keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ukraina tänään: Helsingin Sanomat pitää meidät kiitettävästi ajan tasalla - kartalla...

Tämä on syytä Sinunkin lukea - suosittelen! Kartalta puuttuu täydellisesti Venäjän - vastoin kansainvälisiä sopimuksia - laittomasti valtaama Krimin niemimaa, jonka kohtalo ratkaistaan tavalla tai toisella myöhäisemmässä vaiheessa...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


14 kaupunkia – Ukrainan sota kartalla

Väkivaltaisuudet ovat laantuneet Itä-Ukrainassa sen jälkeen kun kapinalliset valtasivat Debaltseven runsas viikko sitten tulitauosta piittaamatta. Ukrainan hallitus ilmoitti keskiviikkona, ettei yksikään sen sotilaista ole kaatunut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.
Tilanne on kuitenkin jännittynyt, ja 15. helmikuuta Minskissä sovittu raskaiden aseiden vetäminen alueelta on alkanut vain osittain.
Tilanne vaihtelee eri puolilla sotatoimialuetta. Kapinalliset hallitsevat satoja kilometrejä Venäjän-vastaista rajaa, jonka yli tuodaan hallituksen ja Naton mukaan aseita ja tarvikkeita Venäjältä. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita on vain kahdella rajanylityspaikalla.

 
Oheiselle kartalle on merkitty joukko tärkeimpiä kohteita ja tapahtumia Minskin toisen tulitaukosopimuksen jälkeen.
Debaltsevessa käytiin sodan tähän asti raskaimpia taisteluja vielä päiviä tulitaukosopimuksen tultua voimaan. Kaupunki sijaitse Donetskista Luhanskiin johtavan päävaltatien ja junaradan varrella. Sen menetys oli hallitukselle ennen muuta suuri symbolinen tappio. Kaupunki on erittäin pahasti vaurioitunut, ja sen asukkaista suuri osa on paennut muualle.
Makiivkassa Venäjän aseistamat kapinalliset siirsivät keskiviikkona tykistöä lehdistön nähden ja kertoivat, että kyseessä on alku raskaiden aseiden vetämiselle poispäin rintamalta. Liikkeellä on neljätoista 122 millin haupitsia, mutta uutistoimistojen mukaan oli vaikea päätellä, oliko kyseessä aito vetäytyminen vai kaluston siirtely asemasta toiseen. Kapinallisten mukaan osasto oli matkalla Amrosiivkaan rintamalinjojen taakse.
Amrosiivka, joka sijaitsee kapinallisten hallitsemalla alueella, on Ukrainan hallituksen väitteiden mukaan ottanut hiljattain vastaan junalastillisen raskasta sotakalustoa Venäjältä. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomasti. Kapinallisten mukaan tykistöä on ryhdytty siirtämään Donetskin alueelta Makiivkasta Amrosiivkaan.
Širokinen kylässä on taisteltu vielä aseiden vaiettua Debaltsevessa. Kylästä on vain 10 kilometriä Mariupolin laidalle ja 20 kilometriä sen keskustaan. Kapinalliset ovat pommittaneet hallituksen joukkoja raskailla aseilla, ja kylästä on kuulunut myös käsiaseiden tulitusta. Epävakaa tilanne Širokinessa on pitänyt yllä pelkoa, että kapinalliset olivat ryhtymässä ponnistukseen Mariupolin kaupungin valtaamiseksi.
Mariupol on sotatoimialueen viimeinen suuri kaupunki, joka on Ukrainan hallinnassa. Helsingin kokoista teollisuuskaupunkia on pidetty kapinallisten ja Venäjän seuraavana kohteena, jos ne aikovat jatkaa alueensa laajentamista. Kaupunki oli jo viime kesänä löyhästi Venäjän-mielisten hallussa, mutta Ukrainan asevoimat valtasivat sen suuremmitta taisteluitta kesäkuussa. Elokuussa alkanut kapinallisten vastahyökkäys on lisännyt hiljalleen painetta kaupunkia kohtaan, kun ne ovat lähestyneet kylä kylältä idästä. Viime tammikuussa kapinallisten raketti-isku osui kaupungin itäiseen lähiöön ja surmasi 30 siviiliä.
Mariupolin on arveltu olevan ratkaiseva askel, jos Venäjä haluaisi luoda maayhteyden maaliskuussa miehittämälleen Krimin niemimaalle. Krimin yhteys Venäjään on tällä hetkellä heiveröisen lauttaliikenteen varassa Kertšinsalmen yli, koska alue on Ukrainan asettamassa saarrossa.
Yritys Mariupolin valtaukseksi edellyttäisi kuitenkin suuria sotaponnistuksia ja laajentaisi kriisiä dramaattisesti.
Novoazovsk on vankasti kapinallisten ja Venäjän hallussa. Kuluneella viikolla uutistoimisto AFP:n toimittajat haastattelivat kaupungin sairaalassa Širokinen taisteluissa haavoittuneita.
Luhansk on toisen "kapinatasavallan" keskuspaikka. Se on ollut ennen Debaltseven valtausta jossain määrin eristyksissä toisesta merkittävästä kaupungista Donetskista, koska hallitus piti päätietä Debaltseven kohdalla hallinnassaan. Kulku kapinakaupunkien välillä hoidettiin huonokuntoisilla sivuteillä. Luhansk on kärsinyt Donetskia vähemmän tykistötulesta, mutta sen suhteellisen eristyneisyyden takia asukkaiden elämänlaatu on silti ollut vähintään yhtä huono.
Štšastjan pikkupaikkakunta runsaat parikymmentä kilometriä Luhanskin pohjoispuolella on Ukrainan hallussa. Paikalla käyneet Etyjin tarkkailijat ovat useita kertoja raportoineet taistelun äänistä Štšastjan ja Luhanskin välillä.
Svitlodarskissa 16 kilometrin päässä Debaltsevesta on hallituksen tykistöä ja muuta kalustoa. Kaupunki on ensimmäinen mainittava asutuskeskus Debaltsevesta pohjoiseen, ja paikkakunnalla on merkittävä voimalaitos. Kapinalliset ovat tulittaneet aluetta useaan otteeseen. Muun muassa kaupungin sairaalaan on osunut, ja se on evakuoitu tyhjäksi.
Soledarissa pitää majapaikkaansa Etyjin järjestämänä sotivien osapuolten välinen yhteydenpitoelin, Yhteinen kontrolli- ja koordinaatiokeskus JCCC. Siihen Ukraina ja Venäjä ovat kumpikin lähettäneet kenraalitasoiset yhteysupseerinsa. Mukana on myös edustajia Donetskin ja Luhanskin "kansantasavalloista".
Horlivka on ollut kapinallisten tärkeä kaupunki, johon tukeuduttiin muun muassa Debaltsevesta käydyn taistelun aikana. Kaupunki on ollut kapinallisten hallussa kriisin alusta alkaen.
Konstantiniivka on tällä hetkellä Kiovasta Donbassin alueelle lähtevien matkustajajunien päätepysäkki. Kapinallisten hallitsemaan Donetskiin asti junat eivät kulje.
Kramatorskissa sijaitsee Ukrainan operaation esikunta kaupungin lentokentällä. Kaupunki on viime kesästä asti ollut varsin rauhallinen, loitolla taisteluista. Helmikuun alussa kaupunkiin osui kuitenkin raskaan raketinheitinten tulta. Kuorma-ammusten ryöppy putosi osin asuinalueelle ja surmasi siviilejä.
Donetsk on Itä-Ukrainan kapinallisten selvä pääkaupunki. Ennen sotaa se oli alueen vaurain ja kehittynein kaupunki. Oligarkki Rinat Ahmetovin luomalla vauraudella on kunnostettu katuverkkoa ja rakennettu iso jalkapallostadion. Muutaman vuoden ehti toimia myös uusi, moderni lentokenttä. Suuri joukko kaupungin asukkaita on saanut surmansa Ukrainan hallituksen tykkitulessa, ja tuliterä lentokenttä on täysin tuhoutunut. Hallituksen joukot ovat alle 20 kilometrin päässä keskustasta kaupungin länsi- ja pohjoispuolilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti