ympäristövahinkoja.
Syksyllä 2013 yhtiön piti kuluja karsiakseen keskeyttää malminlouhinta. Keskeytyksen takia bioliotuskasoihin ei saatu riittävästi uutta malmia, minkä takia liuotus hidastui, ja sen myötä myös tuotannon määrä väheni.
Lokakuussa 2014 Talvivaara Sotkamo asetettiin konkurssiin. Sen kassa tyhjeni, eikä pörssiyhtiö onnistunut hankkimaan tilapäistä rahoitusta pitkän ajan rahoitusneuvotteluiden saattamiseksi loppuun.
Pitkän ajan rahoitustarve on noin 200 miljoonaa euroa, jonka turvin malminlouhinta voitaisiin aloittaa, tuotantoa lisätä ja ympäristötekniikkaa parantaa.
Pörssiyhtiö Talvivaara on yrityssaneerauksessa. Sen pitäisi jättää 13. maaliskuuta mennessä Espoon käräjäoikeudelle yrityssaneerausohjelman täydennys, jossa pitäisi esittää täsmällinen suunnitelma siitä, kuinka kaivosliiketoiminta ostetaan konkurssipesältä ja miten siihen liittyvä rahoitus järjestetään. Yrityssaneerauksen tarkoituksena on yksinkertaistaen tervehdyttää liiketoiminta, jotta sillä on edellytyksiä menestyä tulevaisuudessa.
Kaivoksen liiketoiminnan ostamisesta konkurssipesältä on HS:n lähteiden mukaan tehnyt tarjouksen myös ruotsalainen kaivosyhtiö Boliden. Yhtiö ei ole ollut aktiivisesti mukana neuvotteluissa. Marraskuussa Boliden ilmoitti muuttavansa liiketoimintamalliaan siten, että se alkaa vastaisuudessa ostaa nikkelirikasteita suoraan kaivoksilta.
Talvivaara Sotkamon konkurssipesä vastaa varsinaisesta kaivostoiminnasta Sotkamossa. Yhtiön osakkeista 86 prosenttia omistaa pörssiyhtiö Talvivaara ja 14 prosenttia teräsyhtiö Outokumpu, mutta niillä ei konkurssin takia ole mitään päätösvaltaa liiketoiminnan myymisessä.
Talvivaara Sotkamon konkurssipesä ostaa nykyisin pörssiyhtiön omistaman laboratorion ja kalkkitehtaan palveluita.
Valtion sijoitusyhtiö Solidium on runsaan 15 prosentin omistusosuudellaan pörssiyhtiö Talvivaaran suurin osakkeenomistaja.
Yrityssaneerauksen selvittäjänä toimiva asianajaja Pekka Jaatinen yrittää neuvotella ratkaisua, jossa pörssiyhtiön osakkeenomistajat eivät menettäisi sijoituksiaan konkurssissa.
Viime syksynä laaditun suunnitelman mukaan selvittäjän tavoitteena on perustaa uusi yhtiö, joka ostaisi kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä. Uuteen yhtiöön tulisi enemmistöomistajaksi yksi neuvotteluissa mukana oleva yhteenliittymä, pörssiyhtiö Talvivaara ja todennäköisesti myös valtio.
Valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) esittivät viime syksynä, että pörssiyhtiö Talvivaara pitäisi asettaa konkurssiin. Konkurssiin asettamisesta päättää kuitenkin tuomioistuin.
Talvivaara Sotkamo on julkisselvityksessä, jossa konkurssipesän liiketoimintaa rahoitetaan julkisin varoin. Konkurssipesä on palkannut organisaation ulkopuolisena asiantuntijana toimivaksi neuvonantajakseen Darin Cooperin, joka on kaivoksen entinen tuotantojohtaja ja pörssiyhtiö Talvivaaran johtoryhmän jäsen. Cooperin varsinainen työnantaja on Nyrstar.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti