tiistai 3. helmikuuta 2015

Asiantuntija-arvioita Ukrainasta ja vähän muustakin...

Toimin jälleen kerran eräänlaisena Konsta Pylkkäsen välikätenä. Miksi? Jotta Sinulta alla oleva artikkeli ei jää lukematta.

Alla oleva artikkeli on luokiteltavissa ainakin osittain globaaliin informaatiosotaan...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista aika lailla tuunattuna:

Uusi raportti puhuu tylyä kieltä: "Putin yrittää peruuttaa Neuvostoliiton hajoamisen"

Ellei Venäjää pysäytetä Ukrainassa, seuraavaksi vuorossa on Baltia, jota USA:n on pakko puolustaa, varoittavat amerikkalaisvaikuttajat

ULKOMAAT 

ILLE MYLLYNEN / LEHTIKUVA
Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbot.
Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbot.
WASHINGTON. Venäjä on aloittanut Ukrainassa sodan. Käynnissä on todellinen hyökkäys, ei sijaissota, ja tavoite on Itä-Ukrainan liittäminen Venäjään. Tämä on suuri uhka paitsi Euroopalle, myös Yhdysvaltain eduille, ja vaarantaa rauhan koko tällä vuosisadalla.
Näin painavin sanoin puhui Yhdysvaltain entinen apulaisulkoministeri Strobe Talbott Washingtonissa, jossa julkaistiin maanantaina hänen ja seitsemän muun turvallisuuspolitiikan vaikuttajan raportti Säilytetään Ukrainan itsenäisyys, estetään Venäjän hyökkäys. Se on toistaiseksi suorasanaisin kannanotto sen puolesta, että Yhdysvallat antaisi aseapua Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi.

Raportti on myös osoitus siitä, että raskaan sarjan amerikkalaispäättäjien huomio on vihdoin kääntynyt Syyriasta Ukrainaan. Koko syksyn Yhdysvallat keskittyi taisteluun äärijärjestö Isisiä vastaan Lähi-idässä. Nyt Yhdysvaltain on toimittava rauhan säilyttämiseksi Euroopassa, raportin kirjoittajat vaativat.

Myös presidentti Barack Obaman hallinto on alkanut kääntyä aseavun kannalle. 

Kirjoittajien logiikka menee näin: Jos Ukrainalle annetaan aseita – etenkin kevyitä panssarintorjuntaohjuksia ja tutkia - maansa puolustamiseksi, Venäjän tappiot nousevat niin korkeiksi, että presidentti Vladimir Putinin suosio horjuu. Enemmistö venäläisistä ei tue sotatoimia Ukrainassa, ja tappioiden kasvaessa niitä on yhä vaikeampi salata. Tämä voi taivuttaa Putinin sellaiseen rauhansopimukseen, jonka ehtoja hän noudattaisi.

"Putin pitää Neuvostoliiton hajoamista viime vuosisadan suurimpana geopoliittisena katastrofina, ja hän yrittää mahdollisesti perua sen", Talbott muistutti Atlantic Council –tutkimuslaitoksen tilaisuudessa myöhään maanantaina Suomen aikaa.

Venäjän pysäyttäminen 
Ukrainassa on tärkeää myös siksi, että jos hän arvioi lännen heikoksi, hän yrittää horjuttaa muiden naapurimaidensa itsenäisyyttä, Talbott varoitti."Ongelma on se, että Venäjä määrittelee oman turvallisuutensa tavalla, joka saa sen kaikki naapurit tuntemaan itsensä turvattomiksi."

"Baltian maat ovat meidän liittolaisiamme, ja ne ovat Natossa. En ole varma, hyväksyykö Putin tämän", Talbott sanoo.

Toinen raportin kirjoittaja, Yhdysvaltain entinen Ukrainan-lähettiläs John Herbst ilmaisi uhan Baltian maille vielä suoremmin. Amerikkalaisjoukkoja ei olla lähettämässä Ukrainaan, mutta Nato-liittolaisia niiden on pakko puolustaa.
"On olemassa vaara, että Venäjä yrittää piirtää uusiksi rajoja myös sellaisissa paikoissa, joissa me emme voi olla ottamatta sen toimia huomioon, ja silloin seuraukset Yhdysvalloille voivat olla paljon vakavammat", Herbst sanoi.

Eikö amerikkalaisten aseapu Ukrainalle sitten kärjistä tilannetta entisestään ja nostata kansallistunnetta Venäjällä? Tätä kysyi useampi kuulija. Se on toistaiseksi ollut myös Obaman hallinnon perustelu sille, että Ukrainaan on lähetetty vain ensiavun ja luotiliivien kaltaista varustusta.

"Venäjä on jo kärjistänyt tilannetta", vastasi Brookings-instituutin johtava Venäjä-tutkija ja Yhdysvaltain entinen Ukrainan-lähettiläs Steve Pifer.

Valkoisen talon entinen turvallisuusneuvonantaja Jan Lodalin mukaan se, että Yhdysvallat ei tekisi mitään, olisi itsessään hirveä riski.

"Koko yhtenäinen ja vapaa Eurooppa olisi uhattuna", Lodal sanoi.

Samalla Talbott kuitenkin korosti, ettei Venäjää saa eristää. Yhdysvaltain on pyrittävä siihen, että rauhanomainen Venäjä löytää paikkansa Euroopan rinnalla.

"Kyse ei ole Stalinin Venäjästä. Vaikka Putinilla onkin Stalinin jälkeen Venäjän johtajista eniten valtaa, maa on kehittynyt paljon", Talbott muistutti.

"Venäläisen eliitin parissa on paljon ihmisiä, joita kiusaa se suunta, mihin Putin Venäjää vie. Iso osa venäläisistä on kansainvälistynyt, eivätkä he halua johtajaa, joka pystyttää muureja Venäjän ympärille."

Vaikka Venäjä ei ole Stalinin Venäjä, Putinin käytös muistuttaa Stalinin käytöstä, Talbott sanoi. Stalin piti huolen siitä, että entisissä neuvostotasavalloissa oli aina keskenään taistelevia ryhmiä, joita hän saattoi peluuttaa toisiaan vastaan.
"Venäjä luo tietoisesti maaperää uusille jäätyneille konflikteille naapurimaissa", Talbott sanoi.

Etnisten ryhmien välille provosoidut konfliktit saattavat nostattaa eteläisissä rajamaissa myös ääri-islamilaisia liikkeitä. Tämä on Talbottin mukaan hyvin vaarallista Putinille ja Venäjälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti