torstai 12. helmikuuta 2015

Prosessi etenee Venäjän käsikirjoituksen mukaan > vitkuttelua > epävarmuutta > lisää viattomia kuolonuhreja...



Ulkomaat 

Porošenko: Venäjä lykkäsi tulitaukoa, kapinalliset jatkoivat hyökkäystä

Ukrainan presidentti kiitteli EU-maita yhtenäisyydestä ja syytteli Venäjää tulitauon viivyttämisestä. EU:n jo päättämät Venäjä-pakotteet astuvat voimaan maanantaina, ellei niitä päätetä kumota.


Petro Porošenko ja Donald Tusk halaavat Belgiassa.
Petro Porošenko ja Donald Tusk tapasivat Brysselissä torstaina. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Minskin tulitaukosopimuksen muste oli ehtinyt kuivua vasta muutaman tunnin kun yksi allekirjoittajista, Ukrainan presidentti Petro Porošenko, jatkoi Venäjän toimien kritisoimista EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Porošenkon mukaan Ukraina vaati Minskin neuvotteluissa välitöntä tulitaukoa, kun taas Venäjä halusi ja sai kolmen vuorokauden lykkäyksen. Tulitauko astuu voimaan sunnuntain vastaisena yönä.
Porošenkon mukaan kapinalliset käyttivät lykkäystä hyväkseen.

– Heti kun sopimus oli allekirjoitettu, Venäjän tukemat terroristit käynnistivät hyökkäysoperaation, Porošenko sanoi illalla Brysselissä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin rinnalla.
Hänen mukaansa neuvottelut olivat olleet vaikeat, ja sopimuksen toimeenpanosta tulee siitäkin vaikeaa.
Olen nukkunut viimeisen 72 tunnin aikana viisi tuntia
– Petro Porošenko
Porošenko oli matkustanut Brysseliin suoraan Minskistä esittelemään rauhansuunnitelman EU-maiden johtajille yhdessä Ranskan presidentin François Hollanden ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.
Ukrainan presidentti kiitti EU:ta yhtenäisyydestä suhteessa Ukrainan sotaan ja Venäjään. Viime päiviä hän kuvaili raskaiksi.
– Olen nukkunut viimeisen 72 tunnin aikana viisi tuntia, Porošenko sanoi.
EU-maiden ulkoministerit hyväksyivät maanantaina listan uusista henkilöpakotteista ja päättivät lykätä listan voimaantuloa ensi maanantaihin.
Päätös astuu voimaan, elleivät EU-maat päätä yksimielisesti luopua uusien pakotteiden voimaansaattamisesta maanantaihin mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti