lauantai 21. helmikuuta 2015

No comments...

Ulkomaat 

Rauhantutkijat: Tulitauko pohjustaa ratkaisua Ukrainaan rakoilustaan huolimatta

Länneltä puuttuu suunnitelma B, mutta Itä-Ukrainan kriisi voi ratketa siihen, että Putin on jo saanut Ukrainaista sen, mitä eniten halusi, arvioivat asiantuntijat.

Ukrainan hallituksen joukkojen panssariajoneuvoja vetäytymässä Debaltsevesta.
Ukrainan hallituksen joukkojen panssariajoneuvoja vetäytymässä Debaltsevesta 18. helmikuuta.Kuva: Reuters-TV
Itä-Ukrainassa jatkuva sota pilkkaa Minskin huipputapaamisessa viime viikolla sovittua tulitaukoa, mutta viime kädessä sopimus sittenkin pohjustaa pysyvää rauhaa, arvioivat uutistoimisto AFP:n haastattelemat sodan- ja rauhantutkijat.
Debaltseven joutuminen separatistien haltuun vain päiviä tulitaukosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen oli klassinen esimerkki siitä, miten hyvät aikomukset kiveävät tietä helvettiin, sanoo Puolan ulkopoliittisen instituutin tutkija Jevgen Vorobiov.
Länsimailla on ollut vaikeuksia muotoilla kannanotto jatkuviin taisteluihin.
– Saksan liittokansleri Angela Merkel näki, että tilanne oli heikentymässä ja Yhdysvallat puhui aseiden toimittamisesta, mikä olisi kiihdyttänyt konfliktia. Siksi hänen oli pakko toimia, Vorobiov sanoo.
Vika oli hänen mukaansa siinä, että Merkeliltä puuttui suunnitelma B tulitauon epäonnistumisen varalta. Myös toimet – sotilaalliset tai pakotteet – tulitauon varmistamiseksi puuttuivat.
Länsimailla on ollut vaikeuksia muotoilla kannanotto jatkuviin taisteluihin. Merkel ja Ranskan presidentti  François Hollande, kaksi Minskin neljästä neuvottelijasta, tapasivat Pariisissa perjantaina, mutta heidän ainoa lausuntonsa oli kehotus kunnioittaa tulitaukoa.
Ranska ja Saksa voivat joutua hyväksymään Debaltseven menetyksen osana rauhan hintaa, sanoo Jörg Forbrig yhdysvaltalaisesta Mashall-avun instituutista.
– Ne eivät ole naiiveja. Ehkä ne ajattelevat nyt, että se asia on tavallaan ratkaistu ja saattaa auttaa tulitauon vakauttamiseen, Forbrig arvioi.

"Putin on jo saanut sen, mitä eniten halusi" 

Separatistien tähtäimessä on ollut myös Mariupolin satamakaupunki, joka on strategisessa paikassa, heidän valtaamiensa alueiden ja Krimin välisen tien varressa.
Yhdysvaltalaisen Carnegien rauhantutkimuslaitoksen tutkijan Balazs Jarabikin mukaan hyökkäys miljoonan ihmisen kaupunkiin, jonka asukkaista valtaosa on venäjänkielisiä, voi olla separatisteille liian vaikea päätös.
– Mitä verisempää heidän etenemisensä on, sitä enemmän se osoittaa, että Venäjän pysäyttämistä vaativat ovat oikeassa, Jarabik sanoo.
Yksi iso ongelma on Ukrainan johdon eripuraisuus.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on Jarabikin mukaan jo saavuttanut ne asiat, mitä hän eniten halusi: Krimin niemimaan liittämisen Venäjään ja jäätyneen konfliktin luomisen Itä-Ukrainaan. Nyt hänen on saatava sotiminen loppumaan, jotta kansainvälinen paine häntä kohtaan helpottaa, Jarabik sanoo.
Mutta vaikka tulitauko pitäisi, sopimus suosii monien mielestä Venäjää.
– Kaikki kortit on jaettu kapinallisten ja Venäjän käsiin, arvioi Euroopan neuvoston ulkoasiain tuntija Kadri Liik.

"Riitelevä hallitus ei pysty lopettamaan sotaa"

Yhdeksi valttikortiksi vastapuolelle Liik sanoo sen, että sopimuksen mukaan Ukraina saa rajansa hallintaansa vasta vuoden loppuun mennessä. Sitä ennen perustuslakimuutokset ehtivät antaa Venäjälle vahvan sanansijan Itä-Ukrainaa koskevissa kysymyksissä, Liik sanoo.
Toinen ongelma on Ukrainan johdon eripuraisuus etenkin, kun maan talous on vapaassa pudotuksessa.
– On yhä selvempää, etteivät länsimaat kykene irrottamaan Ukrainalle sen tarvitsemia varoja eikä Ukrainan hallitus pysty kokoamaan rivejään, analysoi Jarabik.
Juuri nämä kysymykset ovat hänen mukaansa nyt keskiössä: ilman poliittista edistystä sotiminen ei lopu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti